ugrás a tartalomhoz

2006-ra az asztali alkalmazások a webre költöznek?

Bártházi András · 2005. Már. 30. (Sze), 21.59
A Javascript szabványos és diszkrét alkalmazása, illetve az oldal újratöltése nélküli kommunikáció az utóbbi hetekben, hónapokban egyre nagyobb teret kap a hírekben, blogokon. Bár az AJAX jelenleg túl van értékelve, még egy jó ideig biztosan nőni fog a népszerűsége, ismertsége. Ez a lelkesedés eziránt a megoldás iránt persze előbb-utóbb lecsendesedik, s közösen megtaláljuk majd a legjobb módját az új szemléletnek, de a trendekből az látszik számomra, hogy elég komoly az esélye az asztali alkalmazások webre vándorlásának (nyilván nem egyből, örökre és 100%-ban).

Ez persze már hosszú ideje trend, de mostanra igazán megteremtődtek a feltételek. Sorra jelennek meg a sokat tudó és kényelmesen használható elemek, jönnek létre érdekes weboldalak, melyek egyre inkább az asztali környezetre emlékeztetnek minket.

Az AJAX segítségével a szerver és a böngésző kliens közötti távolságot el lehet mosni, gyors reagálású, bő információtartalmú (csak azt kell letölteni, ami kell, amit meg kell jeleníteni) oldalakat készíthetünk. A szabványos használat, illetve a diszkrét szemlélet biztosítja, hogy nem korlátozzuk látogatóink körét, a lényeghez a lehető legtöbb ember hozzá fog tudni jutni. Ha egy adminisztrációs, intranetes felületről van szó, akkor még azt is megengedhetjük magunkat, hogy a legújabb lehetőségeket használva csak egy, vagy egy-két böngészőn fusson alkalmazásunk.

Valahol láttam már egy böngészőben használható szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, s bár ezek még gyerekcipőben jártak, számos előnnyel rendelkeznek asztali társaikhoz képest. A kevésbé grafikaigényes alkalmazások, melyek nem igényelnek látványos effekteket minden további nélkül átköltözhetnek böngészőnkbe, s az SVG és hasonló lehetőségek megjelenésével akár bonyolultabb grafikus lehetőségeink is lesznek (nem beszélve például a Flashes játékokról). Legutóbbi infóim szerint a Microsoft is ebbe az irányba fog elmozdulni a Longhorn megjelenésekor, bár nem a szabványos megoldások segítségével.

Úgy tűnik, 2005-ben egyre kényelmesebben használhatóbb webes alkalmazásokat fogunk látni, s 2006-ra ez a technológia kellőképpen érett lesz ahhoz, hogy jelentős részt kihasítson a hagyományos asztali alkalmazások piacából.
 
1

Szia,

virág · 2005. Már. 31. (Cs), 07.54
Szia,

szerintem ez mind szép és jó, de ahogy te is írod még mindig sok a kezdetleges, homályos, fejletlen dolog ebben az egész technológiában. Szerintem akkor fog csak elterjedni, ha megszületnek pl. a PHP-hoz olyan eszközök, osztályok amik ezeket használják. Van például a PEAR-ban ilyen kezdeményezés? Nekem mondjuk a JPSpan tetszik eddig legjobban (http://jpspan.sourceforge.net/), bár nem konkrétan ugyanaz amiről szól a hir, de közel áll hozzá. Mert pl. az a hivatkozás amit említesz a hirben (Edit in Place with JavaScript) tényleg látványos, de engem főleg akkor érdekelne ha a módosításokat azonnal el lehetne küldeni egy ilyen komponens segítségével egy adatbázisba. Persze biztosan le lehetne programozni (httprequest), de általánosabban használható lenne ha olyan átfogó megoldások jönnének létre mint például a Delphi komponensek, vagyis nem biztos hogy óriási keretrendszerekre lenne szükség, (bár azoknak is megvan a helye), hanem ilyen aprócska kis dolgokra amiket könnyü beépiteni egy-egy feladatra. Na jó, ennyi volt a reggeli ábrándozás, szép napot mindenkinek. :)
2

reagálás az előző hozzászólásra

Anonymous · 2005. Már. 31. (Cs), 08.37
Sziasztok!
Lassan, debiztosan fejlesztgetik ezeket a komponenseket. Mi például már használunk majdnem tökéletes gridet, aminek tartalmát xml-rpc-vel frissítgetjük a teljes oldal letöltése nélkül.
Egyébként olvasgattunk már hasonlót a jpspan-hez, csak azt JASON-nek hívták.
Mi eddig csak szinkron remote hívásokat csináltunk xml-rpc-vel, de már ez is megdöbbentő, hogy egy távoli gép függvényeit lehet hívni browserből.
És lehet, hogy nem jól értettem amit írtál, de mi már csináltunk olyat, ami remote adatbázisba tölt fel adatokat javascriptből.
Akit érdekel (és ez itt a reklám helye): www.ebid.hu
A letöltés alatt lehet letölteni az install exe-t. A belépési adatok: teszt##kukac##teszt.teszt és a jelszó: teszt
5

Erről a JASON-ról még nem

virág · 2005. Már. 31. (Cs), 09.19
Erről a JASON-ról még nem olvastam, utánajárok. Sajnos nem tudtam letölteni a programotokat regisztráció nélkül, regisztrálni meg lusta vagyok. :)

"És lehet, hogy nem jól értettem amit írtál, de mi már csináltunk olyat, ami remote adatbázisba tölt fel adatokat javascriptből."

Persze, irtam is, hogy ezt lehet csinálni, de én nem erről beszéltem, hanem olyan általános csomagokról, ahol nem nekem kell leprogramoznom minden egyes lépést, hanem letesztelt, karbantartott, kipróbált megoldásokat használhatsz felgyorsitva ezzel a fejlesztést és megspórolva pár ősz hajszálat. :)

De András azt mondja, hogy lassan lehet, hogy lesz ilyen, hát higgyünk neki. :)
6

letisztult forma

Anonymous · 2005. Már. 31. (Cs), 09.33
Ahogy mi leprogramoztunk egy távoli adatbázis elérést (select,insert, update, stb), az elég jól használható. Akár már lehetne apinak is hívni. Ilyenek gondolom ezrével vannak a világon. Én nem ebben látom a macerát, hanem inkább a grafikai megoldásokban. Egyenlőre a html elég szegényes, a flash elég drága (méretete miatt), activex is macerás, applet nem az igazi.

A www.ebid.hu letöltéssel kapcsolatban: valamit elrontottál, mert ha beírod a letöltésnél az emailcímnek a "teszt##kukac##teszt.teszt" és jelszónak a "teszt",akkor működik.
3

2006

Bártházi András · 2005. Már. 31. (Cs), 08.39
Nem tudok olyan komplex könyvtárról, mely lehetővé tenné asztali alkalmazáshoz hasonló élmény nyújtását egyszerűen. Ami az Edit in Place-t illeti, ehhez nem túl bonyolult már megírni a mentést is.

A mondanivalóm röviden összefoglalva: valószínűleg ebben az évben elkészülnek a rutinkönyvtárak, letisztulnak a ma még homályos részek, s jövőre már széles körben használtak is lesznek.

-boogie-
4

Szia,

virág · 2005. Már. 31. (Cs), 09.13
Szia,
remélem, hogy úgy lesz ahogy mondod, persze én csak fantáziáltam egy kicsit a reggeli teám mellett, főleg azért mert nagyon sok lehetőséget és felhasználói barátságot látok ezekben a technológiákban.
7

Longhorn

prezi · 2005. Már. 31. (Cs), 10.02
A sokat szidott Longhornban, ha ha jobban megnézzük, az XAML alkalmazások tulajdonképpen az ASP.NET továbbfejlesztése. Mivel ezek egyszerű leíró fájlok, ezért lehet őket simán valamilyen webszerveren tárolni. De gondolom ez a technika valahonnan már ismerős (XUL) :)

Én nem csak az API-ra várok, sokkal egyszerűbb lenne, ha létezne egy olyan fordító, ami a fenti technikákból egy mai weben használható dolgot állítana elő. (XAML,XUL -> html,jscript/javascript,saját komponensek) Elvileg nem lenne nehéz, hiszen mindkettő (elvileg) dokumentálva van, tudod, h miből mit kell csinálni.
8

XUL IE-ben, Operában

attlad · 2005. Már. 31. (Cs), 13.52
Bár közelebbről nem tanulmányoztam, de van egy ilyen kezdeményezés:

DXULi
(DHTML XUL interpreter for IE5+, Opera7+)

De Mozillában (Gecko) nem csak az a jó, hogy ismeri a XUL-t, hanem egy csomó szabványt is, ami még kellhet ilyen fejlesztéseknél: RDF, W3C DOM, XPath, XSL, XForms, SVG is készül, stb.

Attila
9

Erre gondoltál?

Tome · 2005. Már. 31. (Cs), 16.27
Erre gondoltál? Num Sum / Táblázatkezelő DHTML-ben
Nagyon érdekes a szemnek webfelületen, "működő" táblázatkezelőt látni. Nézzétek meg, ha nem tettétek volna meg a blogmark megjelenésekor!
10

Például

Bártházi András · 2005. Ápr. 5. (K), 06.22
Egy a sok közül: http://qooxdoo.sourceforge.net/

-boogie-