ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jún 2005 - Blog bejegyzés

június 30

Megjelent az Eclipse 3.1

Bártházi András · 2005. Jún. 30. (Cs), 05.47
Több, mint egy éves fejlesztés után megjelent az Eclipse következő verziója, az Eclipse 3.1. Az Eclipse egy általános célú, leginkább Java fejlesztésre kihegyezett környezet, de rengeteg kiterjesztése révén más téren, így a webes fejlesztés területén sincs szégyenkeznivalója. A következő hetekben, hónapkban több Eclipse-hez kapcsolódó projekt is újabb stabil verziók bejelentésére készül.

június 29

Komoly XML-RPC hibák számos PHP alkalmazásban

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 29. (Sze), 21.25
Délután küldte be Török Gábor szerkesztőtársunk azt a blogmarkot, mely jelzi, hogy az XML-RPC for PHP 1.1 sebezhetősége miatt több PHP alkalmazás is sérülékeny. Ezek között van a Drupal, a PostNuke, a Xoops, a Serendipity, a TikiWiki, a WordPress, és még számos közismert alkalmazás, többek között a PEAR XML-RPC-re épülő megoldások is. Az eredetileg Edd Dumbill által a Useful Information Company számára fejlesztett XML-RPC függvényeket, illetve azok módosításait ugyanis igen széles körben használják.

Magyar Opera 8.01

kgyt · 2005. Jún. 29. (Sze), 16.29
Az 8.01 után nem kevés türelmetlenséggel vártam már az Opera magyar verziójának megjelenését. Igaz, hogy korábban is elérhető volt magyar fordítás (mint hírünkben is közöltük), ám a hivatalos letöltési oldalon akkor még nem jelent meg a magyar Opera.

Személyre szabott keresés - megvalósul a web ígérete

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 29. (Sze), 14.36
Meggyőződésem, hogy végre olyan közösségi szolgáltatások kezdenek kialakulni, melyek elhozhatják a web igazi ígéretét, hogy a megosztott információkkal mindannyian jobb lehetőségeket kaphatunk. A korai időkben a kevés publikált tartalom ugyan áttekinthető volt, de az egyoldalúság veszélyét rejtette magában. Az utóbbi időkben azonban egyre több közösségi tartalomépítésre és bizalmi hálókra épülő megoldás születik, mint ahogy az a 43 Places kapcsán is szóba került, hogy az óriási mennyiségű információ rendszerezésében, értelmezésében segítségünkre legyen. A keresés a következő terület.

Hova utaztok, hol jártatok: 43 Places

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 29. (Sze), 09.13
A közösségi tartalom alakítás egyre érdekesebb eredményeket hoz a weben. A Wikipedia, a del.icio.us és más hasonló szolgáltatások mind ezt bizonyítják. A Robot Co-op-nál mindig azon kísérleteznek, hogy új és érdekes közösségi szolgáltatásokat vezessenek be, és így van ez a 43 Things után elindított 43 Places-zel is. Ezúttal megnézhetjük, másoknak mi a vélmeménye bizonyos úticélokról, és mi is csatlakozhatunk.

RSS/Email - egy ötlet az email problémáinak megoldására

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 29. (Sze), 08.09
Meng Weng Wong publikálta a napokban azt a kidolgozás alatt álló ötletet, melyet RSS/Email névre keresztelt el. Mint a szerkesztés alatt álló PDF leírásból kiderül, elismeri, hogy ötlete nem teljes újdonság, de számos előnye miatt érdemesnek tartja jobban kidolgozni az elképzelést. Az RSS/Email lényege, hogy az üzenetküldés tulajdonképpen célzott szindikációs csatornák létrehozásává válhatna, és így eloszlana a küldés és fogadás felelőssége, annak terhei.

június 27

Új szerkesztőségi tagunk Török Gábor

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 27. (H), 12.23
Akik a napokban közelebbről figyelték a Weblabor oldalait, felfigyelhettek arra, hogy Török Gábor neve mellett is feltűnt a kis zöld emberke, amely a szerkesztőség tagjainak jelzése. Nos, ez nem véletlenül történt így, és ezt nem sokkal később az impresszum oldalunkon is megerősítettük. Csapatunkhoz hivatalosan is csatlakozott Török Gábor.

SiteScore, oldalunk pontozója

Bártházi András · 2005. Jún. 27. (H), 08.54
A webes HTML és CSS validátorokat, illetve az oldalunk hozzáférhetőségét vizsgáló eszközöket már megismerhette a webfejlesztő társadalom, s bár ezek nagyon hasznos segítőtársak a napi munkában, eléggé szakmai szempontúak, a weblap eredményességét tekintve kevésbé gyakorlatias szempontokat vesznek figyelembe. Ezen próbál meg változtatni a SiteScore nevű szolgáltatás, mely marketing, tervezettség, hozzáférhetőség és funkciógazdagság szerint próbálja meg rangsorolni a megadott weblapot.

június 26

Látványos Javascript effektek webalkalmazásokhoz

attlad · 2005. Jún. 26. (V), 11.52
Sam Stephenson nevéhez fűződik a Prototype nevű, webes alkalmazásokhoz jól használható effekteket megvalósító JavaScript függvénytár, ami ráadásul XMLHttpRequest alapú adatcseréhez is nyújt függvényeket. A kód objektum alapú, ezért elég jól átlátható és beépíthető saját alkalmazásainkba.

Diszkrét Javascript még egyszerűbben

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 26. (V), 09.11
A Weblabor hasábjain már sokat cikkeztünk a diszkrét Javascript technológiáról, melynek lényege, hogy a viselkedést megadó kódot a megjelenéstől és a tartalomtól különválasztva célszerű megadnunk, a későbbi karbantartást és a HTML-en dolgozók munkáját is megkönnyítve. Ben Nolan most egy behaviour-nek keresztelt technológiával állt elő, ami még könnyebbé teheti a diszkrét Javascript fejlesztői munkánkat.