ugrás a tartalomhoz

Megjelent a Zend Studio 4.0

Kelemen Zádor · 2005. Feb. 27. (V), 20.08
Megjelent a Zend Studio, professzionális PHP fejlesztői környezet legújabb, 4.0-ás változata, melyet a Zend hivatalos honlapjáról regisztráció után tölthetünk le. A Zend-től már megszokottan ezzel egy időben e-mailben kapunk egy „evaluation” kódot, mely segítségével teljes funkcionalitásában 30 napig használhatjuk. Zárójelben megjegyzem, a Zend Company és a „Zend Engine” megálmodóinak neve nem véletlenül hasonlít megszólalásig egymásra.

Zend Studio

Első ránézésre

A legutóbbi (3.5.2) verzióhoz képest első ránézésre az installációs fázis kiszínezésén kívül nem nagyon lehet észrevenni komolyabb változást. A fejlesztői környezetet elindítva szinte ugyanaz a kép fogad mint a korábbi verzióknál.

Újdonságok

Közelebbről szemlélve a dolgot, máris feltűnik a legnagyobb újdonság, az SQL support. Ki is próbáltam gyorsan egy MySQL 4 adatbázissal, beépítettek egy egyelőre még nem sok funkciót tudó felületet, melynek logikai felépítését egy teljesen korrekt SQL menedzser is megirigyelhetné.

Gyakorlatilag integrálták a webről ismeretes Zend Code Galleryt is, így ún. „code snippetek”-et szúrhatunk be készülő webalkalmazásunkba.

Harmadik fogásként – ennek már épp ideje volt – van benne PHPDoc és PHPDocumentor support is. Az előbbi a szabványos kommentezésben segít a javadoc-kal analóg módon (és ebben igazán nyalánkság, hogy erre is működik a Zend kódkiegészítés funkciója!), a másodikkal pedig kész PHP dokumentációt generálhatunk.

S hogy tovább fokozzák a kényelmet, új funkció A „Smart GoTo Source”, mely akkor segít, ha már egy megírt funkciót kísérelünk meg használni. Ekkor belső linkként működik a funkció neve. Rákattintva, az adott funkcióra ugorhatunk, és végre elfelejthetjük a többszöri ide-oda görgetést.

Meglévők fejlesztése

Több száz forrásfájlnál bizony jól jön egy újabb kényelmi funkció. A kódkiegészítésben megmutatja a használandó funkció elérési útvonalát (meghajtó, könyvtár, fájlnév).

A következőkben is több fejlesztés történt: debugger, profiler, FTP hozzáférés, CVS, nyomtatás, CSS support, XML kódkiemelés, fájlok keresése és ne felejtsük el a bugfixeket sem.

Összességében

Aki Zend Studiot használt eddig, az valószínűleg már rég (2005. február 24-én jelent meg) letöltötte az új verziót és boldogan próbálgatja. Akinek új, annak csak ajánlani tudom, ritka az ilyen színvonalas (PHP) fejlesztői környezet, s az új verziót vegyék csak bónusznak, mert a korábbi sem volt semmi.
 
1

Azért remélem a 4.1-es verz

kope · 2005. Feb. 28. (H), 13.53
Azért remélem a 4.1-es verzióban benne lesz végre egy sitewide replace is...
2

utf-8 támogatás

Anonymous · 2005. Már. 4. (P), 17.27
Jól látom, hogy utf-8 támogatás nincs benne? Megnéztem az összes beállítást, de nem akarom elhinni, hogy ne tudná kezelni...