ugrás a tartalomhoz

Archívum - Aug 2005 - Blog bejegyzés

augusztus 30

A XUL a fejlesztők új kedvence

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 30. (K), 18.13
Egyre több helyen jön szembe velünk XUL alapon fejlesztett megoldás. Éppen ma jelentettünk meg egy blogmarkot, mely a XUL szerkesztőségi felülettel megvalósított Elixon CMS demó oldalára vezet, illetve egy másikat, mely Alan Knowles XUL naptár fejlesztési tanulságait ecseteli. Ezek viszont mind eltörpülnek a ThinkPHP blogban található bejegyzés mellett, mely Európa valószínűleg legnagyobb XUL projektjéről szól.

augusztus 29

Erősít a Yahoo!?

Bártházi András · 2005. Aug. 29. (H), 09.34
Naiv voltam. Azt hittem, hogy nincs olyan dolog a keresés terén, ami a közeljövőben bevezetésre kerülhetne, s eltéríthetne attól a gondolattól, hogy a Google a legjobb. Van... Nem tudom, csak nekem újdonság-e a Yahoo! Query lehetősége?

augusztus 28

Prototype leírás

Bártházi András · 2005. Aug. 28. (V), 17.18
A prototype.js egy nagyon jól használható JavaScript rutingyűjtemény, mely főként AJAX/Web 2.0 fejlesztésekhez készült (számos program/rutingyűjtemény épít ), de egyéb környezetekben is vannak nagyon jól használható részei. Egy dolog hiányzott hozzá eddig, a dokumentáció. Bár a forrása nem bonyolult, mégis úgy érzem, hogy nagyon hasznos olvasmány lehet a most megjelent bemutató Sergio Pereira tollából.

A Safari az élre tör?

Bártházi András · 2005. Aug. 28. (V), 16.57
A Konqueror böngészőmotorjának az Apple által történő felkarolásával, majd a már Apple féle változatnak, a Webkit motornak sokkal nyíltabbá tételével a Safari elkezdett szárnyalni, s manapság talán a szabványok terén az egyik leggyorsabban fejlődő böngésző (az Opera és a Firefox előtt), s a szabvány megvalósítások terén is nagyon elöl jár (csak azért nem írom, hogy legelöl, mert nincs objektív lehetőségem az összehasonlításra). A WebKit motorban újabb CSS 3 tulajdonságok kerültek megvalósításra.

augusztus 24

A webszolgáltatásokat népszerűsíti a Microsoft Magyarország

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 24. (Sze), 13.07
Kő, papír, olló! Sokunk számára ismerős játékot idéz ez a három szó, melyben egyszerű szabályok szerint két játékos a három szimbólumból választott darabok egymáshoz képest definiált viszonya szerint nyer, veszít vagy döntetlent ér el. Erre a játékra építette a Microsoft Magyarország a webszolgáltatásokat népszerűsítő akcióját, mely értékes nyereményekkel is kecsegtet.

augusztus 24

WebOS, avagy szervert minden asztalra!

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 23. (K), 23.56
Jason Kottke szeret vízionálni, a Google Browser ötletét is sokáig lebegtette, talán nem meglepő, hogy legújabb blog bejegyzésében is visszatérnek a Google saját böngészőjének kialakítási előnyei. Most azonban kicsit többről van szó. Az utóbbi időben láthattuk, hogy a Google és a Yahoo is terjeszkedik az asztali programok terén, a Google nemrég megjelent Sidebar szolgáltatása, és a Yahoo által felvásárolt Konfabulator mind részben a saját szolgáltatásaik biztosítását segítik, részben más tartalmak elérését biztosítják.

A List Apart 4.0

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 23. (K), 22.33
A sokunk által követett, és rendszeresen hasznos és sok esetben trükkös technikákról cikkező A List Apart történetének újabb lépéséhez érkezett. A legutóbbi, sokat másolt, túl általános megjelenés helyett egy egyedileg a magazin igényeihez tervezett arculatot alakítottak ki, és a tartalom újrarendszerezése mellett a háttérprogramot is teljesen újraírták Ruby on Rails alapokon.

augusztus 22

Ismét könnyebbek lettek az MD5 támadások

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 22. (H), 19.54
Az utóbbi napokban több helyen is felbukkant a GData nevű webhely linkje, ahol több mint tizenkét millió szó és md5 hash érték párja érhető el. Sok fejlesztő használja a PHP vagy valamely SQL adatbázis md5() függvényét, hogy a felhasználók jelszavait elkódolja. Lévén egyirányú kódolás, ez lehetővé teszi, hogy a kódból ne tudják automatikusan visszaállítani a jelszót. Ha azonban gyakori jelszavakat, vagy gyakori módszerekkel előállított jelszavakat használunk, egy kód szótár alapján visszafejthetőek az eredeti karaktersorozatok. Ezért nem örülnek sokan ennek az óriási mértékű adatbázisnak.

PHP::Interpreter - futtassunk PHP-t Perlből

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 22. (H), 19.23
Bábeli zűrzavar című cikksorozatunkban kezdtünk el foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy mit tehetünk, ha több nyelvet is fel szeretnénk, vagy valamilyen okból fel kell használnunk egy projekt során. Nos, a sorozat egyelőre csak az első résznél tart, a konkrét megoldásokat bemutató második és esetleges további részek még váratnak magukra. A nemrég megjelent PHP::Interpreter azonban annyira izgalmas újdonság, hogy bemutatásával nem várhatjuk ki a sorozat következő részeinek megjelenését.

augusztus 18

A Mambo fejlesztők megválnak a Miro-tól

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 18. (Cs), 19.54
Sokan várták, hogy a nyílt forrású Mambo tartalomkezelő támogatására alapítandó Mambo Foundation segíteni fogja a szoftver jövőjét. A mai napon elindított alapítványi webhely kapcsán azonban teljesen más irányba indult a folyamat. A Mambo fő fejlesztői szembefordultak a valamikori anyacég, a Miro által elindított alapítvánnyal. Az okok világosak.