ugrás a tartalomhoz

Indul a Creative Commons Hungary

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 13. (Cs), 15.02
A Creative Commons Magyarországon is megveti a lábát, legalábbis egy civil kezdeményezésnek köszönhetően magyar nyelven is elérhetőek lesznek a licencek fordításai, és a Free Culture című könyv is megvásárolható illetve letölthető lesz magyar nyelven. A Weblabor által is alkalmazott CC licencek lehetővé teszik, hogy használói a publikált tartalmakat különböző alapvető elemekből kombinálható licencek segítségével tegyék közzé.

A nemzetközi Creative Commons szervezet honlapján még ugyan nem választható Magyarország, a Budapesti Műszaki Egyetemen működő Média Oktató és Kutató Központ (MOKK) hivatalos partnerként szombaton indítja el a magyar CC projektet a RE:aktivizmus konferencia záróeseményeként.

A magyar Creative Commons honlapon már elérhető az eredeti CC képregény magyarul kommentált változata. Szintén szombaton mutatják be a Szabad Kultúra címmel magyarra fordított könyvet, melyet már most letölthetünk, a rendezvényen pedig meg is vásárolhatjuk jelentős kedvezménnyel. Az Open Society Archives épületében, az Arany János utcában szombat este nyolckor tartott ingyenesen látogatható rendezvényen beszédet mond a könyv szerzője Lawrence Lessig is.

Köszönjük Palócz Istvánnak, hogy a magyarra fordított képregényre külön felhívta figyelmünket.
 
1

Magyar jogi háttér?

Dualon · 2005. Okt. 13. (Cs), 16.54
Nagy örömmel figyelem már egy ideje mind az angol nyelvű, mind a magyar CC helyzetét, de a mai napig nem tudom: hazánkban van egyáltalán hivatalos jogi háttere ennek? Remek dolog, hogy van ilyen, de itthon figyelembe veszik ezt bármennyire is, akár mondjuk "éles", bírósági környezetben, akár jogászirodákban, stb.?
2

jogászok dolga

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 13. (Cs), 17.01
A Magyar CC fordításban jogászok is közreműködnek a weblap szerint, ezért várható, hogy jogilag korrekt anyag születik. Onnantól kezdve pedig olyan, mint egy szerződés. Csak akkor lehet hivatalos a magyar fordítás, ha jogilag korrekt. Ezt a jogi korrektséget persze egyszeri földi halandók nyilván nem fogják tudni megítélni, ezért vannak ott a jogászok.
3

akarom mondani van rá válasz

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 13. (Cs), 21.02
Van válasz a Mit tegyek, ha CC alatt szeretnék valamit közzétenni? című fejezetben, és nem túl jó hír... Ugyanis a kattintással kötött szerződést még így nem ismeri el a magyar jog eszerint.
4

FAQ-ot láttam

Dualon · 2005. Okt. 14. (P), 22.33
A FAQ-ot olvastam, de a "háttérről" sajnos nem sokat mondott. Egyenlőre nem tudtam meg sokkal többet a dolgokról, de azért kösz a válaszokat!
9

A link nem muxik

sajt · 2005. Okt. 30. (V), 23.11
En nem vagyok jogasz, de ha van rautalo magatartassal szerzodeskotes, akkor nemsokara lehet, majd kattintassal is. (A rautalo magatartas akkor van peldaul, ha felszalsz egy buszra.)

--
Ámon Tamás - http://amon.hu
10

dehogynem működik

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 30. (V), 23.41
A link működik (nekem), csak annyi tartalom van már ott, ami a creativecommons.hu-ra mutat. Ott vannak ugyanis a részletek (és felkerült a magyar licenc a creativecommons.org-ra is összefoglaló és teljes jogi szöveg formában is).
5

Végülis mikor?

Kérésre törölve 10. · 2005. Okt. 17. (H), 15.36
Most végülis mikor lehet magyar nyelvű licenceket használn?
___________
by ChaTeve
6

Bármikor

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 17. (H), 20.06
  1. Már ma, ha elfogadod, hogy (még) nem illeszkedik a magyar jogrendbe.
  2. Megvárod azt a most nem meghatározható időt, amikorra a vonatkozó szabályozásokat módosítják. Kívánok sok türelmet.
7

Rendben.

Kérésre törölve 10. · 2005. Okt. 17. (H), 20.40
Ok. Akkor azt nem értem, miért harangozták be ennyire az indulást.
___________
by ChaTeve
8

"szabályok illesztése a gyakorlathoz"

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 17. (H), 20.57
Az internet esetében sokszor (nem csak) a magyar törvények a napi gyakorlat mögött vannak, gondoljunk csak arra, milyen "későn" alakult ki a digitális aláírás törvényi háttere. A magyar CC küldetése az én meglátásom szerint, hogy megmutassa, és népszerűsítse ezt az alternatívát, mialatt illeszthető lesz a törvényekhez (utána meg méginkább). Különben a CC és a magyar törvények összevetése éppen a CC Hungary feladata, tehát anélkül hogy megalakult volna, nem is lehetne "hivatalos" állásfoglalás a két rendszer viszonyáról, csak magánvélemények lennének.