ugrás a tartalomhoz

A widget láz elérte a Firefoxot is

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 25. (K), 08.46
A Konfabulator és a Dashboard igencsak felpezsdítették a kisalkalmazások rajongóit, utóbbi egyszerű HTML alapú fejlesztési lehetőségével, előbbi pedig keresztplatformos elérhetőségével. Mindkettőhöz kis programok százai tölthetőek le, a weboldalaknál megismert technológiák használatának lehetősége pedig várhatóvá tette, hogy valahogy a Firefox segítségével is megoldható lesz egy hasonló szolgáltatás.

Andrew Peaker vette a bátorságot, hogy elkészítse a Firefoxit kiterjesztést, mely egy asztal szerű területen lehetővé teszi számunkra HTML, CSS és JavaScript alapokon fejlesztett kisalkalmazások futtatását. A kiegészítő még nagyon gyerekcipőben jár, a 0.1-es béta kiadása csak a napokban jelent meg, a fejlesztő céljai azonban impozánsak:

I hope some day some college will accept me in their media or HCI dept. to do a master on the subject making this. Either that or become a millionaire Google employee.

A komoly feladatlista természetesen sokkal felhasználó központúbb célokat jelöl meg. A Firefoxit jelenleg lehetővé teszi, hogy .fire kiterjesztéssel ellátott zip állományokat rakjunk az általa biztosított asztalunkra. Az ismert web technológiák és néhány alapszabály segítségével előállított zip fájl tartalmát tudja kisalkalmazásként futtatni. Előnye, hogy az említett két programmal ellentétben nem nyit új processzeket a kisalkalmazásoknak, bár a Firefox különben is tekintélyes memóriát foglal.

Mindenesetre a kiterjesztés egyelőre inkább csak a koncepció megvalósíthatóságát bizonyítja, a használható és látványos kisalkalmazások még váratnak magukra.
 
1

Nem valami jó...

Kérésre törölve 10. · 2005. Okt. 27. (Cs), 18.01
Eltekintettem attól, hogy ez még nagyon béta, de azt kell kérdeznem: mire jó ez? Mert én semmi új dolgot nem láttam benne. Ráadásul nehéz és nem túl logikus a kezelése. Ráadásul a fejlesztés is elég bonyolúlt.
___________
by ChaTeve
2

lehetséges

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 27. (Cs), 18.18
Arra jó, hogy megmutassa, hogy így is lehet. Az új az, hogy a Firefox működteti. Lehet, hogy javulni fog később, lehet, hogy vakvágány.