ugrás a tartalomhoz

Microsoft Web Developer Kit belülről

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 23. (Szo), 14.03
Annak érdekében, hogy webhelyünkön sokoldalúbb tájékoztatást valósíthassunk meg, felvettük a kapcsolatot a Microsoft Magyarországgal is, első kézből kapott információkat és részleteket remélve. Ennek a reménybeli együttműködésnek keretében kaptunk nemrég néhány Web Developer Kit csomagot, s így volt szerencsém áttekinteni a tartalmát. A kipróbálás pikantériája, hogy Microsoft operációs rendszer nem állt a rendelkezésemre a művelethez, így Linuxon próbáltam meg kihozni a legtöbbet a csomagban található tartalmi DVD-ből. A Visual Studio próbaverzióját így nem tudtam tesztelni, a PHP-ről ASP-re migrálóknak szánt előadás viszont mindenképpen érdekelt.

Kénytelen voltam a fájlrendszer felől böngészni a DVD-t, hiszen a kezdőlapon ajánlott nyelv választás a webdevkit/default-en.htm oldalra vezeti az angolul érdeklődőket, míg valójában csak webdevkit/default_en.htm fájl létezik. Érdekes módon egy másik példány Windows XP alatt nézve tartalmazza a megfelelő fájlokat. Egyelőre nem tudjuk hogy a két példány valóban különböző, vagy a fájlnevek kódolása eredményez más nevet Windows és Linux alatt. Sajnálatos módon a továbbiakban is hasonló apróságok zavarták meg az elsőként célba vett PHP-ről ASP-re migrálóknak szóló prezentáció megtekintését. A HTML alkalmazásként megvalósított előadás megtekintő felület kézenfekvő módon nem tette lehetővé, hogy a követelményként megjelölt Windows rendszeren kívül máson kényelmesen böngészhessek, de kétségtelen, hogy éppen ezért állítottak a készítők követelményeket.

A Web Developer Kit angol belépő képernyője

Végülis az előadás különböző fóliáit az alábbihoz hasonló elhelyezésű fájlokban sikerüt meglelnem:

webdevkit/training/session2/en/en203_files/en203_files/en203_files/slide0162.htm
A különböző fóliák elfogadható minőségben megtekinthetőek voltak a rendelkezésemre álló böngészőkkel is, csupán a videó és a fóliák szinkronizációját kellett kézzel megoldani. Ekkor jöttek a további meglepetések, mégpedig hogy a két és fél órányi előadás videó felvételekor és a fóliák elkészítésekor sem voltak túl körültekintőek a készítők. A következő legegyszerűbb PHP kódot hozza fel az előadó példaként:

<html>
<?php
echo "hello world";
?>

<body>
</body>
</html>
Látható, hogy a HTML elemek gondos kialakítására ügyelt a példa készítője, az viszont nem kérdés, hogy szöveges tartalom azon a területen, ahova a hello world szöveg kerül nem helyezkedhet el HTML-ben. Internet Explorerben látva a helyes működést, az előadó mindenesetre megjegyzi, hogy minden jól működik. Sajnos nem csak az alap PHP példával bánt mostohán a készítő, a következő email küldő C# példában is bárki felfedezhet legalább egy elírást és két idézőjel hiányt:

MailMessage myMail = New MailMessage();
myMail.From = "me##kukac##nosuchaddress.com";
myMail.To =test##kukac##atnoaddress.com;
myMail.Subect = "hi";

myMail.Body = "just wanted to say hi";
SmtpMail.Send(myMail);
Félretéve ezeket a problémákat, azt kell, hogy mondjam, hogy a Web Developer Kit eléggé korrekt áttekintést ad arról, hogy miként térhetünk át PHP-ről ASP.NET-re. Nem célja a különbségek aprólékos bemutatása, és a teljes technikai korrektség sem, inkább egy koncepcionális áttekintést ad. Elsősorban a PHP 4 használóknak szól, meglévő alkalmazások migrálására koncentrál, nem pedig jelenlegi PHP fejlesztők csábítására az ASP.NET világába. Itt logikus választás a PHP 4, hiszen ha egy meglévő alkalmazást kell portolnunk, akkor az szinte biztos, hogy PHP 4-es lesz. Ha már PHP 5-ben kezdtünk el fejleszteni (amely a videóban bemutatott számos ASP.NET karakterisztikával fel van vértezve, bár nem mindegyikkel), akkor nem valószínű, hogy hirtelen ASP.NET-re szeretnénk váltani.

A Microsoft külön weblapot tart fent a PHP-ről ASP.NET-re migrálók számára, a prezentációban azonban az előadó közvetlenül bemutatja a PHP Migration Assistant nevű programot, ami elég látványos eredményeket produkál. A Wordpress blog motor forráskódját véve alapul bemutatja, hogy miként alakítja azonos megközelítést, de ASP.NET szintaktikát használó kóddá
a PHP fájlokat, és milyen keveset kell magunknak foglalkoznunk a migrációval. Utal Paul Murphy webről elérhető webcastjára is, amely részletesebben mutatja be, hogy hogyan működik egy ilyen migráció, és milyen javításokat kell a kódon elvégeznünk, hogy gond nélkül futhasson.

Természetesen a migrálás nem ott ér véget, hogy egy PHP 4 szemlélettel készült ASP.NET alkalmazást birtokba veszünk, sokkal inkább az ASP.NET eszközök és megközelítés bevezetésére ösztönzik az átlépőket. A környezetet változtatók számára ez hosszú távon mindenképpen elkerülhetetlen, addig is egy okosan kialakított PHP kompatibilitási réteg segíti a migrált alkalmazás működését, ami PHP-szerű metódusokat biztosít a különböző műveletek elvégzéséhez.

A Web Developer Kit természetesen ennél sokkal többet tartalmaz, a Visual Studio .NET 2003 hatvan napos próbaverziós DVD-jétől kezdve egy másik - biztonságról szóló - előadáson át egy komplett (licenc költségek nélkül használható) tartalomkezelőig, illetve a Microsoft számos partnere által nyújtott 30 napig használható ingyenes tárhely lehetőségéig, amelyek így egyben a gyakorlatban igen jól kipróbálhatóvá teszik a tanultakat.
 
1

nem is vártam többet

kmm · 2005. Ápr. 23. (Szo), 14.25
talán a m$-tól ennyit lehet elvárni...
viszont tényleg jó egereket gyárt :)
--
üdv: kmm... ( http://kmm.hu )
3

perverzitás

gerzson · 2005. Ápr. 23. (Szo), 20.29
Azért Goba részéről is némi perverzitást jelent, h. M$ DVD-t Linux-on próbál élvezhetővé tenni - szoftverek és szabadalmak ide vagy oda.

Engem az apróságok mellett jobban érdekelt volna a 'kit' átfogó tartalmának bemutatása. Reméljük, ez is bővülni fog valamilyen formában.

testing can reveal the presence of errors, but never their absence. - Edsger Dijkstra
5

Átfogó tartalom

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 24. (V), 02.38
Nem tudom pontosan mire gondolsz. A DVD két előadást tartalmaz, melyek közül a számomra érdekesnek egy elég áttekintő tartalmi összefoglalását adtam. A Visual Studióról (ami a második DVD-n van) már annyi review készült, hogy abból Dunát lehetne rekeszteni. Ezen kívül van még sok spanyol nyelvű oktató videó a tartalmi DVD-n, bár ez szerintem olvasótáborunk igen kis részének lehet érdekes.

A teszteléshez használt környezetről lásd lentebb.
8

[quote]már annyi review

gerzson · 2005. Ápr. 24. (V), 17.39
már annyi review készült, hogy abból Dunát lehetne rekeszteni.
- legalább egyet magyarul, hozzánk hasonló szakember tollából és szemszögéből. Illetőleg arra, h. az előadásban leírtak mennyi információt szolgáltatnak a keretrendszerben való megvalósításukhoz, ha szolgáltatnak egyáltalán.
testing can reveal the presence of errors, but never their absence. - Edsger Dijkstra
9

Az előadásban elhangzottak

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 24. (V), 20.31
A Visual Studióról a többi szerkesztő tudhat ilyen ajánlót írni. Ami az előadást illeti, mint írtam ez egy áttekintő képet próbál adni, nem azzal foglalkozik, hogy a konkrétumokban segítsen, hanem hogy gerjessze a néző étvágyát. Maga az előadó is az ajánlóban linkelt webcastot javasolja a migrációs eszköz alaposabb bemutatásaként, elismerve, hogy az alkalmasabb ennek megismerésére.
2

Ez kesz van teljesen... :)

dtaylor · 2005. Ápr. 23. (Szo), 20.10
A kipróbálás pikantériája, hogy Microsoft operációs rendszer nem állt a rendelkezésemre a művelethez, így Linuxon próbáltam meg kihozni a legtöbbet a csomagban található tartalmi DVD-ből.


:))

Majd biztosan kapsz legkozelebb tesztelni valamit is... :)

--
[ Dönci ]
4

Célközönség

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 24. (V), 02.21
Nem értem mi a gond, a célközönségét ez a DVD arról is meg akarja győzni, hogy PHP-ről váltson. Namost a PHP-t nem tekinteném "Windows technológiának", ezért talán jogosan merült fel bennem az igény, hogy az adott célközönség számára élvezhető csalogató terméket bocsássanak ki. Mindenesetre a látott prezentáció engem arról meggyőzött, hogy a Monót vegyem elő a kiprólandókat tartalmazó prioritási listámban. A DVD tartalmával kapcsolatban nemigen voltak problémáim (a forráskód példák hibáitól eltekintve), csupán a tálalás általam érzékelt átgondolatlansága okozott nehézségeket a kipróbálásában.
6

mono

prezi · 2005. Ápr. 24. (V), 09.54
No igen, az ASP.NET nem jelenti feltétlenül a Microsoftot. Csak azt nem bírtam még kiagyalni, h ha PHP-ról ASP.NET-re váltok (Linux + mono), akkor ez most jó az MS-nek, vagy nem jo? (nem mintha kardinális kérdés lenne :) )
7

Szerintem jó

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 24. (V), 11.03
Szerintem nem gond az, ha több szállítótól szerezheted be ugyanazt, a .NET terjedésének csak jót tesz. Ha emberek Mono alatt készítenek nyílt forrású .NET-es megoldásokat például, az az MS-nek is csak jót tesz. Ha meg írunk is róla, akkor az érdeklődők egy része amúgyis a .NET keretrendszerrel fogja kipróbálni, és nem Monóval.