ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jan 2005 - Blog bejegyzés

január 31

PHP futtatása Win32 szolgáltatásként

Granc Róbert · 2005. Jan. 31. (H), 16.36
A PHP számos kiegészítője aktív lehetőséget nyújt akár daemon processzek készítésére is, amelyeket Unix/Linux rendszereken igen egyszerűen futtathatunk az init (vagy akár inetd) segítségével a rendszer indításakor - de ugyanezt mostanáig csak hackeléssel lehetett megoldani Windows rendszereken. A PHP egyik ismert fejlesztője, Wez Furlong viszont tegnapelőtt egyetlen este folyamán két kiegészítőt "dobott össze", amelyek közül az első, a "win32service" értelemszerűen azt teszi lehetővé, hogy szolgáltatásként futtassunk PHP szkripteket.

VertrigoServ - egy újabb windowsos telepítőcsomag webfejlesztőknek

Granc Róbert · 2005. Jan. 31. (H), 13.42
A VertrigoServ fejlesztői természetesen igyekeztek egyedi tulajdonságokkal csábítóvá tenni az új telepítőcsomagot, ezek közül a lényegesebbek a telepítőcsomagnak az LZMA tömörítéssel elért igen kis mérete (alig több, mint 7 MB!), valamint az egyszerű telepítés és eltávolítás és az igen könnyű kezelhetőség.

január 29

Windows Services for UNIX és Interix

gerzson · 2005. Jan. 29. (Szo), 09.17
A weblaboron több hozzászólásban is felbukkant, hogy sok Unix/GNU Linux platformra készült szoftver egyetlen futtatási módja Windows-on a Cygwin emulációs környezet natív Windows-os támogatás hiányában. Talán kevesebben tudják azonban, hogy a Microsoft NT alapú operációs rendszereihez biztosít hasonló UNIX környezetet, az Interix-et.

január 28

Kő, papír, olló - verseny Perlben

Bártházi András · 2005. Jan. 28. (P), 17.50
A Perl nem titkoltan a kedvenc nyelvem. Rugalmas, tömör és sok modul van hozzá. A magyar Perl levlistára küldött be eszpee egy levelet, mely egy (magyar) kő-papír-olló stratégia versenyről szól. A dolog lényege, hogy Perl modulokkal kell olyan algoritmusokat megvalósítani, melyek egymás ellen játszanak.

Verseny helyzetjelentés II.

Bártházi András · 2005. Jan. 28. (P), 11.58
Versenyünk szépen halad, most elérkezett egy újabb helyzetjelentésnek az ideje. A korábbi jelentés óta több igen izgalmasan hangzó cikkre is kaptunk ígéretet, blogmarkjaink szépen bővülnek, s számos könyvajánló is megjelent. Az első három felhasználónk 242, 74 és 66 ponttal vezet, s a többiek is kezdenek felzárkózni. A kilencedik és tizedik helyen két 18 pontos verenyző áll.

január 25

Video keresés, egy kicsit másképp

Bártházi András · 2005. Jan. 25. (K), 16.43
Mikor azt írtam tegnap este, hogy a Google jól csinálja, nos, nem egy naív kijelentés volt. Újra valami olyannal jöttek elő, melyre eddig még nem volt példa, video keresésre a televízióprogramban: a sport és a szórakoztató műsorok terén. És még ezen belül is nagyon érdekes, amit kínálnak, kínálni fognak.

Weblabor motor frissítés - várjuk a véleményeket

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 25. (K), 01.34
Talán nemsokára generáljavításon esik át a Weblabor. Azon kevés ráérő olvasónk számára, akik a Drupal fejlesztői változatának alakulását figyelik, illetve a modulok magyar fordításait követik, nem újdonság, hogy a Weblabor által jelenleg használt modulokat nemrég a fejlesztői verzióhoz frissítettük, mind a kódjuk, mind a magyar fordításuk tekintetében, illetve hogy egy nagyon aktuálisnak mondható fordítás van már a Drupal fejlesztői (leendő 4.6.0-ás) verziójához is. Mindezek jelzik, hogy a Weblabor alatt működő motort a 4.4-es Drupal szériáról rögtön a leendő 4.6-os motorra szeretnénk frissíteni. Ennek kapcsán merül fel néhány kérdés.

január 25

Ben Goodger (Firefox) ezentúl a Google-nak dolgozik

Bártházi András · 2005. Jan. 24. (H), 22.46
Amikor az ember azt hinné, a Google minden aduját előhúzta, nos, mindig akkor húzza elő a következőt. Ezúttal Ben Goodger-t, a Firefox vezető fejlesztőjét csábították át. Azaz ez így nem pontos: továbbra is a Firefoxon dolgozik, csak ezentúl a Google fizeti.

Weblabor Klub - hol tartunk?

Bártházi András · 2005. Jan. 24. (H), 14.35
Ahogy közeledünk az induláshoz, a Klubbal kapcsolatban egyre több dolog kezd körvonalazódni - a legutóbbi decemberi beszámoló óta több dologban is sikerült előre lépnünk. Ebben a beszámolóban immár konkrét árakkal, illetve a tervezett szolgáltatások bemutatásával szolgálhatunk.

január 21

Az RSS és a biztonság

Bártházi András · 2005. Jan. 21. (P), 13.07
Az RSS rövidítés hallatán nem hinném, hogy bárkinek is a biztonság kifejezés jutna először eszébe, s még ha le is írtam, nagy valószínűséggel az RSS biztonságosságára gondol mindenki. Most azonban nem erről lesz szó, hanem az RSS egy érdekes felhasználásáról. A Mac Geekery-n egy olyan (Linux alatt is használható) scripttel találkoztam, mely log fájlokat képes konvertálni RSS hírforrássá.