ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jún 6, 2005 - Blog bejegyzés

Valóban Intel processzorokra tér át az Apple

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 6. (H), 19.44
A Steve Jobs (jelenleg is tartó) bejelentő előadásáról tudosító források egyértelműen igazolják, hogy az Intel processzorokra váltás nem csak pletyka, hanem teljes egészében fedi a valóságot. A fejlesztőknek fel kell készülni a váltásra, a konferencián a regisztrációs asztaloknál osztogatják majd az új XCode 2.1-et, ami PowerPC és Intel processzoron futni képes binárisokat tud fordítani. Részletek a beszámolókból:

Mire való a JavaScript?

Bártházi András · 2005. Jún. 6. (H), 08.54
A JavaScript szerepét nemrégiben jelentősen átértékeltük, az izgő-mozgó kiegészítők megvalósítási nyelve helyett immáron pozitívan, a böngészési élményt jobbá tevő nyelvként beszélünk - beszélhetünk - róla. Valójában nem maga a nyelv változott meg, hanem a környezet, s ez alatt a böngészők helyzetét, s a webfejlesztők hozzáállását kell érteni. Az, hogy pontosan mire való a JavaScript, még ma sem teljesen tisztázott, például bár viselkedési rétegként szoktuk emlegetni (különböző előadásaimon én is ezt szoktam mondani), de be kell látni, másra is jól használható, nem csak egy különálló réteg szerepét tölti be, annál azért több.

Böngésző alapú operációs rendszer

Bártházi András · 2005. Jún. 6. (H), 04.09
Sokszor volt már szó róla: a böngésző előbb-utóbb platformmá válik, s különböző alkalmazásokat futtathatunk majd rajta - ezek a webalkalmazások. Több-kevesebb sikerrel ablakos operációs rendszerek felületét már láthattuk viszont böngészőinkben, így találkozhattunk Windows XP és MacOSX szerű rendszerekkel is. Eddig azonban nem láthattunk karakteres felületű oprendszert. Nos, Norbert Landsteiner egy UNIX változatot készített el JavaScript alapokon - nem is akármilyet.