ugrás a tartalomhoz

Az RSS és a biztonság

Bártházi András · 2005. Jan. 21. (P), 13.07
Az RSS rövidítés hallatán nem hinném, hogy bárkinek is a biztonság kifejezés jutna először eszébe, s még ha le is írtam, nagy valószínűséggel az RSS biztonságosságára gondol mindenki. Most azonban nem erről lesz szó, hanem az RSS egy érdekes felhasználásáról. A Mac Geekery-n egy olyan (Linux alatt is használható) scripttel találkoztam, mely log fájlokat képes konvertálni RSS hírforrássá.

Az RSS hírforrások egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de leginkább csak a hírek megosztása terén szokták használni ezt a technológiát. Emellett azonban számos más alkalmazási módjuk is lehetséges, s az egyik ilyen a logok RSS-ként való megtekintésének lehetősége. A fejlett hírolvasó klienseknek köszönhetően így az új bejegyzésekről pillanatok alatt értesülhetünk, s ha valami nem odaillőt látunk, egyből intézkedhetünk is.

A Mac Geekery Create RSS feeds from system log files tippjében egy logfile->RSS konvertálót tettek közzé, mely Perlben készült. Arra figyeljünk, hogy ha az így készült RSS forrást nem lokálisan, hanem hálózaton keresztül tesszük közzé (például kitesszük magunknak egy weblapra), gondoskodjuk arról, hogy csak jelszóval lehessen hozzáférni. A fejlettebb hírolvasók lehetőséget biztosítanak HTTP authentikációra.