ugrás a tartalomhoz

A parancssor jövője a Windows rendszereken

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 25. (K), 07.53
Számos téren láthattunk Microsoft fejlesztésekről szóló bejelentéseket, ám a parancssor terén sokan talán nem is vártunk olyan újításokat, melyeket a Windows Vista rendszerrel vezet majd be a cég Microsoft Command Shell (MSH) néven. Habár még sokan a meglévő rendszerek nagyrészt DOS-ból örökölt megoldását használják, a parancssor jövőbeli szerepe a Microsoft szerint is erősödni fog a Windows Scripting Host utódjának köszönhetően.

Az Ars Technica oldalán megjelent A guided tour of the Microsoft Command Shell című terjedelmes cikkben részletes információkat kapunk arról, hogy mit várhatunk a jövő Windows parancssorától. Kiderül, hogy egy könnyed szkript nyelvet nyújt a felhasználóinak, mely sajátos szintakszisával újabb tanulnivalót ad az adminisztrátoroknak, ám lehetőségei a rendszer szolgáltatások széles körét lefedik.

Although the MSH syntax is unique, it contains elements of several other common languages. Structurally, the MSH language is a great deal like Perl or JavaScript, but it also inherits a number of features from Bash and SQL. The MSH syntax facilitates development with both functional and procedural idioms, but, like Python, it tends to favor the procedural style for conditional expressions and a few other common constructs.

A különböző beépített parancsok (cmdlet-ek) egységes elnevezési struktúrát és paraméter feldolgozó kódot kaptak, így könnyebb eligazodni a meglévő lehetőségek között. Az MSH valódi erejét mégis a .NET integráció adja, mely lehetővé teszi, hogy számos összetett műveletet egyszerűen végezhessünk el.

A cikkben rendkívül sok impresszív példát találunk exportálási és importálási formátumok használatára, saját függvények és cmdlet-ek kialakítására is. Végül betekintést nyerhetünk az MSH Windows adminisztráció során történő felhasználásába, melynek segítségével webszerverünk kezelésének folyamatait is automatizálhatjuk.