ugrás a tartalomhoz

Ha weboldalunk kiesett a Google adatbázisából

Fekete Ferenc GDA · 2005. Szep. 20. (K), 23.16
A Google mostantól emailben értesíti azon weboldalak webmestereit, amelyek valamilyen okbók kifolyólag (átmenetileg vagy véglegesen) törlésre kerültek a Google adatbázisából. Ahogy az lenni szokott, a hír futótűzként terjedt és a figyelmeztető emailek megjelenését követően azonnal megjelentek az hozzászólások a kapcsolódó SEO fórumokban.

Az érintettek először azt hitték, hogy csak átverésről van szó, később a Google egyik alkalmazottja, Matt Cutts is megerősítette a figyelmeztető email hitelességét.

De mi is okozhatja, hogy weboldalunkat a Google "kizárással" bünteti? Míg a webmesterek és SEO tanácsadók azon fáradoznak, hogy az oldalak a számukra fontos kulcsszavakra jó helyezést érjenek el a keresők találati oldalain, olyan trükköket is alkalmaznak, amelyek nem felelnek meg a Google ajánlásainak és spam-gyanúsak. Ilyen például a rejtett szöveges tartalom, rejtett linkek, belépő (doorway) oldalak JavaScript átirányítással, képernyőn kívüli tartalommal stb.

Mit tehetünk, ha mégis hibáztunk? Szerencsére a Google lehetőséget ad arra, hogy miután a hibákat kijavítottuk, oldalunk ismét bekerülhessen az adatbázisba. A reinclusion request szolgáltatás segítségével oldalunk ismét bekerülhet a kereső indexébe. A felkínált lehetőségek közül a harmadikat kiválasztva, majd az űrlapot kitöltve elindíthatjuk a folyamatot. Fontos, hogy a Subject-be beírjuk: Reinclusion request.
 
1

cím

wiktor · 2005. Szep. 21. (Sze), 00.07
Azt lehet tudni, hogy milyen e-mail címre küldi a levelet?
2

tapasztalódás

bbalint · 2005. Szep. 21. (Sze), 01.25
működtetek weboldalat, mely más oldalakra tartalmaz nem látható (display: none CSS tulajdonsággal elrejtett) linkeket; persze, csak a PageRank miatt.
ezért eddig nem harapta le fejem/PageRank-em a google, viszont egy pornógráf oldalra való (vissza)linkelésért már egy hét után eltűntem az indexből.

akkor gyorsan ki lett javítva a hiba: töröltük a kölcsönös hivatkozásokat és rá egy hónapja már ugyanott voltam, mint azelőtt.

bbalint
3

<Nincs cím>

Fekete Ferenc GDA · 2005. Szep. 21. (Sze), 06.48
ne mtudom,h milyen email címre írnak. mivel átvizsgálják a lapot ,ezért biztosan találna kcímet, de a szolgáltatóná lalapesetben általában be van jegyezve egy webmaster_kukac_valami.hu email alias. Egyébknét meg a whois-al kiderítik.

bbalint:

a display: none;-ok miatt nem nagyon bannolnak, mivel ezt gyakran használják css navigáció megvalósítására. Azonban nem kizárt,h egy nagyobb mennyiségű szöveg eltűntetéséért már büntethetnek. Ez viszont felvet egy problémát: mégpedig a flash oldalak kereshetővé tételét. Az igazi flash optimizáláshoz egyelőre úgy tűnik,h le kell gyártani az xhtml oldalakat is.

Fekete Ferenc
5

Elkülönítés User Agent alapján

Anonymous · 2005. Szep. 21. (Sze), 09.00
Azonban nem kizárt,h egy nagyobb mennyiségű szöveg eltűntetéséért már büntethetnek. Ez viszont felvet egy problémát: mégpedig a flash oldalak kereshetővé tételét. Az igazi flash optimizáláshoz egyelőre úgy tűnik,h le kell gyártani az xhtml oldalakat is.


Én egy olyan módszert ismerek a flash oldalak kereshetővé tételére, hogy a szerver oldali script-ben (mondjuk PHP) csoportokat alakítunk ki a grafikus böngészők (amik támogatják a flasht) és minden egyéb számára (beleértve a nem támogatott grafikus böngészőket, a karakteres böngészőket és a kereső botokat), majd ha nem az előbbi csoportba tartozik a USER-AGENT alapján a látogató, akkor egy olyan oldalt kell prezentálni, ami teljes mértékben ugyanazt a szöveges tartalmat produkálja, mint a flash.

Eddig még nem is gond. Csakhogy ha ez a karakteres változat navigálható, tehát linkeket tartalmaz további belső oldalakra, akkor úgy kell megcsinálni a flash-t, hogy az is tudja értelmezni a linkeket és a link alapján a megfelelő tartalmat mutassa.

Mert a google mondjuk beindexeli a foo.org/news.php?content=5 elérésű linket, akkor, ha a felhasználó a flash supported böngészővel a google-n erre a linkre kattint, akkor ne a flash főoldalt lássa, hanem azt a bizonyos hírt, amit a google is látott, csaképp a flashben.

Ha sikerül így kialakítani az oldalt, akkor szerintem a google se fog bannolgatni.

Remélem nem bonyolítottam túl :)
6

Minek a Flash?

Bártházi András · 2005. Szep. 21. (Sze), 13.33
De ha van egy karakteres változat, akkor minek a Flash? :)

-boogie-
7

Minek a Flash? Hát mert :)

Anonymous · 2005. Szep. 21. (Sze), 15.36
Mert van, akinek a tartalom mellett a látványvilág is fontos, sőt, talán épp erre épít az oldal, ez a profilja stb.

Számtalan oka lehet az "Ehhez jobban értek"-től a szimpla "Csak"-on át egészen "A tartalom és a téma prezentáláshoz nem elég a puszta HTML"-ig.
4

Ember

Bártházi András · 2005. Szep. 21. (Sze), 07.45
Nagy valószínűséggel embereket állítottak a feladatra, jól megtámogatva gépi kereséssel.

-boogie-
8

<Nincs cím>

Fekete Ferenc GDA · 2005. Szep. 21. (Sze), 18.56
a folytatás:
http://www.mattcutts.com/blog/webmaster-communication/

Fekete Ferenc