ugrás a tartalomhoz

Archívum - Ápr 2005 - Blog bejegyzés

április 30

Web az asztalon - mégis hogy fest a jövő?

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 30. (Szo), 15.09
Míg András március végén arról írt, hogy sok asztali alkalmazás a webre költözhet 2006-ra, világosan látszik az az ellentétes trend is, hogy a Web 2.0 szabványos és gépileg jól feldolgozható felületeket definiáló komponenseinek köszönhetően az asztali alkalmazásokba is egyre könnyebben építhetőek be webes szolgálatások, sőt egyre könnyebb lesz asztali alkalmazást készíteni webes háttérrel. Már tavaly nyáron bizakodtunk a MacOS X Tiger ilyen jellegű fejlesztéseit illetően, és a Microsoft sem szeretne lemaradni.

április 29

Ismét lesz Linux tábor nyáron

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 29. (P), 18.16
A méltán sikeres, immár ötödik Linux tábor idén is a szokásos helyszínen, Szerencsen kerül megrendezésre július elején. Az eddigi táborokkal ellentétben azonban nem több turnusban, hanem egy jelentősen megnövelt létszám befogadására képes időszakban érkezhetnek az érdeklődők. Remek alkalom az operációs rendszer megismerésére, vagy meglévő tudásunk kibővítésére, pihenés, kirándulás, borpince látogatás mellett. Diákoknak külön kedvezményes díjat alakítottak ki a szervezők, de az oktatásból részt nem kérő családtagokra, kutyákra is gondoltak. És ami a legjobb, az árban természetesen az operációs rendszer költsége is benne van.
 

Elindult a Visual Studio 2005 Beta Experience program

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 29. (P), 18.01
A Microsoft elindította a Visual Studio 2005 Beta Experience programját, melynek keretében a jelentkezők ingyenesen megkaphatják az új Visual Studio 2005 Team System Beta 2 kiadását, a Team Foundation Server Beta 2 verzióját, a WeFly247 oktató DVD-t, az SQL Server 2005 Standard Edition Community Technology Preview-t és egy hat hetente megjelenő hírlevelet, mely segít a Visual Studio útját figyelemmel kísérni a bétáktól a végleges kiadásig. Érdekes, hogy a csomagban igényelhető egyes termékek honlapjain továbbra is az szerepel, hogy MSDN előfizetők ingyen megkaphatják ezeket, mások pedig egyszeri díj ellenében.
 

április 28

Megújult PHP szerkesztő

Granc Róbert · 2005. Ápr. 28. (Cs), 10.23
Tegnap megjelent a PHPEdit, a sokak által kedvelt windowsos PHP szerkesztőprogram legújabb jelentős kiadása, 1.2-es verziószámmal. Az újdonságok listája igen jelentős, ezek közül a PHP5 teljes támogatását, a PHP Documentor és a SimpleTest integrálását, a valósidejű szintakszisellenőrzést, valamint a deklarációkra történő ugrás lehetőségét emelnénk ki.

április 23

Microsoft Web Developer Kit belülről

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 23. (Szo), 14.03
Annak érdekében, hogy webhelyünkön sokoldalúbb tájékoztatást valósíthassunk meg, felvettük a kapcsolatot a Microsoft Magyarországgal is, első kézből kapott információkat és részleteket remélve. Ennek a reménybeli együttműködésnek keretében kaptunk nemrég néhány Web Developer Kit csomagot, s így volt szerencsém áttekinteni a tartalmát. A kipróbálás pikantériája, hogy Microsoft operációs rendszer nem állt a rendelkezésemre a művelethez, így Linuxon próbáltam meg kihozni a legtöbbet a csomagban található tartalmi DVD-ből. A Visual Studio próbaverzióját így nem tudtam tesztelni, a PHP-ről ASP-re migrálóknak szánt előadás viszont mindenképpen érdekelt.

április 22

Merre járnak webhelyünk felhasználói?

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 22. (P), 21.58
Sokan szeretik a különböző statisztika programokat, mert széles körű információkkal látnak el arról, hogy mely weblapokat látogatják leginkább webhelyünkön, milyen rendszereket használnak látogatóink. A webet azonban nem lehet csak lapokként kezelni, a hálós szerkezet, a sokoldalú navigáció legalább annyira fontos, mint az oldalak tartalma, sőt néha fontosabb is. Arról mégis kevesen tudnak, hogy merre veszik a felhasználók az irányt, amikor egy-egy weblapra érkeznek.

WHATWG vs. W3C - gesztusok vagy valós együttműködés?

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 22. (P), 20.54
Április tizenegyedikén a W3C Member Submissions területén megjelent az Opera Software és a Mozilla Alapítvány által benyújtott Web Forms 2.0 javaslat. Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy ez formálisan semmiféle támogatást nem jelent a W3C részéről, ezzel nem tekinthető a W3C munkájának a beküldött dokumentum. Ha egy kicsit közelebbről nézzük a hozzá fűzött megjegyzéseket, akkor mégis más kép rajzolódhat ki.

április 21

Mozilla Thunderbird 1.0.2 magyarul

Poetro · 2005. Ápr. 21. (Cs), 13.59
Sajnos a Thunderbird 1.0.2-es hivatalos bejelentését követően hosszú idő elteltével sem kerültek ki a magyar fordítók által készített anyanyelvünkön beszélő binárisok a hivatalos letöltések közé. Ez leginkább azért történhetett így, mert a kiadásokkal foglalkozó illetékesek mással voltak elfoglalva. A Thunderbird legutóbbi javító kiadásának magyar változata mindenesetre már hivatalosan is elérhető a letöltés szerverekről MacOS X és Windows rendszerekre, habár a beszerzési weboldal ezekre nem ad linket. Tímár András tájékoztatása szerint Linux felhasználók az FSF.hu FTP szerveréről tudják begyűjteni a csomagot. A frissítés mindenképpen ajánlott!
 

április 20

Az első Perl 6 webalkalmazás

Bártházi András · 2005. Ápr. 20. (Sze), 08.34
Korábbi hírünkben jeleztük, "a Perl 6 megérkezett", azaz elérhetővé vált egy elég jól használható (még nem teljes) Perl 6 implementáció. A Pugs azóta is töretlenül fejlődik, egyre több Perl 6 nyelvi elem került benne implementálásra. A tegnapi nap során elérhetővé vált az első web alkalmazás is, egy (viszonylag kezdetleges) memóriajáték.

Microsoft Gatekeeper teszt

Bártházi András · 2005. Ápr. 20. (Sze), 08.09
"Úgy gondolod, hogy mindent tudsz, amit tudni lehet az informatikai biztonságról? Tedd próbára magad!" A Microsoft informatikai biztonsági játékot indít, ahol a résztvevők két héten keresztül minden munkanap tesztkérdésekre válaszolva mérhetik össze tudásukat. A verseny nemzetközi, Európa, Közel-Kelet és Afrika 19 országában zajlik. Az első játéknap május 2-a.