ugrás a tartalomhoz

Fokozatot vált az elefánt

gerzson · 2005. Feb. 24. (Cs), 10.22
Igen szűkszavú hír jelent meg nem régiben a PostgreSQL adatbáziskezelő honlapján egy mostanában indult, ígéretes fejlesztésről. A PGCluster - név hangzására sokan felkaphatják a fejüket, mert a nyúlfarknyi ismertető tanúsága szerint ez a projekt valódi szinkron, multi-master adatbázis klaszterek kialakítását teszi lehetővé ingyen, méghozzá a jelenleg legbővebb funkcionalitást nyújtó szintén ingyenes PostgreSQL adatbáziskezelőt használva.

Eddig is léteztek replikációs és klasztermegoldások a nyílt forrású vagy ingyenes adatbáziskezelőkhoz, de ez véleményem szerint mérföldkőnek számít képességeit illetően. Mivel szinkron replikációról van szó, - elméletileg - nem lép fel késleltetés és így érvényességi "anomália" a klaszterben álló adatbázisok között. A szinkronitás másik nagy előnye, hogy az egy helyről bejövő kéréseket egyidejűleg több tetszőleges adatbázis tudja kiszolgálni.

A klaszter egy terheléselosztón keresztül kapcsolódik az adatbázist használni kívánó rendszerbe.

Terheléselosztó


A másik fő újdonság a több mester adatbázis-kezelő lehetősége, amivel robosztus, nagy megbízhatóságú adatbázisokat lehet létrehozni. Valamilyen hiba folytán a klaszterből kieső adatbázisokat a rendszer automatikusan "eltávolítja", majd a hiba elhárultával automatikusan frissíti azokat a menetközben összegyűjt adatokkal, mindezt anélkül, hogy le kellene állítani a kiszolgálókat.

A rendszer "előző" fejlesztői oldalán még több információt olvashatunk.
 
1

jaja, es tenyleg nagy csendbe

zedorg · 2005. Feb. 25. (P), 10.35
jaja, es tenyleg nagy csendben keszult, keszul :) Apro emlites csak announce-ba:)