ugrás a tartalomhoz

Archívum - Júl 2005 - Blog bejegyzés

július 28

Megjelent az Internet Explorer 7 bétája

Bártházi András · 2005. Júl. 28. (Cs), 15.08
A mai nappal megjelent az Internet Explorer 7 béta változata. A böngészőt a következő Microsoft operációs rendszerrel, a Microsoft Vista előzetes verziójával tette közzé a cég, s bár korábbi hírek szerint csak magával az operációs rendszer előzetessel lett volna elérhető, most mégis megjelent belőle önállóan használható verzió is.

Mennyire teszteltek a PHP modulok?

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 28. (Cs), 09.23
A PHP különböző kiterjesztéseihez tesztek állnak rendelkezésre, melyeket változtatások illetve kiadások készítése esetén le szoktak futtatni. Ezek azonban nem tudják a teljes forráskód állományt próbára tenni, csupán konkrét teszteseteket határoznak meg. Eddig nem volt ismert, hogy a PHP forráskódjának mekkora része tesztelhető automatikusan ezek segítségével. John Coggeshall munkájának köszönhetően azonban ez megismerhetővé válik a PHP 5 fejlesztői és használói számára.

július 27

Különböző típusú linkek jelölése JS-sel

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 27. (Sze), 16.24
Chris Campbell is komolyan gondolja, hogy nem jó meglepetés, ha egy linkre kattintva egy egész irodai alkalmazás indul el a háttérben, vagy valamilyen más nem kívánt oldalra érkezik a böngészőnk. Ezért a sokak által javasolt speciálisan megjelölt linkeket diszkrét JavaScript segítségével teszi beépíthetőbé oldalaiba, és a most publikált kódoknak köszönhetően bárki követheti jó módszereit. Preview Your Links with Unobtrusive JavaScript című blog bejegyzésében használati tippeket is kapunk.
 

Készítsünk legalább Mozilla kompatibilis oldalakat

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 27. (Sze), 13.08
Az IBM DeveloperWorks webhelyén jelent meg a Migrate apps from Internet Explorer to Mozilla című írás, mely főként a böngészőfüggetlen, szabványos technikákat népszerűsíti. Mégis azért hangsúlyozza ki a Mozilla fókuszt, mert termékspecifikus megjegyzéseket is tesz a nyílt forrású böngészőre vonatkozóan. Az alapos összehasonlító cikk egyik legérdekesebb pontja számomra a szerző személyének leírása, melyből kiderül, hogy az IBM Browser Development Center munkatársa. Vajon min dolgozhatnak ott?
 

július 25

A Yahoo a mini böngészőkben látja a jövőt

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 25. (H), 12.10
Az Apple Dashboard bejelentésekor többször foglalkoztunk azzal, hogy a Konfabulator, mint hasonló célokat megvalósító, és az Apple megoldását jelentősen megelőző termék miképpen lesz érintett az azt lesöprő Apple lépése következtében. Nos, mára kiderült, hogy nagyonis jól jártak a Konfabulator fejlesztői, érdemes volt kitartaniuk a termékük mellett, és különösen érdemes volt Windows rendszerre is kiadni. Ma jelentették be, hogy a Yahoo felvásárolja a céget.

július 23

A Zend az IBM-mel komolyodik

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 23. (Szo), 11.29
A Zend új előre csomagolt PHP kiadással lepte meg a napokban a fejlesztőket, ezúttal az IBM-mel közösen. A Zend Core for IBM egy olyan PHP kiadás, amely meg kívánja könnyíteni a motor telepítését és beállítását, a Zendtől megszokott webes felületet is biztosítva, legalábbis ami az alapfunkciókat illeti. A kiadás semmibe sem kerül, és egyelőre 32 illetve 64 bites Linux formában, Power és AIX architektúrára érhető el, de rövidesen Windows-ra is beszerezhető lesz.

XSLTAL: Sablonok egyszerűen

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 23. (Szo), 08.14
Amint a sablonrendszerekre terelődik a téma valamilyen társaságban, nem szoktam véka alá rejteni, hogy nem örülök a Smarty kvázi-szabvány létének, amikor valamilyen kész rendszert kell választani, nem is a Smarty sablonokat használó megoldásokat szoktam előnyben részesíteni. A Smarty egy önkényesen definiált nyelvet ad, aminek következésképpen saját feldolgozót kellett építeni, speciális eszközökkel. Mi lenne, ha meglévő megoldásokat hasznosítanánk újra? Itt jön a képbe az XSLTAL.

július 22

UFO, azaz Flash beillesztése okosan

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 22. (P), 08.56
Az egyre struktúráltabb dokumentum és alkalmazás felület kialakítás felé haladó webes fejlesztési irányok egyre több technika kimunkálására ösztönzik a webfejlesztőket. A legújabb az UFO, azaz Unobtrusive Flash Objects megoldás, melyet Bobby van der Sluis publikált a napokban webhelyén. A Flash szöveg helyettesítéshez hasonló, ám általános Flash betöltő megoldás lehetővé teszi, hogy ne kelljen a Flash beágyazó elemeket a HTML kódba tennünk.

július 21

Dátumkezelés PHP 5.1-ben

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 21. (Cs), 20.47
Nem is érezhetjük a dátumok igazi problémáit, amíg egy nemzetközi célú oldalt nem készítünk, vagy egy határokon átívelő közösség részei nem leszünk, ahol számos időzónából csatlakoznak emberek, akik másképp értik az általunk megszokott dátum felírási módokat, vagy akár másképp is mérik az időt. A PHP 5.1-ig nem volt kellő támogatás az időzónák helyes kezelésére, és a Unix időbélyegeken kívüli időpontokkal való műveletekre sem.

BeebleX: a PHP témájú kereső

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 21. (Cs), 14.57
Unalomig ismételjük, hogy ha egy problémával találjuk szembe magunkat, próbáljuk meg röviden megfogalmazni, hogy mi a gondunk. Ez egyenesen kis keresőkifejezésekhez vezet, amelyeket a megfelelő keresőbe adva rögtön megkapjuk a hasznos találatokat. He nem vagyunk megelégedve a találatokkal, akkor finomíthatjuk a keresést, vagy valamilyen téma specifikus kereső után nézhetünk. A BeebleX ez utóbbi feladatot látja el, PHP fókusszal.