ugrás a tartalomhoz

Személyre szabott keresés - megvalósul a web ígérete

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 29. (Sze), 14.36
Meggyőződésem, hogy végre olyan közösségi szolgáltatások kezdenek kialakulni, melyek elhozhatják a web igazi ígéretét, hogy a megosztott információkkal mindannyian jobb lehetőségeket kaphatunk. A korai időkben a kevés publikált tartalom ugyan áttekinthető volt, de az egyoldalúság veszélyét rejtette magában. Az utóbbi időkben azonban egyre több közösségi tartalomépítésre és bizalmi hálókra épülő megoldás születik, mint ahogy az a 43 Places kapcsán is szóba került, hogy az óriási mennyiségű információ rendszerezésében, értelmezésében segítségünkre legyen. A keresés a következő terület.

Nemrég adtunk hírt blogmarkban arról, hogy a Google újraindította a Personal Search szolgáltatását, amelynek lényege, hogy a korábban általunk hasznosnak talált (keresések során meglátogatott) oldalakat jobban értékeli a későbbi találati listák kialakításakor.

A Yahoo My Web 2.0 ennél sokkal tovább megy, lehetővé téve, hogy webes felfedezéseinket, hasznosnak tartott oldalainkat megjegyzéseinkkel együtt megosszuk barátainkal, azok barátaival, vagy akár az egész világgal. Tehát a sokszor céltalannak tűnő szociális háló építésnek itt végre komoly értelme lesz, hiszen azok véleményében bízunk meg a legjobban, akiket ismerünk, hagyományos módon közelítve is tőlük kérdeznénk meg, mit javasolnak.

A Yahoo MyRank technológiájának köszönhetően az ismerőseink által értékesnek gondolt oldalak magasabban jönnek fel a találati listákban, a címkézést lehetővé tevő rendszer segítségével pedig gazdag metainformációt is fűzhetnek a jelzett oldalakhoz a felhasználók. Végül hab a tortán, hogy egy nyílt programozói felület teszi lehetővé, hogy újabb szolgáltatásokat építsünk a My Web-re, ha még jobb ötletünk lenne.
 
1

személyi keresés

daniel takacs · 2005. Jún. 29. (Sze), 15.15
ötlet szinten: nem lehetne valami olyan rendszert kiépíteni, ami a(z esteleg előre megadott) blogokon keresztül keres? szerintem a fent vázolt yahoo-s megoldás alapvetően létrejött már a webnaplókon keresztül (nyilván számos eltéréssel, mind funkciójában, mind tartalmában). én speciel leggyakrabban a szánit (http://www.szanalmas.hu) nézegetem, szerintem ez már egy elég jól működő dolog.
- nem a szolgáltatás milyenségét (értsetek alatta bármilyen paramétert) akarom megkérdőjelezni, csak azt mondom, hogy gyakorlatilag az alap adott (ráadásul ilyen közösségi alapon megy az egész), erre kéne építeni egy rendszert.
3

nem biztos

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 29. (Sze), 16.39
Ismert, hogy bizonyos blogok támogatás fejében jókat írnak, linkeket helyeznek el tartalmakra, ezért azokban nem biztos, hogy tudsz úgy bízni, mint a közvetlen ismerőseidben. Az, hogy valami blog, azért még nem jelenti azt, hogy megbízható.
2

még egy picit...

daniel takacs · 2005. Jún. 29. (Sze), 15.45
még egy picit lovagolva a témán: a fő probléma nem is talán ennek a szolgáltatásnak a hiánya volt, hanem sokkal inkább a személyes keresési stratégiának a hiánya. keresésnél ugye elsődlegesen releváns információra vágyunk (persze ha csak véletlenül felbukkan valami, akkor annak lehet örülni...:). ennek lenne/lehetne az egyik útja az általad említett keresési szolgáltatás, hiszen ismerve a linket ajánlót, el tudjuk dönteni, hogy kb. miről is szólhat az a tartalmo, amit ő ajánl/küld. de - szerény véleményem szerint - ez távolról sem megoldás, esetleg olyan esetben, hogyha tadzsikisztánba akarok menni, és képeket szertnék nézni előtte róla, és gőzöm sincs, honnan lehetne találni ilyeneket (nézd el nekem kérlek a példa gyengéit...).
azonban ha komolyabb (mind mennyiségileg, mind tartalmilag) információra vágyunk, akkor vagy szakemberekkel kell nagyon jóban lenni (persze mindenki ismerhet ilyet a szakterületéről) vagy ki kell dolgoznia egy olyan keresési stratégiát, ami hatékony és eredményre vezet (itt talán nem kell ragozni az idő és a pénz viszonyát). voltaképp ezt már legalább gimnáziumban/középsuliban az emberek fejébe kéne verni.
- egy kicsit elszaladt velem a ló, bocsánat, de ez a téma kihozta belőlem egy kicsit azt, hogy gépek által nem lehet mindent elérni (ez egy kicsit ellenemond a hozzászólásomnak, hiszen pont a szociális hálóra épül ez a dolog). és a probléma, amit ily módon próbálnak kompenzálni, sokkal mélyebben rejlik, hogy egy "egyszerű" számítástechnikai "huszárvágással" meg lehessen oldani.
4

hát nem egyszerű

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 29. (Sze), 16.42
Nem értem ugyan pontosan, hogy mire akarsz kilyukadni, de nem konkrét cikkek ajánlásáról van szó, hanem a link popularitáson (eredetileg Google vezette be széles körben) túlmutatva vélemény popularitást is kezelő rendszerről. Tehát nem a linkek szavaznak arra, hogy melyik a jó weblap, mert azzal könnyű csalni, hanem az emberek. Namost ahhoz, hogy azzal se legyen könnyű csalni, ahhoz a barátaidat veheted alapnak, akikben bízol. Mondjuk ha akarod, akkor az egész világ a rendszerbe táplált véleményeit is veheted. Tehát éppen a gépi tényező (link popularitás) emberi tényezőre cseréléséről van szó, úgy hogy te választod meg az emberek körét, akiket az algoritmus figyelembe vesz.
5

bocs. ez kicsit valóban

daniel takacs · 2005. Jún. 29. (Sze), 19.01
bocs. ez kicsit valóban olyan volt, mint a régi fogalmazásaim. megpróbálom egyszer érthetően is megfogalmazni...