ugrás a tartalomhoz

Archívum - Május 2005 - Blog bejegyzés

június 1

Interaktív PHP shell kialakítása

Hojtsy Gábor · 2005. Május. 31. (K), 22.18
Számos olyan nyelv illetve környezet létezik, melyeknek jellemző felhasználása a shellben történő futtatás, amikor az értelmező folyamatosan generálja a kiadott parancsokra adott válaszokat. Gondolhatunk például a MySQL standard kliensére, melyet a parancssorból indíthatunk el, de matematikával foglalkozók számára a Matlab is jó példa lehet erre. Nos, a PHP-t tekintve sincs ilyen lehetőségben hiány, bár a beépített funkciók az aktuális kiadásokban még nem kielégítőek.

Élmények Tihanyból, a Weblabor hétvégéről

Hojtsy Gábor · 2005. Május. 31. (K), 14.48
Mostanra már biztosan minden résztvevő hazaért, és újra belevetette magát a napi munkájába, óvodába, iskolába ment. Én azonban az elmúlt hétvége elejétől szeretném kalauzolni a kedves olvasót, aki esetleg kimaradt ebből az igencsak jóra sikeredett találkozóból.

május 26

Az új Nokia 770 böngészésre termett

Hojtsy Gábor · 2005. Május. 26. (Cs), 06.22
Sokak szerint a LinuxWorldSummit egyik legkomolyabb bejelentése a Nokia 770-es készülék, amelyet már nem érdemes okostelefonnak nevezni, hiszen beszélgetni nem lehet segítségével, legalábbis egyelőre nem. A harmadik negyedévre tervezett megjelenés után jön majd ki csak az a kiegészítő, amely SIP alapú VoIP telefonálást tesz majd lehetővé, a hagyományos mobilhálózatokat ezzel az eszközzel nem tudjuk majd használni. Akkor mégis mit tudhat ez a készülék, hogy kerül a LinuxWorldSummit rendezvényre, és a Weblaborra?

május 25

Dokkolható megjegyzés szerkesztő kialakítása

Hojtsy Gábor · 2005. Május. 25. (Sze), 12.06
Érdekes következménye lett annak, hogy Derek Featherstone publikálta a nálunk is blogmarkolt Browser Elitism és Browser Elitism Part 2 című blog bejegyzéseit, melyek tekintélyes forgalmat és megjegyzés áradatot zúdítottak webhelyére. Miközben ezekre a megjegyzésekre próbált reagálni, felismerte, hogy a gondolatai szerkesztése közben mindig vissza kell tekernie az oldalt, hogy idézeteket keressen, illetve pontosan reflektálhasson mások gondolataira. Ez azonban kényelmetlenné vált.

május 24

Elindult az első PHP témájú podcast

Hojtsy Gábor · 2005. Május. 24. (K), 18.00
Marcus Whitney vette kezébe a kezdeményezést, és indította el a napokban a Pro PHP nevű podcast szolgáltatást, melynek keretében műsorvezetőként szeretne bevezetni bennünket a PHP fejlődésének és a PHP segítségével történő fejlesztésnek aktualitásaiba. A podcastok szokásai szerint RSS formában teszi elérhetővé a letölthető részeket, melyek mp3 kódolással érhetőek majd el. Egyelőre csak a bevezető rész érhető el, melyben ötleteit vázolja fel, impresszív listát állítva fel a podcast jövőjét illetően.
 

május 20

HVG verseny: Melyik a legjobb magyar blog?

Bártházi András · 2005. Május. 20. (P), 13.55
A HVG egy versenyt indított: keresik a legjobb magyar nyelvű webnaplót. A Golden Blog elnevezésű díjat szakmai zsűri fogja kiosztani, illetve közönségszavazás is lesz. Szavazz a Weblaborra!

május 19

AJAX tervezési minták

Bártházi András · 2005. Május. 19. (Cs), 07.25
Aki egy kicsit közelebbről is foglalkozott már az AJAX technikával, s végiggondolta, hogy milyen módon tudja ezt beépíteni weblapjaiba, minden bizonnyal felmerült benne: ez most itt egy teljesen más megoldásokat kívánó terület, mint a "hagyományos" web. Egyrészt egy összetettebb megoldáshoz nem árt kialakítani egy új, erre optimalizált keretrendszert, másrészt pedig ha hatékonyan szeretnénk dolgozni, vannak olyan trükkök, melyeket nem árt, ha megismerünk. Ennek kapcsán jött létre egy AJAX tervezési mintákkal foglalkozó (wiki) oldal, mely megpróbálja rendszerbe foglalva áttekinteni ezeket a tudnivalókat.

május 18

Greasemonkey kézikönyv

Bártházi András · 2005. Május. 18. (Sze), 12.59
A Firefox Greasemonkey kiterjesztése segítségével weblapokat formázhatunk át, egészíthetünk ki, módosíthatunk a kedvünk szerint. A kiterjesztés lényege, hogy az oldalakon lefuttathatjuk saját JavaScript alkalmazásunkat, mely szinte bármit megtehet az oldallal, kedvünk szerint átformálva azt. Ilyen JavaScript programokat mi is kialakíthatunk, illetve rengeteg kész le is tölthető. A Greasemonkey egy érdekes jelenség, s immáron egy szabadon letölthető, olvasható könyv is készült hozzá, mely bevezet a használatába.

Blog interfészek

Bártházi András · 2005. Május. 18. (Sze), 08.43
A blog interfészek az utóbbi évben, években sokat fejlődtek. Szemtanúi lehettünk az élő keresésnek, sőt, úgy tűnik hogy az AJAX technika a teljes oldal kialakításba is belopja magát. A blogok kapcsán találkozhattunk újfajta oldalkialakításokkal is, melyek szakítanak a hagyományos három hasábos megjelenéssel. Manapság mindenképpen elmondható, hogy a blogok és blogszerű portálok világa az egyik leginkább dinamikusan fejlődő része a webnek. Tegnap is egy újszerű megoldással találkoztam, mely a hozzászólások élő előnézetét teszi lehetővé.

május 17

Bitty browser, miniböngésző alkalmazás

Bártházi András · 2005. Május. 17. (K), 11.17
Sokan szívesen szem előtt tartanánk egy oldal kialakításakor, hogy az kis méretű kijelzőn, egy PDA, vagy egy telefon képernyőjén is jól nézzen ki, de nem rendelkezünk ilyen eszközzel, vagy nem szeretnénk a manapság még drága vezeték nélküli internetes hozzáférésre áldozni, hogy tesztelni tudjuk a végeredményt. Nos, erre is kínál megoldást a Bitty Browser elnevezésű eszköz, melynek azonban az eredeti célja teljesen más: egy kis böngészőt segítségével kitenni honlapunkra.