ugrás a tartalomhoz

Flock 0.5 béta képes bemutató

Granc Róbert · 2005. Okt. 21. (P), 13.29
A Flock készítői erőteljesen hangsúlyozzák hogy a mától letölthető "fejlesztői előzetes" félkész állapotban van még. És tényleg. Viszont minden hibája, összeomlása ellenére máris egy jól használható, kényelmes és igen ígéretes klienst kaptunk, amelynek néhány újdonságát - a teljesség igénye nélkül - megpróbáljuk első kézből bemutatni.

A Flock új ikonjai

Webes szolgáltatások

A kollaboratív működés a Flock lényege. Ebbe beleillik egyrészt a flickr és a del.icio.us, valamint az ezekhez hasonló szolgáltatások közvetlen támogatása ugyanúgy, mint a közvetlen blogbejegyzések írása. Ez teljesen a böngészőbe épül, lássuk csak a Beállítások ablak új füleit:

Webes szolgáltatások integrálása


Blog(ok) felvétele a közvetlen blogbejegyzések érdekében

Blogolás

A felugró menüből indíthajuk a blogbejegyzés írását


Új blogbejegyzés írása a már megadott blogunkba a Tools menüből vagy a felugró helyzetérzékeny menüből indítható. A megjelenő ablak alapvető, de igen korlátozott szerkesztést tesz lehetővé, de működik, és működik a Unicode támogatás is, ami dicséretes.

Blogbejegyzés írása


A bejegyzéshez tetszőleges címkék rendelhetőek


A bejegyzéshez tetszőleges címkéket fűzhetünk, sajnos mindet egyesével kell begépelni. Nem lenne rossz ha már kész címkéket lehetne alkalmazni. A Topbar gombbal választjuk ki hogy az ablak felső részén az utolsó néhány blogbejegyzésünk címe, vagy a Flickr képeink bélyegképe szerepeljen.

A "polcra" feltett képeket vagy szövegeket tetszőlegesen felhasználhatjuk


A "Shelf" az Office alkalmazásokból megismert kibővített Vágólapra hasonlít, tetszőleges szöveget, hivatkozásokat, képeket vontathatunk rá, majd felhasználhatjuk akár blogbejegyzés írásánál, akár más alkalmazásokba történő beillesztéshez.

Kedvencek

Az átalakított Favorites menüpont


A Flock a kedvenceket nem saját gépünkön, hanem a del.icio.us honlapon tárolja, ehhez természetesen szükségünk lesz egy (ingyenes) regisztrációra. Sajnos ha egy oldalt vagy hivatkozást kedvencként ("csillagozottként") jelölünk meg, azt alapértelmezettként "csak úgy" feljegyzi a Flock, nem kér hozzá címkét. Ha címkézni is szeretnénk egy hivatkozást vagy lapot, ahhoz külön kell a megfelelő menüpontot kiválasztani. Én jobban örülnék ha e második lenne az alapértelmezett, hiszen a címkézés nagyon jól használható opció.

A kedvenceink így tetszőlegesen megoszthatóak bárkivel

Merre jártunk?

A Flock figyeli az oldallátogatások gyakoriságát is, így könnyen megtaláljuk kedvenc oldalainkat:

A gyakran látogatott oldalak listája a menüben


Teljesen új funkció hogy a program feldolgozza az általunk látogatott oldalak szövegét, és a keresőmezőbe történő gépeléskor megjeleníti az adott szöveget tartalmazó, már látogatott lapok listáját:

A Flock feldolgozza a látogatott oldalak tartalmát

Gyermekbetegségek

A Flock egyelőre némileg limitált API támogatást nyújt:

A blog API kínálat


A kisebb hibák egyike hogy míg a húzd-és-dobd módszerrel a UTF-8-as kódolású szövegeket nem sikerül átvinni a bloggoló felületbe, addig a formázás nélküli másolás és beillesztés (copy-paste) gond nélkül megbirkózik ezzel a feladattal:

A húzd-és-dobd módszer nem tökéletes

Összefoglalás

Az elmúlt pár órában kétszer összeomlott a Flock, valamint többször is előfordult hogy hibásan kezdett működni: nem lehetett egyetlen hivatkozásra sem kattintani, és ezt csak az oldal bezárásával és újbóli megnyitásával tudtam orvosolni. Ezt leszámítva a funkciók a már említett hibákkal együtt is jól működnek, igen érdekes - de egyelőre mindennapi munkára még kevéssé használható - böngészővé téve a Flockot. Alig várom a végleges változatot!
 
1

Firefox szaga van

Anonymous · 2005. Okt. 21. (P), 23.53
Kicsit firefox szaga van, nem?
(Az elemek drag&dropja a toolbaron, a kiterjesztésesdi...)
Amúgy jól néz ki:P
2

Firefoxra épül

Granc Róbert · 2005. Okt. 22. (Szo), 00.15
Az előző Flock hírünkben is szerepel, a fejlesztők is teljesen egyértelműen közlik hogy a Firefox motorját dolgozzák át. Természetes hogy nem írnak át mindent, csak a szükséges változtatásokat végzik el.

/robi
6

Nem figyeltem

Anonymous · 2005. Okt. 22. (Szo), 10.16
Ja tényleg, azt nem figyeltem...
3

de van, de van!

bbalint · 2005. Okt. 22. (Szo), 00.26
ha egy oldalt vagy hivatkozást kedvencként ("csillagozottként") jelölünk meg, azt alapértelmezettként "csak úgy" feljegyzi a Flock, nem kér hozzá címkét.
én is feltettem; szép, szagos és jó, de előbb a beállításokat abuzáltam és ott volt egy kedves jelölőnégyzet, hogy mindig kérjen-e tag-elést (szóval, ha a csillagra kattintok, akkoris)

bbalint
4

fust > lang

Anonymous · 2005. Okt. 22. (Szo), 01.25
egyelore szerintem sokkal nagyobb a fustje, mint a langja ...

sajnos semmi mast nem latok magam elott, mint egy felturbozott, bugos (ertheto, hiszen dev verzio), instabil (lasd elobbit) firefoxot, egy specialis blog-freak retegre celozva.

nem beszelve arrol, hogy meg ugyan ingyenes, de kereskedelmi szolgaltatasokra alapoz (flickr, delicious), ami barmikor fizetosse valhat a jovoben, stb.

en azt hiszem, hogy ez is az ien tech-sznobok reteget celozza meg (jo pelda erre az apple fanatikusok tomege) csili-vili szolgaltatasokkal, amire igazabol senkinek nincs szuksege, csak azoknak akik semmi mast nem csinalnak a weben, mintsem browseolnak es blogokat latogatnak, irnak.

nincs ezzel semmi baj sem, tok jo, hogy van ilyen, de nem kellene ekkora felhajtast csapni szerintem egy jelenleg erosen mezesmadzag firefox mutacionak.

udv,
tyb
5

Lehetőségek

Jano · 2005. Okt. 22. (Szo), 09.36
Egy kicsit csőlátással, vagy az IE-Firefox vitában összeszedett indulattal közelíted ezt a programot. A weben egyre inkább előtérbe kerül a "látogatók" által készített tartalom. Ahelyett, hogy egy szervezet, egy cég által elkészített oldalon egyirányú kommunikáció folyna, a fórumokhoz hasonló csak annál általánosabb értelemben kezdik a felhasználók egymásnak gyártani a tartalmat, egymással megosztani képeiket, élményeiket stb. Ezt a trendet ismerték fel a Flock készítői.

Valóban olyan értelemben nem szól mindenkinek ez a program, hogy aki csak passzív résztvevő akar maradni az használja. A hype valószínűleg pont azért éri el őket is, mert tartalom előállító emberek dolgait olvassa, akiknek ez asz eszköz hatalmas segítség.

Az hogy jelenleg x darab szolgáltataást tud az csak a kezdet. A koncepció mentén bármikor további szolgáltatások lesznek beleintegrálhatók.
7

Miért passzív?

Anonymous · 2005. Okt. 22. (Szo), 11.40
Passzív résztvevő? Miben? Blogolásban? Ergo ha én weboldalaknak/portáloknak írok, szerkesztek, fórumokat látogatok, hozzászólok, weboldalakat tervezek és kivitelezek, rendszereket adminisztrálok, akkor passzív résztvevő lennék?

Én nem így látom. Én azt látom, hogy boldog-boldogtalan blogol és a flock készítői ezt a trendet ismerték fel, nem a tartalom előállítását, hiszen ezen privát, vagy akármilyen blogok 95%-án nincs a szó jó értelmében vett tartalom.

Ez az egész ami elég érdekes következményekkel járhat. Alapvetően negatívan fogadok minden "központosítási törekvést", hiszen ez is az. Nem lesz szükség a blogok adminisztrációs felületére, nem kell a készítők által nehéz munkával előállított oldalakat látogatni, hiszen a flock majd megcsinálja helyetted, ott van minden egy gombnyomásra.

Én azt hiszem, hogy az open source mozgalom egy tök jó dolog, az ingyenes szolgáltatások viszik előre a webet, de ezzel a lépéssel - ha a flock sikeres lesz - ezek elől az ingyenes és szabad alkalmazások, oldalak, site-ok elől fogja a flock elhalászni azt a mennyiségű lóvét, amiből meg tudnak élni, fejleszteni, stb. Mivel azt hiszem, abban egyezik a véleményünk, hogy egy ingyenes szolgáltatásokat fejlesztő csoportnak is ugyanolyan bevételre van szüksége, mint egy átlagos cégnek, hiszen ugyanabban a piacgazdaságban tevékenykednek.

Oké, túl messzemenő következtetéseket nem kell levonni, túl messzire mentem valószínüleg :)

A másik problémát ott látom, hogy az ígérgetések ellenére én nem hiszek abban, hogy a flock és fejlesztői megtartják majd ezt az idilli, utópisztikus viszonyt a Mozilla fejlesztőkkel (jelenleg még átfedés is van). De hiszen akkor miért csináltak új böngészőt? Miért nem lehet a "szuper ötleteikkel" a FF-t és a Mozillát erősíteni? Azt hiszem azért, mert a Flock fejlesztői tipikusan azok az emberek, akik elszálltak teljesen agyban a szabad forrás/web úttörője/web 2.0 guru témakörökben és úgy gondolják, hogy jobban tudják. Harsogják a blogjaikban a fullos demagógiától csöpögő igét, a sok birka (ebben az esetben lúd) meg bégeti (gágogja) utánuk az átgondolatlan hülyeségeiket.

Persze, ez még nem egy fork, de előbb utóbb úgy is egy mozilla fork lesz, mert nyilván nem lesz jó nekik az a nyugodt és megfontolt tempó, feature lista, amit a Mozilla fejlesztői követnek.

Nemtudom mi lesz a sorsa ennek a browsernek, de szerintem egy ilyen komoly munkához nem elég, ha pár "guru" összeül és ad-hoc elkezdenek egy ilyen all-around megoldást "szállítani".

Ahogy a kliens oldali alkalmazások ideje kezd lejárni és erővel jönnek a webes alkalmazások, úgy egyre kevesebb szükség lesz egy ilyen kliens oldalon futó alkalmazásra, hiszen ugyanezt a feature listát egy webes alkalmazás is tudná hozni simán, amihez meg nem kell más, mint egy jól bevált, biztonságos browser és az biztos, hogy nem a Flock lesz :)

üdv,
tyb
8

jó is, rossz is

Dualon · 2005. Okt. 22. (Szo), 19.08
Én azt látom, hogy boldog-boldogtalan blogol és a flock készítői ezt a trendet ismerték fel, nem a tartalom előállítását, hiszen ezen privát, vagy akármilyen blogok 95%-án nincs a szó jó értelmében vett tartalom.


Ez kulcsmondat, és sajnos nagyon igaz.

A Flock befolyását viszont nem látom ennyire borúsnak. Egy hétköznapi usernek mi kell? Kényelem, meg csilli-villi külső. Baromira nem érdekli, hogy a böngészője biztonságos-e/nyílt forrású-e/szabványkövető-e, ő csak annyit érzékel ebből, hogy "megy, vagy nem megy". (Szerintem egyébként ez az egyik kulcsa az IE sikerének, továbbra is fennálló [rém]uralmának. Picit eltávolodtam a témától, bocs.)
A "hétköznapi" felhasználók azt fogják látni, hogy van egy böngésző, amiből kényelmesen szerkeszthetik a cicás blogjukat, lelkesen mutogathatják egymásnak a kedvenc lapokat, egyszóval kényelmesebben csinálhatják azt, amit eddig (amit akarnak). A cél a user igényeinek kielégítése, nem?

Félreértés ne essék, én (is?) maradok a Firefoxnál (a szükséges kiterjesztésekkel tökéletesen kielégíti igényeim), de a mi szemléletünk nem az átlagfelhasználóké.

A Flock megjelenését tehát mindenképp előnyösnek tartom. Kételyeim inkább abban vannak, hogy megfelelő irányba mozdul-e a net fejlődése, másképp megfogalmazva lehet-e, kell-e tudatosan bizonyos fejlődési irányokat előnyben részesíteni, támogatni a "szebb jövő" érdekében. Erre nem tudok válaszolni.
9

elszállás, demagógia, sületlenség, átgondolatlan?

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 23. (V), 14.28
Azért én láttam már jó példákat arra, hogy egy fork hazataláljon, és a fejlesztők blogjaikban ezt a szándékot is kifejezik, azaz, hogy kiterjesztések formájában is elérhetővé szeretnének majd tenni bizonyos funkicókat. Persze nem meglepő talán, hogy sokmindent nem lehetett csak kiterjesztéssel megvalósítani, hanem a kód mélyére kellett ásni. Namost az ilyen változtatásokat belátható időn belül nem biztos, hogy egyszerű átvinni a Firefox fejlesztési folyamatán.

Az talán érthető, hogy mint "blogoló" emberek, a Weblabor szerkesztői érdeklődnek a szolgáltatások iránt, még ha nem is del.icio.us vagy flickr nagyfogyasztók vagyunk. Szintén elhangzott már, hogy a fejlesztők sem örülnek annak, hogy nincs választás más szolgáltatásokra nézve a böngészőben.

Az, hogy mi az "alap", az szerintem idővel változik, néhány éve még nem akartál reklám blokkolót, időjárásjelentést, vagy nemtudom milyen funkciókat a böngésződbe, ma már alapvetőek. Az internet használatának kultúrája változik, az, hogy hozzászólásokat írsz, fórumozol, szintén egy aktív részvételt jelent, lehet, hogy kifejezetten ezeket még nem támogatja jobban a Flock, bár a Shelf vagy a History Search szerintem ilyen helyzetben is igen hasznos lehet.

Félreértés ne essék, nem szeretnélek meggyőzni, hogy a Flock neked való, látom, hogy eléggé meg vagy győződve az ellenkezőjéről, felesleges erőbefektetés lenne. Csak szerettem volna megvilágítani egy másik szemléletet.

A Flock fejlesztők véleménye a nyílt forrás és az üzlet kapcsolatáról:
Flock, Firefox and open source
10

Másik magyar leírás

Granc Róbert · 2005. Okt. 23. (V), 18.04
Ha már blogok, meg minden, legyen egymásra hivatkozás: :)
Sztahanov véleménye is olvasásra érdemes.

(Leszámítva azt, hogy 1.0x Firefoxszal szétesik az oldal, én ezért is olvasom RSS-ben.)

/robi
15

szétesés

sztahanov · 2005. Okt. 26. (Sze), 10.53
Köszi a linket, esküszöm, mindennap nézem Firefoxszal, és nem esik szét az esetek 95%-ában, 5%-ban igen, de akkor egy reloaddal orvosolható - fogalmam sincs egyébként, mi a baja, pedig turkáltam már benne, ez van.

sztahanov
11

Flockról írták

Török Gábor · 2005. Okt. 24. (H), 16.50
Néhány további magyar nyelvű vélemény:
12

flock(r)

gsuveg · 2005. Okt. 24. (H), 20.05
nem értem, miért álltok ennyire ellenségesen ehhez az új böngészőhöz. Szerintem a legjobb böngésző (lesz). Persze még tele van hibákkal, mivel ez meg csak az első publikus teszt. Az xul használata nagy ötlet volt.
Nagyon szuper dolognak tartom, hogy használja a delicio a bookmarkokra, erre vártam régóta. Az, hogy más is látja a bookmarkokat ? Ez valóban érdekes kérdés, de biztos lesz rá megoldás.
A blogolás támogatása szintén fantasztikus dolog, a képeket simán flickr-ből belehúzom a blogba. Számold ki, hogy korábban ez mennyi idő volt és a Flock-al ?
Az RSS olvasó a leglassabb benne, számos funkció hiányzik belőle (ezért rss olvasásra még ott az opera).
A firefox kiterjesztések már szép lassan elérhetőek lesznek hozzá (<a href="http://adminid.com/flock/">http://adminid.com/flock/</a>).

Én már ezt használom, igaz néha újra kell indítani ;)
13

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Okt. 25. (K), 10.57
Az, hogy a legjobb böngésző lesz, az kizárt. Csak az ilyen blog-freakek, mint pl. te (nem pejoratív) fogják használni előszeretettel.

Veled ellentétben, nekem pl. nincs szükségem se delicious-ra, se flickr-re, se blogoló felütre egy browserben, mert minek? Nem a blogok körül forog az életem, szerencsére.

üdv,
tyb
14

Tendencia

Tome · 2005. Okt. 25. (K), 19.04
Már a Weblaboron is jelentek meg arról hírek, hogy minden egyre inkább a web irányába megy. Lehet, hogy nemsokára bizonyos asztali alkalmazásaink is a webre költöznek. Olyan érzésem van mintha a Flock-nál ez pont az ellenkező irányba alakulna.
Nekem személy szerint elég kényelmetlen lenne, hogy jól megszokott (Flock) szolgáltatásokat nem tudnék használni amiatt, mert böngésző-specifikusak.