ugrás a tartalomhoz

Archívum - Dec 2005 - Blog bejegyzés

december 31

Weblabor karcsúsítás az új évre

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 31. (Szo), 17.39
Ilyenkor szilveszter idején az emberek hajlamosak mindenféle ígéretet tenni arra vonatkozóan, hogy mit tesznek majd az új évben. Állítólag a leggyakoribb ilyen ígéret a fogyásról szól. Nos a Weblaboron egy kicsit előrehoztuk az ígéret megvalósítását, nehogy az újévi fogadalmak sorsára jusson az elképzelés. Akik napi szinten használják a Weblabort, talán észrevettek számos változást az utóbbi hetekben.

Megjelent a WordPress 2.0

Török Gábor · 2005. Dec. 31. (Szo), 17.15
A WordPress blogmotor életének újabb mérföldkövéhez érkezett. Noha hivatalos bejelentés még nincs, ahogy már biztos sokan hallottátok, megjelent a 2.0-s verzió. A WordPress az elmúlt időkben igen nagy népszerűségre tett szert, nézzünk csak szét a háztáji keresőben. Mind a csupán blogolni vágyók, mind a fejlesztők számára kedves eszközről van szó. Az 1.5-ös széria megjelentével is már az élvonalba került az alkalmazás, a 2-es kiadás pedig rendesen feladja a leckét a konkurenciának. No de, lássuk a medvét!

december 31

Hírforrás ikonok, "szabványosítva"

Bártházi András · 2005. Dec. 30. (P), 23.01
Minden a narancssárga RSS ikonnal kezdődött - de szerencsére nem ezzel lett vége. Sok oldalon lelhető fel ma már (így nálunk is) az RSS hírforrást hirdető narancssárga "RSS" feliratú kis ikonka, mely jelzi a látogatók számára, hogy az adott oldal ebben a formátumban is elérhetővé tette híreit. Igen ám, de egyrészt ezekre nincsen kialakult ikon (bár azért hasonlítani szoktak egymásra ezek az ikonok), másrészt pedig nem csak ebben a formátumban létezik hírforrás. De itt a megoldás!

december 26

Firefox 1.5 és Weblabor a Fix.tv műsorán

Bártházi András · 2005. Dec. 25. (V), 22.23
Sajnos a Weblaboron nem volt idő(m) reklámozni, de az utóbbi hetekben a Fix.tv LinuxPortál műsorának több adásában is szerepeltem. Akik nem kapták el az adásokat élőben vagy ismétlésben, immáron letölthető állapotban is elérhetnek két műsort: az egyikben a Firefox 1.5-ös verziójáról, a másikban pedig a Weblaborról társalogtunk a műsorvezetővel.

december 24

Keresztplatformos turbó textarea a Jézuskától

Hodicska Gergely · 2005. Dec. 24. (Szo), 16.02
Szeretnék a karácsonykor is minket olvasóknak egy kis meglepetéssel szolgálni, aminek némileg érdekes története van. Egy levelező listás szállal indult, melynek keretén belül szerettem volna egy minél inkább böngésző független módszert találni arra, hogy egy textarea belső területén le tudjam kérdezni illetve be tudjam állítani a kurzor pozícióját, valamint bővíteni tudjam annak szerkesztő funkcióit. Sajnos ezekben a napokban idő hiányában esélyem sem volt, hogy utána járjak a témának. De tegnap jött a váratlan fordulat.

Békés karácsonyt kívánunk!

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 24. (Szo), 15.32
[attach:611:right]A szeretet ünnepe idén is lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit visszahúzódjunk a világtól, a napi munka helyett családunkkal, szeretteinkkel töltsük az időt.

A Weblabor szerkesztősége és az NJSZT WFSZ nevében ezúton szeretnénk átadni jókívánságainkat. Reméljük közösségünk aktív tagjainak és olvasóinknak is megadatik az ünnepben való elmélyülés lehetősége.
 

december 19

MySQL kompatibilitási réteg készül PostreSQL-hez

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 19. (H), 01.12
Sok nyílt forrású program csak MySQL adatbáziskezelővel működik jól, illetve még ha az alap programot sikeresen be is lehet üzemelni PostgreSQL használatával, a gondok rögtön feltűnnek, amint kiegészítőket szeretnénk telepíteni. Christopher Kings-Lynne úgy gondolta, hogy ezen változtatni kellene, és ha az összes nyílt forrású rendszer nem is javítható ki egyszerre, arra lehet törekedni, hogy a PostgreSQL is képes legyen a MySQL felületét biztosítani a kapcsolódó programok számára.

december 14

Egyedi űrlap elemek elérhető kialakítása

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 14. (Sze), 12.43
Összetett webes alkalmazások felületének kialakításakor gyakran adódhat gond abból, hogy az asztali programokban megszokott gyorsbillentyűs navigációt nem tudjuk biztosítani a felhasználók számára, az egeret nem használó fogyatékkal élőkre nézve pedig végképp nehezen használható eredmény születik. Gez Lemon ennek a kérdésnek ment elébe nemrég, a W3C WAI kezdeményezés keretében készülő ehhez kapcsolódó munkák implementációját bemutatva.

december 14

Még két napig jelentkezhetnek a Web Konferencia előadói

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 13. (K), 23.30
A napokban nem csak az előadói jelentkezések izgalmas várakozásával telt a szervezők ideje, ahogy a rendezvény átalakított honlapja is mutatja, a W3C Magyar Irodával szakmai partnerséget kötöttünk, és több neves támogató is a konferencia mellé állt, amellett, hogy számos érdeklődővel tárgyalunk. Megújult rendezvény honlapunk a konferencia logóját is mutatja, mely a tavasz, a fejlődés, a fiatalság, a dinamizmus jegyében született, közösségi (grassroots) indíttatásunkat is hordozva. Mindezek mellett érdemes megjegyezni, hogy még két nap van a konferencia előadói jelentkezés határidejéig hátra, nagy szeretettel várjuk a leveleket.
 

Gyorsítótárazhatóak-e weblapunk elemei

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 13. (K), 10.52
Az emelkedő sávszélességek korában már nem takarózhatunk azzal, hogy lassú az internetkapcsolat, ha valaki el szeretné érni az oldalunkat, és az lassan jön be. Amellett, hogy a szerver oldalon is figyelnünk kell a nem változó adatok gyorsítótárazására, érdemes a kliens oldalon megtartható fájlokra is külön figyelmet fordítani. Mark Nottingham egy részletes dokumentummal és egy ehhez kapcsolódó eszközzel is segíti munkánkat.