ugrás a tartalomhoz

Weblabor motor frissítés - várjuk a véleményeket

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 25. (K), 01.34
Talán nemsokára generáljavításon esik át a Weblabor. Azon kevés ráérő olvasónk számára, akik a Drupal fejlesztői változatának alakulását figyelik, illetve a modulok magyar fordításait követik, nem újdonság, hogy a Weblabor által jelenleg használt modulokat nemrég a fejlesztői verzióhoz frissítettük, mind a kódjuk, mind a magyar fordításuk tekintetében, illetve hogy egy nagyon aktuálisnak mondható fordítás van már a Drupal fejlesztői (leendő 4.6.0-ás) verziójához is. Mindezek jelzik, hogy a Weblabor alatt működő motort a 4.4-es Drupal szériáról rögtön a leendő 4.6-os motorra szeretnénk frissíteni. Ennek kapcsán merül fel néhány kérdés.

Az bizonyos, hogy a Drupal felhasználói felület változásai, - például a tabok bevezetése és a menük átrendezése - miatt nem tudjuk pontosan megőrizni a jelenlegi felületet, ám arra törekszünk, hogy a lehető legtöbbminden a jól megszokott módon elérhető legyen majd. A szerkesztők körében nagyon kedvelt, és az olvasóknak rendszeresen ajánlott követőben bekövetkezhet azonban egy eléggé drasztikus változás. A 4.5-ös és 4.6-os Drupalok követője nem jeleníti meg a konkrét hozzászólásokat, hanem csak azt jelzi, hogy mennyi hozzászólás érkezett (és belépett felhasználó számára ebből mennyi az új). Ez nem teszi lehetővé, hogy igazán könnyen kiválasszuk a számunkra valóban érdekes aktív témákat az alapján, hogy kik vettek részt a megvitatásukban, hiszen a konkrét hozzászólás információk rejtve maradnak. Cserébe viszont egy átláthatóbb és kompaktabb összefoglalást kaphatunk. A kérdésünk az lenne, hogy a Drupal által vett kompaktabb irányt fogadjuk el, avagy a követőt használó olvasóink inkább a megszokott részletes nézetet részesítenék előnyben.

A kérdésfeltevés okot ad egyben arra is, hogy ismét érdeklődjünk: mit lehetne használhatóbban elkészíteni oldalunkon, mit nehéz elérni, mely tartalmakhoz kell túl sok kattintás, illetve milyen funkciókat látnátok még szívesen az oldalon?
 
1

Nem hasznalom a kovetot

kmm · 2005. Jan. 25. (K), 07.54
en RSS fuggo vok

azt lehetne fejleszteni kicsit
--
üdv: kmm...
2

követő

bbalint · 2005. Jan. 25. (K), 08.07
én követő-függő vagyok és maradjon a részletes kifejtős nézet.

bbalint
3

gyorslinkek

Dohány Tamás · 2005. Jan. 25. (K), 13.24
Nekem csak annyi az észrevételem, hogy a gyorslinkeket soha nem használtam, nem tudom a többiek hogy vannak ezzel...

[ dtamas ]
4

Én igazából amolyan gyűjt

pp · 2005. Jan. 25. (K), 13.47
Én igazából amolyan gyűjteménynek használom, nem pedig gyorslinknekt. Tehát ez lekerülhetne a főoldalrol, es valahova el lehetne "rejteni", mert olyan gyakran nincs rá szükségem. Ami most ezsembe jutott, hogy lehetne egy amolyan kedvenc hirem/cikkem/linkem, amivel meg lehetne jelölni ezeket az infokat, és akor bármikor elővehetném ha szükségem van rájuk, nem kéne fél óráig keresni. Ezeket az összesített adatokat azután a szerkesztők is felhasználhatnák, hogy olyan infokra tudjanak koncentrálni, ami sokak számára hasznos.

Másik, hogy lehetne a felhasználóknak saját kategóriákat csinálniuk, és abban rendszerezhetnék a tartalmat saját maguk. Persze ez elég vad ötlet.
pp
5

Kedvencek

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 25. (K), 15.21
A gyorslinkek használati adatai alapján nagyon sokan alkalmazzák ezeket kedvencek, vagy 'később olvasandók' gyűjtésére. Körülbelül 240 gyorslink van most az adatbázisunkban, ezek jó része olyan blogmarkunk gyorslinkelése, ami különösen érdekes volt az olvasóknak, illetve időtálló híreink és népszerű cikksorozataink hivatkozásai. Nekem úgy tűnik, hogy nagyonis használják felhasználóink ezt a szolgáltatást. Azt könnyen megtehetjük, hogy elrejthetővé tesszük ezt a blokkot (felhasználói beállítással), és felvesszük a menübe, hogy aki elrejtette magának, mert nem használja gyakran, vagy nem használja egyáltalán, az is elérje, ha szüksége van rá.

Ez a saját kategorizálás ez tényleg vad ötlet, bár nem lehetetlen, csak nem biztos, hogy megéri az időbefektetést.
6

teljes cikklista

Anonymous · 2005. Jan. 26. (Sze), 18.22
egy olyan oldal is lehetne, ahol az összes cikk fel van sorolva kategóriánként, nem csak a legfrissebbek.

sunz
7

kezelhetetlen

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 26. (Sze), 18.32
Ez nagyon hamar kezelhetetlenné válik, ezért mindenképpen csak lapozhatóan tudjuk megoldani. A kategóriák oldalait most is meg tudod nézni, és mivel nincs túl sok cikk kategória, ezért könnyen át tudod tekinteni az egyes kategóriákban lévő cikkeket.