ugrás a tartalomhoz

WHATWG vs. W3C - gesztusok vagy valós együttműködés?

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 22. (P), 20.54
Április tizenegyedikén a W3C Member Submissions területén megjelent az Opera Software és a Mozilla Alapítvány által benyújtott Web Forms 2.0 javaslat. Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy ez formálisan semmiféle támogatást nem jelent a W3C részéről, ezzel nem tekinthető a W3C munkájának a beküldött dokumentum. Ha egy kicsit közelebbről nézzük a hozzá fűzött megjegyzéseket, akkor mégis más kép rajzolódhat ki.

A W3C illetékesei által a beküldött javaslathoz fűzött megjegyzésekben kitérnek arra is, hogy számos ok miatt nem volt egyszerű a Web Forms 2.0 befogadása még ebben a formában is. A W3C Process leírás azt írja elő, hogy a meglévő munkacsoportok érdekkörét érintő javaslatokat közvetlenül a csoportoknak kell benyújtani, azonban tekintettel a dokumentum jelentős eltérésére a HTML és az XForms csoportok elképzeléseitől, szerencsésnek tartották kiemelni a javaslatot, és az elfogadással együtt irányítani a szerkesztőket az együttműködés irányába.

A kommentárok alapján úgy tűnik, hogy láthatnak jövőt a dokumentumban, hiszen építő javaslatokat adnak a javítására vonatkozóan: a visszafelé kompatibilis és az újdonságokat bevezető részek elkülönítésére, használati esetek felmutatására minden esetben, az XForms megfelelők bemutatására.

Úgy tűnik, hogy a W3C illetékesei hivatalosan is felismerték, hogy az implementációval foglalkozó felek jelentősen másképp vélekednek, mint amit a munkacsoportok megszabtak a web jövőjeként, és ezt igenis érdemes komolyan venni. Kíváncsian várom, hogy merre mozdulnak majd tovább a vonalak.