ugrás a tartalomhoz

Ingyen kultúra, avagy ingyenes lett az Opera

Bártházi András · 2005. Szep. 20. (K), 14.15
Meglepő (vagy mégsem?) lépésre szánta el magát az Opera: beállt az ingyenesen hozzáférhető, reklámmentes böngészők sorába. Pár hete, a szülinapjuk alkalmából egy napig már letölthető volt egy reklámmentes verzió, talán az az akció is annak megszondázása volt, hogy mennyien érdeklődnének egy ilyen példány iránt. Az Opera jelenleg a népszerűségi listán harmadik-negyedik helyet foglal el, valószínűleg ettől a lépéstől a népszerűségük növekedését várják.

Ingyenessé vált az Opera

Az Opera számos funkcióval rendelkező, igen kis méretű, jó szabványtámogatást és számos érdekes funkciót nyújt, mindazonáltal eddig mégsem volt túl népszerű. Az ellenzői a bonyolult felületet, a reklámokat szokták felhozni ellene, azonban a felületén az utóbbi kiadások során sokat dolgoztak, sokat egyszerűsítettek, most pedig a reklámok is megszűntek, így talán a legnagyobb "hibái" megszűntek. Kérdés, hogy valóban csak ezek a jellemzők hátráltatták-e a népszerűséget?

A hírhez hozzátartozik, hogy a mobiltelefonos verziók nem lettek ingyenesek, illetve hogy továbbra is lehet vásárolni prémium támogatást a böngészőhöz - bár ezek az internetes közösségnek nem feltétlenül hátrányos lehetőségek. Az Opera lépése számomra egyébként nagyon logikusnak tűnik, s bár valószínűleg nem volt kis pénz a lincencdíjakból beszedett összeg, de nem fog nekik gondot okozni a kimaradása.

Személy szerint amit hiányolok (még mindig), az a nem bináris pluginek lehetősége (akár JavaScript, akár más szkript nyelven valamilyen egyszerű kiterjeszthetőség, programozhatóság) és a többi böngészővel a lépés felvétele (például az XMLHttpRequest megvalósítása ilyen volt, de nincs mondjuk még mindig "ContentEditable", a frissen feltűnt Canvas támogatást is meg kell majd valósítaniuk stb.). Ezek tehetik a fejlesztők számára is kiválóan használható, a felhasználók számára kényelmes, az intranet/web admin felületeken is használható funkciókkal felszerelt böngészővé, s ezáltal kerülhet előkelőbb pozicíóba a böngészők listájában. Ami persze mindenképpen jó lenne, hiszen a több böngésző szabványosabb, jobban elkészített oldalakat jelentene, ami mindenki számára jó lenne.

A bejelentés: http://www.opera.com/free/

A hírt blogmark formájában gsuveg és kmm is beküldte, köszönjük.
 
1

üdvözlöm a hírt!

Anonymous · 2005. Szep. 20. (K), 17.43
nagyon régóta Operát használok és ezt a lépést már vártam.
őszintén örvendek neki! hajrá Opera, kifogástalan alkalmazás!
2

na vegre...

Anonymous · 2005. Szep. 20. (K), 22.54
hmm erdekes, mi opera mirror vagyunk, es erezheto volt valami szervezkedes, de nem hittem volna :)
3

szabvány

Anonymous · 2005. Szep. 24. (Szo), 23.40
Vajon szabványosabb lesz-e a böngésző mint eddig?
4

Nekem kapóra jött

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 25. (V), 13.25
Éppen most lett ingyenes, úgyhogy a hétvégén már ezzel tudtam prezentálni (a Drupal által generált S5 prezentációmat) a Kecskeméti Roadshown.
5

Jó az Opera, de...

sede · 2005. Szep. 29. (Cs), 14.19
Tényleg nagyon jó lenne az Opera böngésző, többször fel is tettem, csak sok mindent még mindig nem kezel rendesen. Kiábrándító, hogy sok dolog megy minden böngészőn: IE, Mozilla, Galleon, Firefox, Konqueror stb, csak egyedül Operával nem...

Azzal hirdetik az Operát, hogy a leggyorsabb böngésző. A Firefoxot is lehet még gyorsabbra beállítani, de nem véletlenül vettek ebből vissza a kezelhetőség érdekében. Egy ideig a leggyorsabb beállításokkal ment nálam a Firefox, többször azt hittem lefagyott a gép, pedig csak egy nagyobb weboldalt töltött...

A tabokat már egész jól kezeli alapból az Opera (nálam átlagosan 10 van nyitva), ezért gondolkoztam, hogy átállok, de a firefox tabbrowser extensions pluginjénél nincs jobb. Mindenesetre csak így tovább Opera!