ugrás a tartalomhoz

JavaScript fejlesztési üzenetek kezelése egyszerűen

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 27. (Cs), 22.29
A minap Firefox kiterjesztés fejlesztés közben állapítottam meg újfent, hogy milyen kellemes is a dump() függvény, mely segítségével könnyen a böngészőn kívüli kimenetre tehetünk információt, és azt át is tekinthetjük, amennyiben parancssorból indítottuk a programot. Nem túl kellemes ugyanis alert() ablakokat gyártani a fejlesztői üzeneteknek, különösen webes környezetben futó JavaScript kódok esetén.

A jsTrace kialakítását is ezen egyszerű felismerés indította el. Igen kézreálló megoldást ad arra, hogy egy (akár odébb húzható) külön területen jelenjenek meg a fejlesztőnek szánt üzenetek, ahelyett, hogy akár a JS konzolon, akár a parancssori kimeneten kelljen kutakodnunk a hibajavítások és új képesség beépítések közben.

Kíváncsi vagyok, olvasóink milyen trükköket használnak erre a feladatra!
 
1

Alertet

Anonymous · 2005. Okt. 28. (P), 13.01
Mi mást?
A jó programozó erénye a lustaság :)
2

Nem mindig használható

Hodicska Gergely · 2005. Okt. 29. (Szo), 23.31
Az alert nem minden esetben elég. Pl. ha eseményekkel bütyköl az ember valamit, akkor bekavarhat az alert megjelenése, gond lehet az az eltelt idő, amíg bezárod, illetve hogy megakasztja a program futását.

Pl. egyszer csináltam egy select elemet megvalósító cuccot HTML behaviourként, mert gond volt, hogy a layerek fölött jelenik meg a sima select. Hát ott nem lehetett volna alerttel debuggolni. A megoldás szinte ugyanez volt, csak egy popup ablakba kerültek a kiírások.


Felhő
3

Smarty debug console

Anonymous · 2005. Okt. 30. (V), 17.19
Feltaláljuk a spanyolviaszt? A Smarty debug console mennyire ismerős?
4

miért lenne?

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 30. (V), 18.53
A Smarty debug konzol másra készült. Itt nem egy ilyen túltervezett óriás kicsi képességéről van szó, hanem egy konkrét feladatra készült céleszközről, amit Ruby vagy Perl programozók is vígan használhatnak kliens oldali szkriptjeik hibakeresésére. Nekik a Smarty-t semmiképpen sem ajánlanám.

Vagy lenne tipped arra, hogy hogyan használják hatékonyan JavaScript hibakeresésre a fejlesztők a Smarty Debug Console-t?
5

Absolute pos div

Anonymous · 2005. Nov. 4. (P), 10.37
A rendszerem a /body elé szúr be egy divet, ha be van kapcsolva a debug mode a fejlesztésnél. Ebbe írogat a rendszer és tetszés szerint oda rakom, ahová akarom.

Üdv.: csaba