ugrás a tartalomhoz

MySQL kompatibilitási réteg készül PostreSQL-hez

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 19. (H), 01.12
Sok nyílt forrású program csak MySQL adatbáziskezelővel működik jól, illetve még ha az alap programot sikeresen be is lehet üzemelni PostgreSQL használatával, a gondok rögtön feltűnnek, amint kiegészítőket szeretnénk telepíteni. Christopher Kings-Lynne úgy gondolta, hogy ezen változtatni kellene, és ha az összes nyílt forrású rendszer nem is javítható ki egyszerre, arra lehet törekedni, hogy a PostgreSQL is képes legyen a MySQL felületét biztosítani a kapcsolódó programok számára.

A Newsforge cikke szerint King-Lynne elsősorban a MediaWiki, a Drupal, a SugarCRM, a Bugzilla, és a Joomla! által használt funkciókat tartja szem előtt. Mintegy száz MySQL függvényt és két aggregátort alakított ki, valamint a feladatlistára vette a típusváltás megvalósítását is. A projekt fontos tulajdonsága, hogy a PostgreSQL adatbázis motor módosítása nélkül, csupán tárolt eljárásokkal dolgozik.

A cikkben megszólaltatták a PostreSQL egyik fejlesztőjét, Josh Berkust, aki sajnálatosnak tartja, hogy a nyílt forrású projektek elsöprő többsége MySQL adatbázist feltételezve készül, a SourceForge kódtárában pedig akár ezer olyan projekt is lehet, amely még a MySQL 4 szolgáltatásait sem használja ki. Mindenesetre dícséretes lépés a MySQL részéről is, hogy a szabvány támogatás tekintetében egyre komolyabb fejlesztéseket vezetnek be. A MySQL 5 szigorú értelmezési (strict) módjában is működő SQL parancsok elég könnyen átvihetőek más adatbázis rendszerekre is.

Addig azonban, amíg nem jutunk el a szabványosabb SQL használatig vagy a szélesebb adatbázis támogatáshoz, talán használható megoldást ad a kompatibilitási réteg megvalósítása.

A HUP erről szóló hírére felhívta figyelmünket tms nevű felhasználónk is, köszönjük.
 
1

fordítva üljük a lovat?

gerzson · 2005. Dec. 19. (H), 14.18
Ez jó kis feladat lehetett, de megmutatja a pgsql erejét. Tényleg kár, h. a pgsql-hez kell emulációs réteget csinálni, h. a projektek mysql-t higyjenek maguk alatt.

testing can reveal the presence of errors, but never their absence. - Edsger Dijkstra
2

Miért nem?

saxus · 2005. Dec. 19. (H), 19.33
Talán oka is van annak, hogy a MySQL-t több fejlesztéshez használják, mint a Postgrest. A MySQL jelenleg lényegesen elterjedtebb - függetlenül attól, hogy jobb vagy sem - , mint a Pg, és ha valaki azt szeretné, hogy biztos, hogy tudják használni a fejlesztését, logikus, hogy MySQL-t fog választani Postgres helyett.

Egy olyan ingyenes tárhelyszolgáltatót nem ismerek, amelyik nyújtana Postgres támogatást a MySQL helyett vagy mellett.

Szóval szerintem ez kétoldalú folyamat. Windowsra is azért írják a játékokat, mert a játékosoknak a legelterjedtebb.
3

lusta fejlesztők

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 19. (H), 19.41
No, azért elmondható, hogy könnyebb PGSQL-ben és MySQLben is működő SQL parancsokat írni, mint Windows és más rendszereken egyaránt futó játékokat készíteni. Bár ezutóbbi területen nincs tapasztalatom :) A fejlesztők egyszerűen lusták, kihasználnak olyan MySQL kényelmi szolgáltatásokat, amikkel egy kicsivel könnyebb lesz az elején fejlesztés, és amikor odaérnek, hogy a PGSQL funkcioanlitása is jól jönne, már késő...
4

nem egészen erről beszéltem

gerzson · 2005. Dec. 20. (K), 00.09
És az miért van, h. az összes szolgáltató MySQL-t ad? Tyúk, tojás ...

Csak annyit mondtam, h. nem mindig az terjed el, ami "jobb" lenne. Úgy nézem, nem a szigorúan minőségi paraméterek a döntőek. Nem baj, ez van.
testing can reveal the presence of errors, but never their absence. - Edsger Dijkstra
5

Mi a jobb

Bártházi András · 2005. Dec. 20. (K), 00.22
Ez itt viszonylag offtopic, ezért csak eléggé tömören: bár a PostgreSQL valóban (jóval) erősebb nyelvi szinten, azért adminisztrátori funkciókat és egyéb apróságokat illetően korántsem olyan kényelmes, mint egy MySQL. Plusz nagyon sokszor nincsen szükség oly sok funkcióra, vagy van egy olyan funkcióra, ami MySQL segítségével könnyedén megvalósítható. Szerintem. És szerintem ezért is van kevesebb helyen PostgreSQL. Ha ezzel nem értesz egyet, vitatkozzunk el róla egy másik topic-ban, szívesen okosodnék a PostgreSQL ezen képességeit illetően.

-boogie-
7

hit

gerzson · 2005. Dec. 25. (V), 09.49
adminisztrátori funkciókat és egyéb apróságokat - nem tudom, ez alatt mit értesz pontosan?
Mindegy is. Abban mindenképpen igazad van, h. a téma offtopic, most meg karácsony is van :-) Majd máskor mashol.
testing can reveal the presence of errors, but never their absence. - Edsger Dijkstra
8

ok

Bártházi András · 2005. Dec. 25. (V), 11.11
A szerver oldali adminisztrálhatóságra gondoltam (adatbázisonkénti hotbackup, replikáció és hasonlók készítése). Igen, a Postgres is tud sok-sok dolgot, vannak hozzá kiegészítők, de nem látom át, hogy mit tud, a doksijában nem találok utalást se engem érdeklő dolgokra, ellentétben a MySQL-lel. Erről szeretnék elcsevegni egyszer máshol egy PostgreSQL-t ismerővel.

-boogie-
9

mondd meg, hol...

gerzson · 2005. Dec. 29. (Cs), 09.59
a doksijában nem találok utalást se engem érdeklő dolgokra -- mert nem vagy járatos benne. Elsőre ez blőd érvnek hat, de valójában pontosan erről van szó. Ha vmit ismersz, sokkal könnyebben eligazodsz benne. Én ugyanígy voltam a MySQL dokumentációval.
Végezetül azt se felejtsük el, h. MySQL üzleti vállalkozás, míg a PostgreSQL mögött a közösség a fejlesztő. contribokból összeszedni azt, ami éppen neked kell, valóban más hangulatú és más megközelítést igényel, ezért nehéz egy az egyben összehasonlítani e mentén a kettőt.
testing can reveal the presence of errors, but never their absence. - Edsger Dijkstra
6

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Dec. 20. (K), 13.28
Az oka a nem megfelelo programozoi tudas tobbnyire. Nem igazan kerul tobb munkaba ugy irni a kodot, hogy az elfusson tobb adatbaziskezelo alatt is, de a lustasag vagy a hozza nem ertes hatart szab, es szuletnek az project-ek.