ugrás a tartalomhoz

RSS/Email - egy ötlet az email problémáinak megoldására

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 29. (Sze), 08.09
Meng Weng Wong publikálta a napokban azt a kidolgozás alatt álló ötletet, melyet RSS/Email névre keresztelt el. Mint a szerkesztés alatt álló PDF leírásból kiderül, elismeri, hogy ötlete nem teljes újdonság, de számos előnye miatt érdemesnek tartja jobban kidolgozni az elképzelést. Az RSS/Email lényege, hogy az üzenetküldés tulajdonképpen célzott szindikációs csatornák létrehozásává válhatna, és így eloszlana a küldés és fogadás felelőssége, annak terhei.

A teljes leírásban (PDF) csak a közismertsége miatt használja Meng az RSS-t, tulajdonképpen bármilyen hordozó formátummal megvalósítható lenne az elképzelés. Az email új megközelítésének lényege, hogy ahelyett, hogy az általunk elküldött levelek a fogadónál gyülekeznének, csatornákat tennénk elérhetővé a címzettek számára, és azok szolgáltatói csak értesítéseket kapnának arról, hogy a csatornáinkat olvasva megkaphatják az üzeneteket.

Ez az újszerű megközelítés lehetővé tenné, hogy a levélküldés terhe a szerzőt is érintse, és ezzel a spamküldés elleni harcban is sokat segíthetne. De a szerző szerint azért is jól jönne, mert így biztosan tudhatnánk, hogy mikor olvasta el valaki a levelet, hiszen ténylegesen csak akkor kérdezné le a csatornánkat, ha már olvasásra kerül a sor. Így a fogadó szolgáltató oldalán nem lenne szükség háttértárra a levelesládák tárolására, ezzel a küldhető levelek mérete csak a küldő lehetőségeitől függne, és eltűnne a betelt levelesládák által okozott kellemetlen üzenetek sora.

A szerző több lehetséges problémára is gondolt, ám kétségtelenül vannak még nyitott kérdések, melyeket később szeretne tisztázni. Érdeklődőknek érdemes közelebbről megnézni az ötletet, melynek előnye az is, hogy a Thunderbird jellegű RSS olvasóknak köszönhetően kis fejlesztéssel már ma is megvalósítható lenne.
 
1

Gmail és Opera

karaj · 2005. Jún. 29. (Sze), 11.16
A Gmail-hez már most is van RSS, ha erre Operában feliratkozik valaki, éppen úgy kapja meg a leveleket, mintha email lenne, vagyis ez már most így működik (vagy legalábbis nagyon hasonlóan).
2

olvasd el

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 29. (Sze), 11.35
Nem arról van szó, hogy POP helyett HTTP+RSS hordozót kapsz a szolgáltatódtól az email letöltésre, hanem hogy nem a szolgáltatódtól töltöd le az emailt, hanem értesítést kapsz arról, hogy mely helyekről töltheted le az emailjeidet. Lényegi előnye nincs az HTTP+RSS letöltésnek önmagában szerintem a POP-hoz képest.
3

elolvastam

karaj · 2005. Jún. 29. (Sze), 13.08
Igen, igazad van, de a módszer jelenleg is független attól, hogy hol tárolódnak a leveleid. Jelen pillanatban ez még a Gmail szolgáltató, de elméletileg már most lehetséges az is, hogy az RSS hivatkozása máshova mutasson, ne a Gmail-re.
4

értesítés, biztonság, stb

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 29. (Sze), 13.26
Igen, lényegében csak az értesítés rendszert kell megoldani, hogy a lekérendő RSS csatornákról listát kapj, és akkor már ezeknek biztonságosnak és privátnak kell lennie, stb. Szóval azért még nem kevés a kérdés. Az alapok valóban megvannak.
5

Ott az email..

PAStheLoD · 2005. Jún. 30. (Cs), 11.05
Arra ott az ímél, pár Kbyteos, sőt talán 1 Kbyte-ba is bőven elférne egy RSS feed címe, user/pass-al esetleg. A szpem egyetlen megoldás van amúgy is, nem kell venni a "reklámozott" termékből.. amíg lesznek olyan, hm "idióták" (de enyhe kifejezés..), akik vásárolnak, addig felesleges szélmalomharc, de legalábbis adok-kapok háború, mert a spammerek se ma jöttek le a falvédőről, ahogy az ellérdkelt felek se..
6

Fejlemény?

Blackfire · 2008. Ápr. 29. (K), 01.25
Így 3 év után valami fejlemény?