ugrás a tartalomhoz

Merre járnak webhelyünk felhasználói?

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 22. (P), 21.58
Sokan szeretik a különböző statisztika programokat, mert széles körű információkkal látnak el arról, hogy mely weblapokat látogatják leginkább webhelyünkön, milyen rendszereket használnak látogatóink. A webet azonban nem lehet csak lapokként kezelni, a hálós szerkezet, a sokoldalú navigáció legalább annyira fontos, mint az oldalak tartalma, sőt néha fontosabb is. Arról mégis kevesen tudnak, hogy merre veszik a felhasználók az irányt, amikor egy-egy weblapra érkeznek.

A pathalizer egy mintájának részlete. Forrás: pathalizer honlap

A pathalizer abban segíti a fejlesztőket, hogy a webszerver (ebben az esetben Apache) napló állományait feldolgozva megpróbálja a rendelkezésre álló adatokból a felhasználók navigációs útját reprodukálni, és a jellemző oldal átlépési szekvenciákat bemutatni grafikus formában is. Az ábrázolt gráf pontjai a különböző weblapok, a közöttük futó élek a klikkelések (jelölve az átkattintások számát). Egy ilyen gráf aztán könnyen felhasználható a navigációs lehetőségek javítására vagy átgondolására.

Habár még béta állapotban van a program, ezen már egyre kevesebben akadnak meg, hiszen a beaállításai sokoldalú bevetésre teszik alkalmassá. Elméletileg nem csak Apache naplók feldolgozására használható, a szerző a jövőben tervezi általánosabb illeszthetőség megvalósítását.
 
1

re

mamboserver · 2005. Ápr. 23. (Szo), 11.53
Nem is hangzik rosszul!Kipróbálom! Én egy olyan típus vagyok, aki imádja a statisztikát bámulni! :D