ugrás a tartalomhoz

Az AWStats és logrotate összehangolása

Török Gábor · 2005. Szep. 27. (K), 08.13
Az AWStats egy igen népszerű, webes statisztika elemző, a logrotate pedig egy szkript, amely az Apache webszerver naplófájlait hívatott meghatározott rendszerességgel összegyúrni és jobb napokra elraktározni. Nézzük meg, miként kapcsolható össze ez a két alkalmazás!

Az AWStats az Apache csak tömörítetlen naplóiból képes jelentést készíteni, vélhetően ebből kifolyólag találkozni sok helyen azzal a megoldással, hogy a rendszergazda elkülönít egy könyvtárat az AWStats részére, ahova kigyűjteti a számára értékes fájlokat. Igen ám, azonban ennek van egy óriási hátulütője. A tömörítetlen állományok egy közepesen látogatott weblap esetén is kis idő elteltével óriási fájlokká növik ki magukat, amik hamar felemésztik a szabad tárhelyet. Az ötlet alapvetően ott sántít, hogy az AWStats számára is tároljuk külön a naplófájlokat, ráadásul sok fórumban az a tévhit is kering, hogy a helyes működéséhez szükséges valamennyi korábbi napló megléte. Ez nincs így.

Egyfelől az AWStats saját adatbázisba dolgozik (például /var/cache/awstats), másfelől kíválóan képes táplálkozni az eredeti logokból is. Egy dologra kell vigyázni: hamarabb kell a statisztika feldolgozó démonnak lefutnia, mint sem a logrotate a felhalmozott naplóbejegyzéseket archiválja, ugyanis ezeket az AWStats már nem tudná olvasni. Ehhez pedig a logrotate egyik beépített szolgáltatásával kell élnünk, ami a prerotate névre hallgat, és lehetővé teszi tetszőleges shellkód végrehajtását a naplófájlok kezelése előtt. Nyissuk meg szerkesztésre az /etc/logrotate.d/apache fájlt, majd a postrotate szekció elé szúrjuk be a következőt:

prerotate
  /usr/lib/cgi-bin/awstats.pl -update -site=www.weblabor.hu -config=www.weblabor.hu
endscript

Értelemszerűen a fenti sorokat a saját beállításaink szerint módosítsuk.
 
1

tud tomoritettbolis

Anonymous · 2005. Szep. 27. (K), 08.43
/usr/local/awstats/tools/logresolvemerge.pl /var/log/apache2/access_log-2005*.gz
2

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Szep. 27. (K), 08.45
hopp vegerol | lemaradt
3

minimális veszteség

domdom · 2005. Szep. 28. (Sze), 20.35
És mi van azokkal a log-bejegyzésekkel, amik a prerotate-ből futó awstats log-feldolgozása után kerülnek az apache logba, de a rotate előtt?
(egy komoly forgalmú szervernél ez azért előfordulhat - bár ott meg nem feltétlenül számít 1-2 sor...)