ugrás a tartalomhoz

Archívum - Szep 2005 - Blog bejegyzés

szeptember 29

Kifogástalan böngésző képek nyomtatásban

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 29. (Cs), 19.57
Weblapok grafikai tervezésekor sokszor elkerülhetetlen, hogy a döntéshozók számára valamilyen nyomtatható formában előkészítsük a terveket. A grafikai programunkban készült lapterveket azonban célszerű böngésző környezetbe helyezni, a képernyőről mentett böngésző keretek viszont nem igazán alkalmasak a nagy méretű felhasználásra vagy komoly felbontású nyomtatásra. Ilyenkor segíthet némi trükk, amit ezúttal Dave Simon, az Oddlaa Creative grafikusa nyújt át nekünk.

Témaspecifikus keresők Rollyo segítségével

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 29. (Cs), 17.51
Sokfelől hallottam már ötleteket témaspecifikus keresők kialakítására, az igények azonban nem mindig társulnak megfelelő szabadidővel és szakértelemmel, ami egy ilyen motor kialakításához elengedhetetlen. Ma már vannak dobozolt megoldások, mint a Xapian, melyek segítenek egyedi keresők kialakításában, mint ahogy ez történt a Beeblex nevű PHP témakereső esetében. Mit tehetünk azonban akkor, ha nincs időnk vagy képességünk egy ilyen kereső kialakítására?

szeptember 29

PHP Roadshow Kecskemét beszámoló

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 28. (Sze), 23.09
Jó volt, szép volt - ezt láthatjuk már hagyomány szerint a hátralévő időt jelző visszaszámláló helyén a Kecskeméten tartott RoadShow weboldalán is. És valóban, kellemes napos időben utaztunk a helyszínre, megérkezve pedig több mint alapos útbaigazítást kaptunk, a főbejárattól minden fontosabb ponton kifüggesztett térkép és nyilak vezettek el a megfelelő épülethez. Ez persze még csak a kezdet volt.

szeptember 27

Az MSN saját maga értékesíti reklámfelületeit

Fekete Ferenc GDA · 2005. Szep. 27. (K), 10.19
A legfrissebb hírek szerint a Microsoft is beszáll az online marketing üzletbe, azaz egész pontosan a kattintás alapon fizető (pay-per-click) reklámok piacára, méghozzá a saját megoldásaival. Szeretnék, ha a saját rendszerük sikerrel venné fel a versenyt a rivális Google és Yahoo hasonló szolgáltatásaival: a hirdetések életkor, nem és tartózkodási hely szerint is célozhatóak lennének.

Az AWStats és logrotate összehangolása

Török Gábor · 2005. Szep. 27. (K), 08.13
Az AWStats egy igen népszerű, webes statisztika elemző, a logrotate pedig egy szkript, amely az Apache webszerver naplófájlait hívatott meghatározott rendszerességgel összegyúrni és jobb napokra elraktározni. Nézzük meg, miként kapcsolható össze ez a két alkalmazás!

szeptember 26

Kód futtatása az összes oldalelem letöltődése előtt

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 26. (H), 07.53
Sokan szembesültek már azzal a problémával, hogy a window.onload eseménykezelő segítségével lefuttatott kódjuk túl későn kapott lehetőséget a beavatkozása, és így valamilyen dinamikus elem csak akkor tudott elindulni az oldalon, amikor már minden letöltődött. Ha korábban lefutó kódot szeretnénk, és már a weblap objektum modelljének feldolgozása is elegendő számunkra, akkor Mozilla böngészőkben az DOMContentLoaded esemény van segítségünkre, de mit tehetünk Internet Explorerben?

szeptember 22

Megjelent a Mozilla Firefox 1.0.7

Bártházi András · 2005. Szep. 22. (Cs), 11.20
Megjelent a Mozilla Firefox böngésző 1.0.7-es hibajavító változata, a tegnapi angol változatok után immáron magyarul (és még jópár nyelven) is. Ez a változat két súlyos hibát javít: a nemzetközi domainnevek kezelésével kapcsolatosat (erre időközben egy letölthető patch is kijött) és a linuxos parancssori URL kezelési hibát. Ezen kívül további kisebb biztonsági és stabilitási javításokat is tartalmaz, például az automatikus proxy konfigurációs scriptek kezelése terén. A frissítés javasolt!

szeptember 21

Ha weboldalunk kiesett a Google adatbázisából

Fekete Ferenc GDA · 2005. Szep. 20. (K), 23.16
A Google mostantól emailben értesíti azon weboldalak webmestereit, amelyek valamilyen okbók kifolyólag (átmenetileg vagy véglegesen) törlésre kerültek a Google adatbázisából. Ahogy az lenni szokott, a hír futótűzként terjedt és a figyelmeztető emailek megjelenését követően azonnal megjelentek az hozzászólások a kapcsolódó SEO fórumokban.

Ingyen kultúra, avagy ingyenes lett az Opera

Bártházi András · 2005. Szep. 20. (K), 14.15
Meglepő (vagy mégsem?) lépésre szánta el magát az Opera: beállt az ingyenesen hozzáférhető, reklámmentes böngészők sorába. Pár hete, a szülinapjuk alkalmából egy napig már letölthető volt egy reklámmentes verzió, talán az az akció is annak megszondázása volt, hogy mennyien érdeklődnének egy ilyen példány iránt. Az Opera jelenleg a népszerűségi listán harmadik-negyedik helyet foglal el, valószínűleg ettől a lépéstől a népszerűségük növekedését várják.

szeptember 19

TurboGears, avagy a webes megakeretrendszer

Török Gábor · 2005. Szep. 19. (H), 18.39
A Ruby on Rails mindenféleképpen egy hullámot indított el. Nagyon sokan állnak mellette, sok kritika is éri, de mindezidáig töretlen sikereket arat. Vélhetően ezek láttán gondolták úgy más programozási nyelv szerelmesei, hogy az ötletet átültetik az ő környezetükbe. Így született a Cake (PHP), a Catalyst (Perl) és a legutóbbi termés, a TurboGears (Python).