ugrás a tartalomhoz

Archívum - Aug 3, 2005 - Blog bejegyzés

Mozilla Corporation

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 3. (Sze), 21.49
A Mozilla Foundation szervezeti lehetőségeit úgy tűnik kinőtték a fejlesztői csoportok munkálatai, ezért eljött az idő, hogy a szoftverek és a kapcsolódó termékek kereskedésével, üzleti hátterének kialakításával foglalkozó cég alakuljon. A mai napon bejelentett Mozilla Corporation kezdetben 36 dolgozóval indul, és megalakítása természetesen nem jelenti azt, hogy a megszokott magas minőségű ingyenes termékekért a jövőben fizetnünk kellene. Bővebb információ a mozilla.org webhelyen és a MozillaZine kapcsolódó hírében.
 

Új fejlesztői portál a Microsoft Magyarországtól

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 3. (Sze), 20.49
A Microsoft teljesen megújította a korábban developer.hu címen elérhető portálját, és logikusabb szervezéssel indította újra a devportal.hu webcímen. Az új webhely nemcsak tíz jól körülhatárolt kategóriába rendezi a tartalmakat és a fórumokat, hanem több hozzászólási, részvételi lehetőséget kínál. Az új megjelenést egy friss ASP.NET-ben megírt portálrendszer szolgálja ki, mely hazánkban készült. Azt gondolom érdemes meglátogatni, és átböngészni a webes tematikájú tartalmakat, de ugyanakkor érdemes tanulni a váltás hibáiból is.

Az OSCON Európába jön

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 3. (Sze), 11.59
Az OSCON az O'Reilly médiabirodalom minden évben sikeres konferenciája, sajnos azonban számunkra igen távol esik, idén Portlandban, Oregon államban kerül megrendezésre. 2005-ben először végre Európába is elérkezik a rendezvénysorozat, ősszel Amszterdamban vehetnek részt rajta az érdeklődők. Az O'Reilly szíves tájékoztatása szerint a Weblabor felhasználói tizenöt százalékos kedvezménnyel vehetnek részt a rendezvényen.

Az eval() használatának veszélyei

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 3. (Sze), 11.49
A nemrégiben napvilágra került PHP XML-RPC hibák arra voltak visszavezethetőek, hogy a különböző kódkönyvtárakban használt XML-RPC értelmező kódok nem túl okosan használták az eval() függvényt működésük során, és ez széles biztonsági kapukat tárt a szkriptekben. Az eval() nagyon csábító, számos lehetőséget ad a fejlesztők számára, elsősorban dinamikus szerkezetű programok kialakítására. Joshua Eichorn blogjában próbált meg rávilágítani a biztonsági és teljesítmény kockázatokra, melyeket érdemes meggondolnunk.

PHP mail() függvény helyettesítése

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 3. (Sze), 11.27
Sokszor előfordul fejlesztés közben, hogy valójában nem szeretnénk programunkban elküldeni egy-egy emailt, de az arra szolgáló rutinok helyes működését ellenőriznünk kell. Davey Shafik publikált nemrég egy megoldást, mely a PHP újrafordítását javasolva oldja meg, hogy a saját mail() függvényünket definiálhassuk. Ez eléggé drasztikus lépés egy fejlesztői szerver beállításához, úgyhogy jómagam inkább Sean Coates php.ini beállításokkal operáló megoldását javasolnám.