ugrás a tartalomhoz

TurboGears, avagy a webes megakeretrendszer

Török Gábor · 2005. Szep. 19. (H), 18.39
A Ruby on Rails mindenféleképpen egy hullámot indított el. Nagyon sokan állnak mellette, sok kritika is éri, de mindezidáig töretlen sikereket arat. Vélhetően ezek láttán gondolták úgy más programozási nyelv szerelmesei, hogy az ötletet átültetik az ő környezetükbe. Így született a Cake (PHP), a Catalyst (Perl) és a legutóbbi termés, a TurboGears (Python).

Kevin Dagnoor tegnapelőtt jelentette be a TurboGearst, vagy ahogy ő nevezi, a webes megakeretrendszert, amelyet eredetileg a Zesty News alapjául fejlesztett ki. Minden feladatra kitűnő, esetenként meglévő eszközt nyújt: a felhasználóval a MochiKit tartja a kapcsolatot, a sablonrendszeréért a Kid, a vezérlésért a CherryPy felelős, az adatbázishoz pedig az SQLObjecten keresztül férhetünk hozzá.

A megaframework kifejezésre Phillip J. Eby blogjában találtam magyarázatot:
Not that I have a better name for it, mind you. It is definitely a new thing in the Python world - a compelling project built almost entirely from separately-packaged Python components, powered by setuptools and EasyInstall.
Kevin fontosnak tartja, hogy gazdag dokumentáció álljon a fejlesztők rendelkezésére, és továbbra is megmaradjon a TurboGearstől független eszközök körül kialakult jó közösség. A TurboGears bemutatására készült egy húszperces videofilm (~80MB, QuickTime) is. Az érdeklődőknek továbbá javaslom a TurboGears honlapját, ahonnan temérdek információ érhető el a projektről.