ugrás a tartalomhoz

Greasemonkey kézikönyv

Bártházi András · 2005. Május. 18. (Sze), 12.59
A Firefox Greasemonkey kiterjesztése segítségével weblapokat formázhatunk át, egészíthetünk ki, módosíthatunk a kedvünk szerint. A kiterjesztés lényege, hogy az oldalakon lefuttathatjuk saját JavaScript alkalmazásunkat, mely szinte bármit megtehet az oldallal, kedvünk szerint átformálva azt. Ilyen JavaScript programokat mi is kialakíthatunk, illetve rengeteg kész le is tölthető. A Greasemonkey egy érdekes jelenség, s immáron egy szabadon letölthető, olvasható könyv is készült hozzá, mely bevezet a használatába.

A Greasemonkey szkriptek népszerűségére talán az is egy kiváló példa, hogy az Opera új, 8.0-s verziója külön támogatja ezek futtatását, a saját felhasználói JavaScript futtatási lehetősége mellett, de ezen kívül számos további példa felsorolható lenne, mint például a tegnapi hírünk a Flickr kapcsán, ahol szintén szó esett róla.

Nos, immáron egy könyv is elkészült Dive into Greasemonkey címmel, mely végigvezet minket a felhasználói JavaScriptek írásának folyamatán, az első scriptünk megírásától kezdve az általánosan használható minták bemutatásán át különböző példák bemutatásáig. A könyv összeállítása nem kis munka lehetett, nagyon hasznos információkkal szolgál azoknak, akik szeretnék megismerni ezt az igen érdekes területét a webnek.

Elérhető online, letölthető HTML, PDF és további formátumokban.