ugrás a tartalomhoz

TrimPath - eszközkészlet JavaScript fejlesztőknek

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 29. (K), 08.35
Nemrég megjelent Diszkrét Javascript című cikkünkben a szerző körbejárta azt a kérdést, hogy miképpen ruházhatjuk fel viselkedéssel weblapjainkat olyan módon, hogy a funkciók a Javascript támogatással nem rendelkező kliensekben is működjenek. Amennyiben már a Javascript kód kifejlesztésén munkálkodunk, nagyon jól jöhetnek azonban a hibakeresés különböző eszközei. Ha pedig megbízhatunk abban, hogy a kliens gépen Javascript támogatás van (ha egy GMail jellegű felületet készítünk például), akkor rögtön Javascriptbe is tehetjük alkalmazás kódunk egy részét, Smarty szerű sablonkezeléssel, SQL parancsok végrehajtásával Javascript tömbökön, stb. Ezekben a feladatokban segít a TrimPath eszközkészlet.

A napokban a mindössze húsz Javascript kódsorban megvalósított TrimBreakpoint függvényre akadtam, mely lehetővé teszi, hogy „töréspontokat” helyezzünk el saját szkriptjeinkben a következő formában:

breakpoint(function(expr){return eval(expr);});
Ezen a ponton a futtató motor átadja a vezérlést a breakpoint() függvénynek, mely folyamatosan prompt dialógusokkal tér vissza, melyek lehetővé teszik az aktuális környezet értékeinek lekérdezését, átállítását, amíg egyszer mégsemet nem nyomunk. További két paraméterrel lehetővé teszi, hogy a dialógus feliratába saját üzenetet helyezhessünk, és alapértéket adjunk a beviteli mezőnek, ezzel segítve a fejlesztőt a gyors hibakeresésben. Mindazonáltal a megoldás kétségtelenül nem ér fel egy teljes hibakereső erejével, tehát a Venkman-t még nem érdemes elfelejteni.

A TrimBreakpoint mellett azonban egy sor más eszközt is találhatunk még a TrimPath gyűjtőnév alatt, Steve Yen több igen érdekes projektet tett elérhetővé ebben a körben. Megjegyzendő, hogy Steve a következő eszközöket olyan módon készítette el, hogy azok elméletileg bármilyen Javascript futtatókörnyezetben végrehajthatóak és használhatóak, tehát nem csak böngészőben, hanem mondjuk a Mozilla Rhino motorjával is használhatóak.
  • A JavaScript Templates nevű projekt lehetővé teszi, hogy Smarty jellegű sablonokat írhassunk és jelenítsünk meg kliens oldalon.
  • A TrimQuery egy SQL SELECT megvalósítás, mely lekérdezéseinket Javascript tömbökön végzett műveletekre képzi le. A forráskódja alig 600 soros.
  • Végül a TrimSpreadsheet komoly táblázatszerkesztő funkcionalitást biztosít, különböző formulákkal, cellaformázásokkal, hipertext cellatartalom támogatással. Ennek természetesen csak böngészőben van értelme.
A TrimPath eszköztár elemei felhasználhatóak a GNU GPL 2-es változata szerint, a Javascipt Templates komponenst pedig az Apache License 2 szerint is beépíthetjük saját kódjainkba.
 
1

Hali,

virág · 2005. Már. 29. (K), 17.42
Hali,

röviden és tömören ezek az eszközök nagyon jók, teljesen felvillanyoztak.

Nagyon tetszik! Különösen ez a demó: http://trimpath.com/demos/test1/trimpath/spreadsheet_demo0.html

Ezt muszáj megtanulni mindenkinek... :)