ugrás a tartalomhoz

Böngészőt rejt a Sony PlayStation Portable

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 27. (V), 19.59
Néhány napja jelent meg a Sony PlayStation Portable (PSP), és máris trükkök, kiegészítők és ötletek ezrei lepték el vele kapcsolatban a webet. Joe Brockmeier azon gondolkodik, hogy mikorra lesz NetBSD illetve Linux port az új eszközre, miközben alapkiépítésben úgy hirdetik a PSP-t, mint az ideális hordozható játékgépet és videólejátszót. Miután most már billentyűzet is elérhetővé vált hozzá, csak az volt a kérdés, hogy webet böngészni mikor lehet segítségével. Nos, egy bizonyos roto/mozy nevű illető megtalálta a módját, hogy előcsalogassa a rejtett böngészőt.

Sony PlayStation Portable (forrás: playstation.com)

A Wipeout Pure játék Download menüjénél vette észre hősünk, hogy az bizony egy távoli weblapot jelenít meg, és csomagfigyeléssel kiderítette, hogy az a http://ingame.scea.com/wipeout/index.html cím megfelelően felparaméterezett lekérdezésének eredményeként látható. Ezt a címet csak a PSP-ben található böngésző azonosítóval ("SCEJ PSP BROWSER 0102pspNavigator") jelentkező kliens tudja elérni. Tetszőleges webhely böngészésére úgy lehetett képessé tenni a PSP-t, hogy az ismert webcím domain nevét helyi címre irányították, és onnantól bármilyen weblapot meg tudott jeleníteni, alap szintű formázásokkal. A linkek működőképesek, használhatóak a PSP alap kezelőfelületén is, a kiegészítő billentyűzet nélkül, és adatbevitelre is lehetőség van a képernyőn megjelenő billentyűk segítségével.

Érdekes, hogy míg egyesek a böngészők korának leáldozását várják, addig az új eszközök beépített mikroböngészőkkel érkeznek, éppen úgy, hogy azokat nem webes megjelenítési feladatokra szánták, hanem más alkalmazások kiszolgálására, beágyazásra. Ugyan a PSP böngészője valószínűleg nem is lesz széles körben használt általános webes kliens alkalmazás, érdemes odafigyelnünk arra, hogy ahány eszközről érik el oldalunkat, annyi eltérő környezetbeli megjelenésre kell számítanunk.
 
1

PSP

KenChi · 2005. Már. 28. (H), 09.55
Hmm.. ez várható volt, ugyanis már a megjelenés előtt tudni lehetett, hogy rejt magában egyéb érdekes dolgot egy játék eszközön (+video, +zene lejátszón) kívül! Többek között a browser-t, illetve a szövegszerkesztőt és állítólag később igénybe vehető mobilhívás funkciót is! Persze ezek a funkciók még nem érhetőek el, csak egy későbbi firmware frissítéssel WiFi-n keresztül!

A készülék sajnos csak nyár elején várható Európában (június körül)!
Egy biztos, az első vásárlók között leszek!

Tudok ajánlani egy érdekes képes linket:
http://homepage.mac.com/ablack6596/PSP/

Gárdonyi Gábor
KenChi.Art
2

kösz az infókat

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 28. (H), 11.39
Én nem követtem ilyen közelről a PSP körüli dolgokat, de a link amit adtál már a hírben is benne volt :) Igaz, más célpont, de azonos tartalom.
3

Sajnos a postolás után

KenChi · 2005. Már. 28. (H), 22.10
Sajnos a postolás után vettem észre hogy a link hasonló :)
4

Rossz link?

Anonymous · 2005. Már. 29. (K), 15.48
Az "egyesek" szo jo helyre linkel? (Bináris PHP)
5

rossz volt

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 29. (K), 16.52
Javítva.
6

További tippek

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 5. (K), 14.52
A Hogyan olvassunk RSS-t PSP-n általában több tippet tartalmaz netkapcsolat kialakításhoz is.