ugrás a tartalomhoz

VertrigoServ - egy újabb windowsos telepítőcsomag webfejlesztőknek

Granc Róbert · 2005. Jan. 31. (H), 13.42
A VertrigoServ fejlesztői természetesen igyekeztek egyedi tulajdonságokkal csábítóvá tenni az új telepítőcsomagot, ezek közül a lényegesebbek a telepítőcsomagnak az LZMA tömörítéssel elért igen kis mérete (alig több, mint 7 MB!), valamint az egyszerű telepítés és eltávolítás és az igen könnyű kezelhetőség.

A státuszsorból egyszerűen elérhető beállítások

A legfrissebb, 1.14-es verziószámot viselő telepítőcsomag nem a legújabb, kettes Apache kiszolgálót telepíti, hanem az egyes változat elérhető legfrissebb verzióját, az 1.3.33-at, de a PHP-ből (5.0.3) és MySQL-ből (4.1.9) már az aktuális változatokat tartalmazza. A csomag a fentiek mellett még a Zend Optimizer 2.5.7-es verzióját és a PhpMyAdmint is felmásolja gépünkre.

A VertrigoServ a legtöbb beállítást igen egyszerűvé teszi a státuszsorba, az óra mellé magát befészkelő célalkalmazásával, valamint ennek segítségével nagyon egyszerűen indíthatjuk és állíthatjuk is le kiszolgálóinkat.

A telepítéskor az angol mellett a német és a lengyel nyelvet is választhatjuk (ez már utal arra a később egyértelműen jelzett tényre, hogy a fejlesztő lengyel nemzetiségű). A telepítés folyamán a célkönyvtáron kívül nem sok mindent tudunk egyébként kiválasztani, a teljes csomag helyfoglalása 32,6 MB, ennyi helyünk mindenképp legyen szabadon a célmeghajtón.
A program minden indításakor megjelennek az alapvető tudnivalók a státuszsori ikonok jelentésével kapcsolatban, valamint emlékeztetőül a csomag tartalmazta elemek listája és a fejlesztő neve és email címe.

Az alapvető információk megjelennek minden indításkor


A program saját felületén keresztül teszi lehetővé a PHP, a MySQL és a Zend Optimizer néhány beállítását.

A beállítások párbeszédablak


A program eltávolításakor ne feledjük, hogy az mind a MySQL adatbázisokat, mind a webkiszolgáló adatkönyvtárát a biztonság kedvéért archiválja a My Documents mappánkba (és erre nem figyelmeztet)...

Az eltávolítás nem történik nyom nélkül



Ne zavarjon meg senkit a fenti képernyőmentéseken az ablakok címsorának különbözősége: míg a telepítő a Windows aktuális beállításait használja, a program saját ablakai a fenti rikító kék Windows XP stílusúak, ezt nem is lehet lecserélni.

Azoknak, akiknek esetleg nehézséget okoz Windows alatt az Apache, a PHP és a MySQL beállítása, esetleg modemes internetelérésük miatt nehézkes a teljes telepítőcsomagokat letölteni, kiváló alternatíva ez az igen kisméretű és könnyen használható telepítőcsomag.