ugrás a tartalomhoz

Az új Nokia 770 böngészésre termett

Hojtsy Gábor · 2005. Május. 26. (Cs), 06.22
Sokak szerint a LinuxWorldSummit egyik legkomolyabb bejelentése a Nokia 770-es készülék, amelyet már nem érdemes okostelefonnak nevezni, hiszen beszélgetni nem lehet segítségével, legalábbis egyelőre nem. A harmadik negyedévre tervezett megjelenés után jön majd ki csak az a kiegészítő, amely SIP alapú VoIP telefonálást tesz majd lehetővé, a hagyományos mobilhálózatokat ezzel az eszközzel nem tudjuk majd használni. Akkor mégis mit tudhat ez a készülék, hogy kerül a LinuxWorldSummit rendezvényre, és a Weblaborra?

Nokia 770

Nos az Internet Tablet-nek becézett készülék nem más célt szolgál, minthogy kis hordozható kliensként működjön, ezt hivatott elősegíteni a Wi-Fi és Bluetooth támogatás is. Az érintőképernyős kéziszámítógép Linux rendszert futtat, mégpedig Debian alapokon, egy Hildon nevű felületet biztosítva. A megjelenítési rétegben olyan alrendszerek vesznek részt, mint a módosított GTK+ widget készlet, a Pango többnyelvűsítést lehetővé tevő motor és a Matchbox ablakkezelő. A Nokia maemo néven tette nyílt forrásúvá a rendszert, feltárva a részleteit, lehetővé téve a fejlesztők számára, hogy gyorsan készíthessenek alkalmazásokat az eszközre. A 800x480-as kijelzővel rendelkező készülék Opera böngészővel lesz ellátva, képes lesz RSS olvasásra, email kliensként is funkcionálhat és Flash mozik vagy PDF fájlok megjelenítése sem fog gondot okozni neki, amellett, hogy média lejátszó is helyet kap rajta.

Amint ezt már a Sony PSP kapcsán is megjegyeztük, érdemes azon elgondolkodni, hogy weboldalaink, alkalmazásaink egyre több környezetben helyt kell álljanak. Mind kevesebbet ér az, ha csak egy böngészőben tesztelünk, vagy akár csak a fontosabbakban ellenőrizzük oldalunkat, és egyre lényegesebb lesz, hogy a lefektetett iparági szabályok szerint alakítsuk ki webes megjelenésünket.
 
1

Wow! Eszembe jutnak azok az

Patai László · 2005. Május. 27. (P), 00.18
Wow! Eszembe jutnak azok az idők, amikor wapra fejlesztettem egy chat-et. Nagyon komoly kis készülék lehet...

------------------
www.dnslab.hu
www.mamboserver.hu