ugrás a tartalomhoz

Archívum - Feb 2005 - Blog bejegyzés

február 27

Megjelent a Zend Studio 4.0

Kelemen Zádor · 2005. Feb. 27. (V), 20.08
Megjelent a Zend Studio, professzionális PHP fejlesztői környezet legújabb, 4.0-ás változata, melyet a Zend hivatalos honlapjáról regisztráció után tölthetünk le. A Zend-től már megszokottan ezzel egy időben e-mailben kapunk egy „evaluation” kódot, mely segítségével teljes funkcionalitásában 30 napig használhatjuk. Zárójelben megjegyzem, a Zend Company és a „Zend Engine” megálmodóinak neve nem véletlenül hasonlít megszólalásig egymásra.

február 25

Verseny hosszabbítás és helyzetjelentés III.

Bártházi András · 2005. Feb. 25. (P), 16.04
Versenyünk közeledik a végéhez, s elérkeztünk utolsó beszámolónkhoz is. A versenyt az eredetileg kiírthoz képest ezúton egy héttel meghosszabbítjuk, az utolsó anyagokat március 6., 23:59-ig várjuk. Versenyzőink pontszáma az elmúlt időszak alatt folyamatosan gyarapodott, így az első három helyezett 248, 194 és 140 ponttal rendelkezik, míg a tizedik versenyzőnk 34 pontot tudhat magáénak.

Megjelent a Firefox 1.0.1 verziója

Bártházi András · 2005. Feb. 25. (P), 12.00
Megjelent a Firefox 1.0.1-es hibajavító változata. Ez a változat számos olyan biztonsági és egyéb javítással (memóriaproblémák) szolgál, mely miatt a frissítés erősen ajánlott. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy melyek e verzió legfontosabb újdonságai.

február 24

Mozilla Alapítvány - AOL megállapodás

Bártházi András · 2005. Feb. 24. (Cs), 20.48
A Mozilla Alapítvány és az AOL megállapodott, hogy a hányattatott sorsú Netscape DevEdge fejlesztői portál tartalmát ezentúl a Mozilla Alapítvány kezelheti - jelentette be Mitchell Baker, az Alapítvány elnöke. A megállapodás keretében megjelentethetik saját szervereiken, módosíthatják és új dokumentumokkal egészíthetik ki az egyébként is tartalmas DevEdge oldalakat.

Fokozatot vált az elefánt

gerzson · 2005. Feb. 24. (Cs), 10.22
Igen szűkszavú hír jelent meg nem régiben a PostgreSQL adatbáziskezelő honlapján egy mostanában indult, ígéretes fejlesztésről. A PGCluster - név hangzására sokan felkaphatják a fejüket, mert a nyúlfarknyi ismertető tanúsága szerint ez a projekt valódi szinkron, multi-master adatbázis klaszterek kialakítását teszi lehetővé ingyen, méghozzá a jelenleg legbővebb funkcionalitást nyújtó szintén ingyenes PostgreSQL adatbáziskezelőt használva.

február 23

Firefox memóriafoglalási hiba javítva

Bártházi András · 2005. Feb. 23. (Sze), 10.49
A Firefox (és a teljes Mozilla család) egy szerencsére sokakat nem érintő, de eléggé bosszantó hibája, hogy rengeteg memóriát képes lefoglalni magának, sokszor feleslegesen. Ez leginkább akkor fordul elő, ha erőteljesen használjuk a füleket, s ritkán indítjuk újra böngészőnket, számítógépünket. Úgy tűnik, hogy az egyik ilyen probléma javításra került.

február 22

Mit jelent a szemantikusság?

Bártházi András · 2005. Feb. 22. (K), 18.04
Sok szó esett már nálunk is a szemantikus weblap kialakítás fontosságáról és hasznosságáról is, de annak még sohasem szenteltünk egy teljes cikket, hogy bemutassuk, mit jelent a szemantikusság a weblapok kapcsán. Most Molly Holzschlag, aki több népszerű webfejlesztéssel foglalkozó könyv szerzője, társszerzője egy cikk keretében erre vállalkozott.

Megtelt a PHP Konferencia résztvevői listája

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 22. (K), 11.39
Rekord idő alatt, kevesebb mint egy hét elteltével megtelt a PHP Konferencia résztvevői listája. Kénytelenek voltunk lezárni a rendezvény regisztrációját, hiszen a helyszínen fogadható körülbelül ötszázas létszámot kicsivel már meghaladta a regisztráltak száma. A konferencia iránti érdeklődést jól mutatja, hogy a regisztráció megindítása utáni első 24 órában több mint háromszáz résztvevő már biztosította helyét.

február 21

Interjú Manţia Andrással, a Quanta egyik fő fejlesztőjével

sayusi · 2005. Feb. 21. (H), 09.35
Pár hete belefutottam egy problémába a Quantával, a nyílt rendszerek egyik népszerű webfejlesztő eszközével kapcsolatban. Írtam is a levelezőlistájukra és az üzenet aljára odabiggyesztettem, hogy „sorry my english!”, mivel angoltudásom elég gyenge még. Néhány levélváltás után kaptam egy üzenetet, melyben az állt, hogy ha nem megy angolul, akkor írjak magyarul. A feladó Manţia András volt, aki a Quanta egyik fő fejlesztője. Kapva kaptam az alkalmon, és meghívtam egy interjúra, mely az unidev fejlesztői webhelyen olvasható.
 

február 20

Új nyílt forrású levelező és naptár alkalmazás készül a Novellnél

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 20. (V), 09.33
A Novell a legutóbbi felvásárlásaival és Linux stratégiájának erősítésével egyértelműen ezen vonal mellett tette le a voksát. Legújabb fejlesztés alatt áló termékük a GMail által felkavart email piacot célozza meg, ennél természetesen komplettebb készletet nyújtva: naptár alkalmazást is megvalósítva. Az új nyílt forrású szoftver azt ígéri, hogy a GMail-hez hasonló email kezelési felületet fog biztosítani, és a naptár karbantartás megkönnyítését is DHTML megoldások segítik majd.