ugrás a tartalomhoz

Web az asztalon - mégis hogy fest a jövő?

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 30. (Szo), 15.09
Míg András március végén arról írt, hogy sok asztali alkalmazás a webre költözhet 2006-ra, világosan látszik az az ellentétes trend is, hogy a Web 2.0 szabványos és gépileg jól feldolgozható felületeket definiáló komponenseinek köszönhetően az asztali alkalmazásokba is egyre könnyebben építhetőek be webes szolgálatások, sőt egyre könnyebb lesz asztali alkalmazást készíteni webes háttérrel. Már tavaly nyáron bizakodtunk a MacOS X Tiger ilyen jellegű fejlesztéseit illetően, és a Microsoft sem szeretne lemaradni.

Két Dashboard kisalkalmazás

A tegnap megjelent MacOS X Tiger végre az Apple-t használók asztalaira hozza a Dashboard-ot, amely rendkívül megkönnyíti, hogy webes alkalmazásokat építsünk az asztalra. Nem csak tartalmak megjelenítéséről van szó, hanem komplett mini kliensek készítéséről, mint például a fenti képen látható Del.icio.us beküldő kisalkalmazás. Az Apple legötletesebb húzása ezen a területen, hogy az általunk ismert webes technikákat használhatjuk ezek felépítésére, HTML-t a szerkezet megfogalmazására, CSS-t a kinézet kialakítására, és Javascriptet a viselkedés programozására. Ezt a szétválasztást aktívan hirdeti az Apple dokumentációja. Így nem csak meglévő tudásunkat használhatjuk fel az asztalon, hanem az Apple segítségével jó irányba is fejlődik szemléletünk.

A Micrososft sem szeretne háttérbe szorulni, nemrég jelentették be, hogy masszív kampányt indítanak a Windows XP népszerűsítésére, lojálisabb, az általuk használt rendszert jobban szerető felhasználókat remélve. Ez a kampány várhatóan a Longhorn megjelenéséig tart majd, melynek szintén egyik kulcsfontosságú újítása a webes technológiák asztalra helyezése. Joe Beda egy videóinterjúban azt nyilatkozta, hogy az Avalon (a Longhornban bevezetésre kerülő) Indigo kommunikációs rendszernek köszönhetően nagyon sok webes fejlesztési ötletet hoz majd az asztalra. Joe szerint a Trident (az Internet Explorer megjelenítő motorja), mint a reach (minél szélesebb elérhetőség biztosításának lehetősége) képviselője jól szembeállítható az Avalon rich (gazdag megjelenítési képességek) felületével, miközben az Avalon célja éppen az, hogy a weben megszokott egyszerű telepíthetőséget a felhasználók asztalára hozza. Véleménye szerint úgy alakítható ki hatékony környezet, ha a széles elérhetőség biztosításának csak a szükséges elemeit tartják meg (ezesetben fenntartva a platformfüggőséget), a többi előnyével viszont továbbra is élnek.
 
1

Az, hogy a Microsoft nem

tiny · 2005. Ápr. 30. (Szo), 22.33
Az, hogy a Microsoft nem akar lemaradni, egy fura kijelentés, mert a web az asztalon már ősidők óta létezik az "active desktop" keretein belül. Ha nem is ugyanaz, de én elkezdtem használni. Csináltam magamnak egy kis weboldalt, amiről egyből a mindennapos teendőket el tudom végezni. Ajánlom mindenkinek.
Mr.Tiny
2

édeskevés

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 30. (Szo), 22.58
Az Active Desktop a felhasználókat leginkább idegesítő újítások egyikeként ismert. Ha nem vagy fejlesztő, nem tudod testreszabni. Ezt nem hasonlítanám össze mondjuk azzal, hogy tényleges alkalmazásként futó programokat írhatsz web technológiával.
5

Ebben igazad van, erre nem

tiny · 2005. Május. 1. (V), 14.08
Ebben igazad van, erre nem gondoltam. Azt az előző hozzászólásomban írtam, hogy másképpen értve, de már létezett.
Mr.Tiny
6

Még ide tartozik, hogy

tiny · 2005. Május. 1. (V), 16.07
Még ide tartozik, hogy egyszer kaptam egy igen durva vírus-csomagot. Az ajándék (pontosan 322 darab spyware) mellett átállította az asztalomat, amely egy desktop.htm fájlra mutatott. Így az egész asztalom egy html (vagy hta) fájl volt, s a jobb egér hatására annyit csinált, hogy kiírta, hogy megszívtam. Az Active Desktoppal az a legnagyobb baj, hogy nem tudom hogyan kell az asztalon böngészni, nem pedig a linkre kattintva meghívni a böngészőt. A vírusos csávó megoldotta. Ha valaki tudja, akkor légyszi írja meg e-mailben, mert itt már off.
Mr.Tiny
3

HTA

attlad · 2005. Május. 1. (V), 11.18
Internet Explorer 4.0-tól (7 éve?) létezik a HTA (HTML Application) is, ami alapjaiban nagyon is hasonló ehhez szerintem, HTML-t, CSS-t, JScriptet, ActiveX-et használhatsz, csak átnevezed hta-nak és fut is az asztalon.

Attila
4

valóban

Hojtsy Gábor · 2005. Május. 1. (V), 11.31
Én vezettem be néhány éve (mikor még Windowst használtam) a PHP dokumentáció kiterjesztett CHM formátumú kiadásában a gyorskeresést lehetővé tevő HTA-t. Mégsem használják sokan... Miért lehet ez? Az az érdekes, hogy mind a Microsoft megoldása, mind az Apple Dashboard hasonló alapokból építkezik, de teljesen más irányba halad. A Dashboard azt mondja, hogy alkalmazás szintre emeli azt, ami a böngésző ablakban megjelenik (ablakkeret nélkül!), megadva neki az alkalmazás működési hátteret. Az Avalon/Indigo ha jól értem egy olyan környezetet ad, amivel normális Windows alkalmazások építhetőek a webes fejlesztés sok előnyével (XAML felület tervezés, könnyített webszolgáltatás elérés, könnyű telepítés). Tehát az Apple félretolja a desktopot a webes megoldás elől, a Microsoft pedig a desktop alá húzza a webes megoldást.
7

beépülés

Hojtsy Gábor · 2005. Május. 1. (V), 20.28
A másik dolog, amiben a Tiger nagyot alkot, az Automator, amibe ugyanúgy be lehet építeni webes szolgáltatásokat, mint ahogy a Flickr képfeltöltő példája is mutatja. Ezzel eléggé könnyen beépíthető egy csomó webes szolgáltatás az asztalon végzett munkafolyamatokba.