ugrás a tartalomhoz

Archívum - Már 2005 - Blog bejegyzés

március 30

2006-ra az asztali alkalmazások a webre költöznek?

Bártházi András · 2005. Már. 30. (Sze), 21.59
A Javascript szabványos és diszkrét alkalmazása, illetve az oldal újratöltése nélküli kommunikáció az utóbbi hetekben, hónapokban egyre nagyobb teret kap a hírekben, blogokon. Bár az AJAX jelenleg túl van értékelve, még egy jó ideig biztosan nőni fog a népszerűsége, ismertsége. Ez a lelkesedés eziránt a megoldás iránt persze előbb-utóbb lecsendesedik, s közösen megtaláljuk majd a legjobb módját az új szemléletnek, de a trendekből az látszik számomra, hogy elég komoly az esélye az asztali alkalmazások webre vándorlásának (nyilván nem egyből, örökre és 100%-ban).

március 29

TrimPath - eszközkészlet JavaScript fejlesztőknek

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 29. (K), 08.35
Nemrég megjelent Diszkrét Javascript című cikkünkben a szerző körbejárta azt a kérdést, hogy miképpen ruházhatjuk fel viselkedéssel weblapjainkat olyan módon, hogy a funkciók a Javascript támogatással nem rendelkező kliensekben is működjenek. Amennyiben már a Javascript kód kifejlesztésén munkálkodunk, nagyon jól jöhetnek azonban a hibakeresés különböző eszközei. Ha pedig megbízhatunk abban, hogy a kliens gépen Javascript támogatás van (ha egy GMail jellegű felületet készítünk például), akkor rögtön Javascriptbe is tehetjük alkalmazás kódunk egy részét, Smarty szerű sablonkezeléssel, SQL parancsok végrehajtásával Javascript tömbökön, stb. Ezekben a feladatokban segít a TrimPath eszközkészlet.

március 28

YAPC::EU::2005 - Perl konferencia

Bártházi András · 2005. Már. 28. (H), 11.25
2005-ben ismét megrendezésre kerül az európai Perl konferencia, a YAPC::EU (Yet Another Perl Conference - Europe). A helyszíne Portugália, Braga város lesz, három naposra tervezik, augusztus 31-től szeptember 2-ig. A konferencia idei témája: "Perl Mindenhol".

március 27

Böngészőt rejt a Sony PlayStation Portable

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 27. (V), 19.59
Néhány napja jelent meg a Sony PlayStation Portable (PSP), és máris trükkök, kiegészítők és ötletek ezrei lepték el vele kapcsolatban a webet. Joe Brockmeier azon gondolkodik, hogy mikorra lesz NetBSD illetve Linux port az új eszközre, miközben alapkiépítésben úgy hirdetik a PSP-t, mint az ideális hordozható játékgépet és videólejátszót. Miután most már billentyűzet is elérhetővé vált hozzá, csak az volt a kérdés, hogy webet böngészni mikor lehet segítségével. Nos, egy bizonyos roto/mozy nevű illető megtalálta a módját, hogy előcsalogassa a rejtett böngészőt.

március 25

A felhasználói szkriptek és a fejlesztők szabadsága

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 25. (P), 11.36
A Firefox böngészők Greasemonkey kiterjesztésével és a hozzá fejlesztett szkriptekkel már többször foglalkoztunk, örömmel adva hírt arról, hogy végre lehetőségünk van nem csak felhasználói stíluslapok, hanem saját szkriptek illesztésére is az egyes (más fejlesztők által készített) webhelyekhez. Dean Edwards tegnap egy kicsit más nézőpontból mutatta be nekünk a problémát, a frusztrált fejlesztő oldaláról, akinek az oldalán nem működnek a saját Javascript kódjai a felhasználói szkriptek beavatkozása miatt.

PHP Konferencia a színfalak mögül - néhány adat

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 25. (P), 09.18
Az idei PHP Konferencia is sikeresen lezajlott, és így nekünk szervezőknek is lehetőségünk lett egy kicsit belemerülni az értékelésekbe, a konferenciáról rendelkezésre álló adatokba. Nem rejtettük véka alá, hogy a regisztrációnál kérdezett érdeklődési adatok, és az ezek mellett tárolt egyéb információk nem a jelentkezéshez köthetően kerültek tárolásra, ezért ezeket lehetőségünk van elemzési célra továbbra is megtartani. A kitöltött kérdőivek is hoztak érdekes megállapításokat, melyekből igyekszünk okulni.

március 24

Bevezetés a MySQL 5.0 újdonságaiba

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 24. (Cs), 09.07
Március tizenhatodikán jelent meg a MySQL 5.0 újdonságait tárgyaló sorozat első része a MySQL cég fejlesztői webhelyén MySQL 5.0 New Features: Stored Procedures címmel. A tegnapi napon azonban rögtön három újabb cikk is megjelent a triggerekről, nézetekről és a szabványos metaadat elérési lehetőségekről. Ez a négy fő újdonság érkezik majd a MySQL adatbáziskezelő szerver új főverziójában.

március 24

Megjelent a Mozilla Firefox 1.0.2

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 23. (Sze), 23.23
Megjelent a népszerű Firefox böngésző újabbb 1.0.2-es verziója, mely lényegében csak biztonsági javításokat tartalmaz, de ami azokat illeti, nem kis kaliberűeket, tehát mindenképpen javasolt a frissítés. Az Internet Security Systems jelentette a mai napon, hogy a Mozilla termékek egy olyan hibát tartalmaznak a GIF képeket feldolgozó kódban, ami tetszőleges kód futtatását teszi lehetővé a felhasználó gépén.

március 22

SQLite 3.2.0

Bártházi András · 2005. Már. 22. (K), 20.52
Megjelent az SQLite adatbázismotor új, 3.2.0 verziója. Ez a verzió végre teljeskörűen támogatja az ALTER TABLE ADD COLUMN utasításokat, illetve egy a legutóbbi verzió óta felfedezett tranzakciókezeléssel kapcsolatos hibát is javít.

március 22

Pugs, avagy a Perl 6 megérkezett

Bártházi András · 2005. Már. 21. (H), 23.23
A Perl 6 és Parrot párost, azaz a Perl nyelv következő generációját és az azt futtató virtuális gépet - nem csak Perles körökben - már sokan várják. A Perl egy egységesített, sok tekintetben kiegészített, ha lehet még rugalmasabb, teljesen újragondolt verzióját jelenti a hatos verzió, a Parrot pedig nem csak a Perlre fog szorítkozni, hanem más nyelvek futtatására (akár PHP-re) is képes lesz, ezáltal a nyelvek együttműködését is megvalósítva. Mindkét rendszer fejlesztése lassan, de biztosan zajlik, azonban szép csendben, szinte a semmiből időközben elkészült egy Perl 6 futtató, mely alig pár hetes, de kiválóan beszéli a nyelvet. Ez a Pugs.