ugrás a tartalomhoz

Archívum - Okt 2005 - Blog bejegyzés

október 28

JavaScript fejlesztési üzenetek kezelése egyszerűen

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 27. (Cs), 22.29
A minap Firefox kiterjesztés fejlesztés közben állapítottam meg újfent, hogy milyen kellemes is a dump() függvény, mely segítségével könnyen a böngészőn kívüli kimenetre tehetünk információt, és azt át is tekinthetjük, amennyiben parancssorból indítottuk a programot. Nem túl kellemes ugyanis alert() ablakokat gyártani a fejlesztői üzeneteknek, különösen webes környezetben futó JavaScript kódok esetén.

október 26

Megjelent a MySQL 5.0

Bártházi András · 2005. Okt. 26. (Sze), 21.06
Hétfőn, azaz október 24-én megjelent a MySQL 5.0 kiadása, sok olyan újdonsággal, melyek jelentős lépésnek számítanak a MySQL életében. Bár csak késve tudunk beszámolni az eseményről, de bízom benne, hogy így is érdeklődésre fog számottartani az a rövid áttekintés, melyben az újdonságokat veszem sorra.

október 25

A widget láz elérte a Firefoxot is

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 25. (K), 08.46
A Konfabulator és a Dashboard igencsak felpezsdítették a kisalkalmazások rajongóit, utóbbi egyszerű HTML alapú fejlesztési lehetőségével, előbbi pedig keresztplatformos elérhetőségével. Mindkettőhöz kis programok százai tölthetőek le, a weboldalaknál megismert technológiák használatának lehetősége pedig várhatóvá tette, hogy valahogy a Firefox segítségével is megoldható lesz egy hasonló szolgáltatás.

A parancssor jövője a Windows rendszereken

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 25. (K), 07.53
Számos téren láthattunk Microsoft fejlesztésekről szóló bejelentéseket, ám a parancssor terén sokan talán nem is vártunk olyan újításokat, melyeket a Windows Vista rendszerrel vezet majd be a cég Microsoft Command Shell (MSH) néven. Habár még sokan a meglévő rendszerek nagyrészt DOS-ból örökölt megoldását használják, a parancssor jövőbeli szerepe a Microsoft szerint is erősödni fog a Windows Scripting Host utódjának köszönhetően.

október 24

Év Európaija szavazás a szabadalmak körül

Anonymous · 2005. Okt. 24. (H), 17.59
A szabad szoftveres és nyílt forrású társadalom nagyjai felhívják a világ közösségét a szoftverszabadalmak elleni szavazásra a „2005 Év Európaija” szavazáson. Richard Stallman, Tim O'Reilly, Alan Cox, Rasmus Lerdorf és Monty Widenius is támogatja Florian Müller jelölését „mert ő a NoSoftwarePatents jeggyel utazik, és ez az az üzenet amit el szeretnénk küldeni”.

október 23

Megjelent az Opera 9 Preview 1

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 23. (V), 17.41
Miközben a szerkesztőségben a Flock kísérleti felhasználásával vagyunk elfoglalva, három rendszeres blogmark küldőnk is felhívta a figyelmünket az Opera 9-es Preview 1 kiadására, mely betekintési lehetőséget ad a böngésző új verziójának képességeibe. A preview többek között Atom 1.0, Web Forms 2.0, <canvas/>, XSLT 1.0, XPath 1.0, xml:id és HTTP Link fejléc támogatással érkezik. A böngésző végre Operának azonosítja magát, és ami még nagyobb öröm számunkra, designMode funkció is került bele vizuális szerkesztők megvalósításához.

október 21

Flock 0.5 béta képes bemutató

Granc Róbert · 2005. Okt. 21. (P), 13.29
A Flock készítői erőteljesen hangsúlyozzák hogy a mától letölthető "fejlesztői előzetes" félkész állapotban van még. És tényleg. Viszont minden hibája, összeomlása ellenére máris egy jól használható, kényelmes és igen ígéretes klienst kaptunk, amelynek néhány újdonságát - a teljesség igénye nélkül - megpróbáljuk első kézből bemutatni.

október 19

AMASS, adatok statikus tárolása böngészőnkben

Bártházi András · 2005. Okt. 19. (Sze), 09.30
Egy felhasználó beállításainak, adatainak tárolására a webfejlesztők általában szerver oldali megoldást választanak. Ezzel a megoldással azonban minden alkalommal, amikor a felhasználó hozzá szeretne férni az adatokhoz, le kell azokat töltenie. Ez nagyon hasznos, ha a felhasználó folyamatosan máshonnan szeretné elérni ezeket az adatokat, viszont felesleges (és lassú) adatmozgatás, ha általában ugyanonnan. De van megoldás!

október 18

Négy rétegű webalkalmazások kialakítása

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 18. (K), 21.04
A HTML és CSS szétválasztásával alakult ki és kezdett terjedni a két rétegű modell strukturális és megjelenítési rétegre bontva a weboldalakat. A JavaScript különválasztása, a diszkrét JavaScript hozta el a viselkedési réteg elkülönítését. Ryan Campbell most azt javasolja, hogy az adatkezelést is tekintsük különálló rétegnek, szétválasztva a HTML előállításakor az adat és a struktúra összeállítását.

október 13

Indul a Creative Commons Hungary

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 13. (Cs), 15.02
A Creative Commons Magyarországon is megveti a lábát, legalábbis egy civil kezdeményezésnek köszönhetően magyar nyelven is elérhetőek lesznek a licencek fordításai, és a Free Culture című könyv is megvásárolható illetve letölthető lesz magyar nyelven. A Weblabor által is alkalmazott CC licencek lehetővé teszik, hogy használói a publikált tartalmakat különböző alapvető elemekből kombinálható licencek segítségével tegyék közzé.