ugrás a tartalomhoz

Négy rétegű webalkalmazások kialakítása

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 18. (K), 21.04
A HTML és CSS szétválasztásával alakult ki és kezdett terjedni a két rétegű modell strukturális és megjelenítési rétegre bontva a weboldalakat. A JavaScript különválasztása, a diszkrét JavaScript hozta el a viselkedési réteg elkülönítését. Ryan Campbell most azt javasolja, hogy az adatkezelést is tekintsük különálló rétegnek, szétválasztva a HTML előállításakor az adat és a struktúra összeállítását.

A megfigyelhető folyamatban éppen azoknak a rétegeknek a feltűnését lehet észrevenni, melyeket a hagyományos alkalmazásfejlesztésben klasszikusan alkalmaznak, az mégis érdekes, hogy a webes környezetre fejlesztők is egyre közelítenek ehhez a modellhez, ha nem is az összetett szerver oldali keretrendszerek vezetik őket erre, hanem az AJAX iránt felmerülő növekedő igény.

Cikkében Ryan is bevallja, hogy nem új szerkezetet talált fel, hanem egy meglévő gyakorlatot dokumentál, viszont csak a három rétegű webalkalmazás szervezési ismeretekre épít, melyekhez egyre többen kezdenek hozzászokni. Eszmefuttatásának alapköve az XSLT használata, mely segítségével különböző környezetekben más-más struktúrákat tudunk létrehozni az XML-ben vett adatokból, akár a szerver, akár a kliens oldalon. Ebben az irányban úgy tűnik sokak számára az AJAX nyújtja a belépési lehetőséget.

Köszönjük zsepi nevű felhasználónknak, hogy felhívta a figyelmünket a cikkre.