ugrás a tartalomhoz

Video keresés, egy kicsit másképp

Bártházi András · 2005. Jan. 25. (K), 16.43
Mikor azt írtam tegnap este, hogy a Google jól csinálja, nos, nem egy naív kijelentés volt. Újra valami olyannal jöttek elő, melyre eddig még nem volt példa, video keresésre a televízióprogramban: a sport és a szórakoztató műsorok terén. És még ezen belül is nagyon érdekes, amit kínálnak, kínálni fognak.

A Google Video kereső a Fox News, NBC (KNTV), ABC (KGO) és még pár általam nem ismert TV adó programjában keres, egyelőre csak béta jelleggel, az adáshoz nem lehet hozzáférni. Még. Hogy hogyan, milyen formában lehet a jövőben, azt egyelőre nem tudni. A szolgáltatás azonban nem csak ennyit kínál, a keresés a műsorokhoz rendelt feliratokban is történik (melyet eredetileg hallássérülteknek szántak). A találati oldal kivonatolja a műsort: pár "előnézeti" képet látni, s mellettük az éppen akkor elhangzott szövegek láthatóak. Ezt kiegészítve - ahol van ilyen infó - láthatjuk, hogy mikor kerül újra műsorba az adás (vagy ha sorozat, akkor a következő része), s lehetőséget kapunk akár a webes keresőn is keresni.

"Az ötlet, hogy felhasználóinkat segítsük az őket érdeklő programok, illetve a jövőben vetített adások megtalálásban, melyekről többet szeretnének tudni", mondta Jennifer Feikin, a Google Video igazgatója. Érdekesség, hogy a Google-nak a nemrégiben könyvek indexeléséről szóló projektje után ez már a második, mely az internet után más médiák felé kacsint.

A szolgáltatás nem egyedülálló (FeedRoom, ShadowTV), de ettől még nagyon sikeres lehet, ha a Google áll be mögé. Nemrégiben indult az elsőre hasonló szolgáltatásnak tűnő kereső a Yahoo!-nál is (Yahoo! Video Search), mely azonban az interneten, s nem TV programokban keres. Egy másik hasonló, s ígéretes szolgáltatás a Blinkx által nyújtott, mely a Google-éhoz sokkal inkább hasonlít, azonban nem feliratok alapján, hanem hangfelismeréssel dolgozik. Kiváncsi vagyok rá, hogyan lesz az adások díjszabása, s milyen feltételekkel lehet majd hozzáférni?
 
1

Nem túl jó (egyelõre legalábbis)

Granc Róbert · 2005. Jan. 26. (Sze), 12.18
"A szolgáltatás azonban nem csak ennyit kínál, a keresés a műsorokhoz rendelt feliratokban is történik (melyet eredetileg hallássérülteknek szántak)."

Nem azokban is keres, hanem csak azokban... A nemhivatalos Google weblogban összehasonlítja a Yahoo videokereséssel - és jól le is húzza... :)

/Robi
2

Pfff.

kisstoth · 2005. Jan. 27. (Cs), 21.23
Azért még nem tökéletes. Próbáljátok ki. Kulcszónak csak egy 'a' betűt. :)

Üdvözlettel,
Kiss-Tóth Marcell