ugrás a tartalomhoz

Év Európaija szavazás a szabadalmak körül

Anonymous · 2005. Okt. 24. (H), 17.59
A szabad szoftveres és nyílt forrású társadalom nagyjai felhívják a világ közösségét a szoftverszabadalmak elleni szavazásra a „2005 Év Európaija” szavazáson. Richard Stallman, Tim O'Reilly, Alan Cox, Rasmus Lerdorf és Monty Widenius is támogatja Florian Müller jelölését „mert ő a NoSoftwarePatents jeggyel utazik, és ez az az üzenet amit el szeretnénk küldeni”.

Egy NoSoftwarePatents sajtóközleményben a közösség vezetői kifejezték a támogatásukat a szavazási javaslat mellett, amelyet a NoSoftwarePatents.com több mint egy tucat nyelven megjelentetett. Azok számára, akik szavazni szeretnének egy útmutatót állítottak össze.

A szavazóknak mind a tíz kategóriából választaniuk kell. A szavazási javaslatban a NoSoftwarePatents.com elmagyarázza azt a szerepet, amit a különböző jelöltek játszottak a szoftverszabadalmi vitában, így a szavazók díjazhatják a szoftverszabadalmak ellenzőit. A választási kampány két fő szlogenje: „Szavazz a Szoftverszabadalmak ellen!” és „Szavazz a programozáshoz való jogodért!”.
 
1

Álom

Zlacc · 2005. Okt. 25. (K), 08.25
Ez egy utópisztikus álom. A világ profitorientált rendszerében ez csak egy halk segélykiálltás, amit elnyom a pénz csörgése...
Sajnos...

zlacc
2

re: Álom

Dohány Tamás · 2005. Okt. 25. (K), 17.41
Szerintem:
  • A demokrácia arról (is) szól, hogy hangot adunk véleményünknek
  • Nem csak akkor érdemes kiállni egy 'jó cél' mellett, ha garantálható a sikere.
  • Az álom csak akkor válhat valóra, ha vannak olyanok akik hisznek benne
  • Az interneten lebonyolított szavazások célközönsége nyilvánvalóan más összetételű mint a normál szavazásoké.

--
Dohány Tamás
http://www.dtamas.dynamo.hu
3

nem ertem

Anonymous · 2005. Okt. 26. (Sze), 11.40
alom? jelenleg az eu-ban nincsenek szoftver szabadalmak. annyira talan nem is olyan halk ez a kialtas...
szerintem alapbol rossz iranybol kozelited meg a kerdest. nincs eleve lehetetlen ugy, foleg, ha a jelenlegi helyzet fenntartasa szamunkra megoldja a kerdest. jelenleg a szabadalmak elleni harc komolyabb helyszine az usa, ahol ez mar bevett dolog, es nagyon sok problema szarmazik belole, mivel egyes meg nem nevezett ceg a piaci ternyeres eszkozekent hasznalja fel meglevo patentjeit. ez azonban meg valtozhat, foleg annak hatasara, hogy az usa birosagai mar nem minden esetben itelnek e ceg javara, sot miota a novell is beszallt a szabadalmakkal valo jatekba, azota egyre tobb esely van arra hogy a szabadalmak mar nem csak egy ceg erdekeit szolgaljak majd, ami egeszen uj helyzetet teremthet ezen a teren is. mindez persze nem holnapra fog eredmenyt hozni, csak azt akartam jelezni vele, hogy egyaltalan nem olyan remenytelen a helyzet.

udv

GJ