ugrás a tartalomhoz

Yii 1.1 Application Development Cookbook

Greg · 2011. Nov. 2. (Sze), 18.19

Szerző:

Alexander Makarov

Kiadó:

Packt Publishing

2011

ISBN:

1849515484

Oldalak száma:

392

Értékelés:

10

Linkek

Nemrég jelent meg a Packt kiadónál a Yii 1.1 Application Development Cookbook, nyolcvan hasznos recepttel a Yii Frameworkhöz. A szerző az egyik Yii core developer, Alexander Makarov.

A könyv véleményem szerint inkább a Yii Framework alapjaival már tisztában lévő fejlesztőknek szól, viszont ők sokat tanulhatnak belőle. Minden fejezet bővelkedik kódpéldákban, és mindennapi problémákra kínál megoldásokat.

A bevezető fejezetben megismerkedhetünk a Yii néhány nem túl közismert, de annál hasznosabb funkciójával, mint például a getterek és setterek használatával. Ezután pedig minden fontosabb témakörből kapunk tippeket a szerzőtől. A főbbek:

  • Útválasztó, vezérlők és nézetek: Ebben a fejezetben tippeket kapunk az elérési utak beállításhoz, a statikus oldalak kezeléséhez, tájékoztató üzenetek használatához, illetve hogy hogyan tudjuk kiaknázni a clipeket. Ezenkívül még a lapozásról és az adatok dinamikus sorbarendezéséről is kapunk egy-egy tippet.
  • AJAX és jQuery: A Yii elég jól támogatja az AJAX használatát, és elég sok helper áll rendelkezésre. Ezekről szól ez a fejezet.
  • Űrlapok: Egyedi ellenőrzés, fájlok feltöltése, a beépített CAPTCHA testreszabása.
  • Tesztelés: Véleményem szerint az egyik legfontosabb fejezet. A tesztelés napjainkban egy kötelező dolog kellene hogy legyen, de sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget neki. A szerző leírja hogyan állítsuk fel tesztkörnyezetünket, hogyan írjuk meg az egység- és funkcionális teszteket, illetve hogy hogyan generáljunk kódlefedettségi jelentést.
  • Adatbáziskezelés és a model réteg: A Yii Active Record komponense szerintem nagyon jó, ehhez olvashatunk tippeket ebben a fejezetben. Például, hogy hogyan használjunk több adatbáziskapcsolatot egyszerre, hogyan rakjunk automatikus időbélyeget egy modelre.
  • Zii: A Yii megjelenítési komponense. Itt olvashatunk a GridView és a ListView használatáról.
  • A Yii kiegészítése, továbbfejlesztése: A Yii kiegészítésére több módszer is adott, ezeket mutatja be a szerző ebben a fejezetben.
  • Hibakezelés: Egyedi 404-es oldal és az alapértelmezett Yii hibaüzenetek értelmezése a két fő téma.
  • Biztonság: Megtudhatjuk, milyen eszközök adottak a bejövő és a kimenő adatok szűrésére.
  • Teljesítmény: Hogyan használjuk a beépített gyorstárat, ami támogatja az úgynevezett dependancy chaininget is.
  • Külső könyvtárak használata: Ha véletlenül Zend Framework vagy Kohana komponenseinek használatára van szükségünk, ebben a fejezetben a szerző bemutatja hogyan tudjuk ezeket a Yii-vel használni.
  • Deployment: Hogyan lehet az alkalmazásunk fájljait a gyökérkönyvtáron kivül elhelyezni vagy hogyan tudjuk megosztani a keretrendszer állományait több alkalmazás között? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk ebből a fejezetből.

Mint a témakörökből is látszik, a könyv szinte mindent érint amire a keretrendszer használata közben szükségünk lehet. Nekem személy szerint tetszett a könyv, bár mivel már egy ideje elég aktívan használom a Yiit, sok olyat olvastam, amivel már tisztában voltam. Viszont nem bántam meg hogy kézbevettem, s másnak is csak ajánlani tudom.

 
1

+1

Petaki · 2011. Nov. 6. (V), 21.10
Csak csatlakozni tudok a cikk írójához, mert én is még a nyers változatát vettem meg júliusban és nem bántam meg. Sok hasznos tippet mutatott koncentráltan olyan témákban, amiről kevesebb infó áll rendelkezésre a keretrendszer wikijében.
2

-1

blaces · 2012. Ápr. 7. (Szo), 21.39
5/10, Kezdőknek nem ajánlott, érdemes előtte egy frameworkot használi.

Sok benne a használhatatlan kód, Például az upload megvalósítása, nem is működik, a könyv alapján.