ugrás a tartalomhoz

UFO, azaz Flash beillesztése okosan

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 22. (P), 08.56
Az egyre struktúráltabb dokumentum és alkalmazás felület kialakítás felé haladó webes fejlesztési irányok egyre több technika kimunkálására ösztönzik a webfejlesztőket. A legújabb az UFO, azaz Unobtrusive Flash Objects megoldás, melyet Bobby van der Sluis publikált a napokban webhelyén. A Flash szöveg helyettesítéshez hasonló, ám általános Flash betöltő megoldás lehetővé teszi, hogy ne kelljen a Flash beágyazó elemeket a HTML kódba tennünk.

Az UFO, azaz a diszkrét Flash beágyazás ezen módszerének használatakor megtehetjük, hogy a mozi helyét olyan tartalommal töltjük ki, ami helyettesíteni tudja a Flash nélküli kliensek (keresők indexelői, mobil böngészők) számára azt. Aztán diszkrét JavaScript módszerrel adhatjuk meg a helykitöltőket váltó Flash mozik paramétereit, és így JavaScript és Flash támogatással rendelkező böngészőben a látványos verziót kapjuk.
 
1

Okos

kisstoth · 2005. Júl. 22. (P), 09.29
Okos megoldás, de viszont ha a felhasználónál nincs engedélyezve a JS, akkor kénytelen beérnie a "száraz" verzióval.

Üdvözlettel,
Kiss-Tóth Marcell
2

Nem jó megoldás!

Poetro · 2005. Júl. 22. (P), 09.39
Szerintem a még mindig hasznos, és elfogadható megoldás a Flash Satay, amit én már többször és sikeresen alkalmaztam. A dolog lényege, hogy az Object elembe belerakjuk a HTML tartalmat, ami akkor jelenik meg, ha nem elérhető a Flash plugin.
Ez mindenfajta böngészőben a megfelelő kimenetet adja, és nem szükséges hozzá még JavaScript se. Nem tudom reklámnak minősül-e de azért szerintem nézzétek meg ezügyben az Európa Alap általam megújított oldalát. Tudom a megoldásom még nem tökéletes minden szempontból, de a menü például elérhetőség szempontjából mindenképpen jó, és akár még azt is meg merem kockéztatni, hogy esetleg követendő megoldás.
--------
Poetro