ugrás a tartalomhoz

AJAX tervezési minták

Bártházi András · 2005. Május. 19. (Cs), 07.25
Aki egy kicsit közelebbről is foglalkozott már az AJAX technikával, s végiggondolta, hogy milyen módon tudja ezt beépíteni weblapjaiba, minden bizonnyal felmerült benne: ez most itt egy teljesen más megoldásokat kívánó terület, mint a "hagyományos" web. Egyrészt egy összetettebb megoldáshoz nem árt kialakítani egy új, erre optimalizált keretrendszert, másrészt pedig ha hatékonyan szeretnénk dolgozni, vannak olyan trükkök, melyeket nem árt, ha megismerünk. Ennek kapcsán jött létre egy AJAX tervezési mintákkal foglalkozó (wiki) oldal, mely megpróbálja rendszerbe foglalva áttekinteni ezeket a tudnivalókat.

Az AJAX a webes felületek minőségi átalakulását hozhatja az elkövetkező évben, években, de nem egy csodaszerről van szó, a tervezés, a felületek kialakítása használatakor ugyanolyan fontos, sőt, talán még fontosabb is, mint más felületek kialakításánál.

Az AJAX Patterns wiki oldal azt a tudást próbálja meg összefoglalni egy oldalon, melyet az egyes webfejlesztők már megtaláltak különböző weboldalakon, illetve bár teljesen logikusnak tűnnek, nem biztos, hogy első ránézésre is egyértelműek. Ha oldalunkon szeretnénk AJAX technikákat használni, kötelező olvasmány.