ugrás a tartalomhoz

Windows Services for UNIX és Interix

gerzson · 2005. Jan. 29. (Szo), 09.17
A weblaboron több hozzászólásban is felbukkant, hogy sok Unix/GNU Linux platformra készült szoftver egyetlen futtatási módja Windows-on a Cygwin emulációs környezet natív Windows-os támogatás hiányában. Talán kevesebben tudják azonban, hogy a Microsoft NT alapú operációs rendszereihez biztosít hasonló UNIX környezetet, az Interix-et.

Az Interix a Windows Services for Unix (röviden SFU) 3.5 verziójával együtt telepíthető. Az SFU a hivatalos termékleírás szerint olyan alap hálózati szolgáltatásokat és "átjárókat" biztosít, melyekkel könnyen integrálható a két számítástechnikai világ. Ha nincsenek ilyen "gigászi terveink", akkor is jó szolgálatot tehet az SFU 3.5-höz járó Interix, ami tulajdonképpen:

egy teljes értékű, robusztus, nem emulált UNIX alkalmazási és szkript környezet, amely a Windows rendszermag natív alrendszereként fut.

Fontos tudni azonban, hogy az Interix tényleg UNIX környezetet valósít meg, ezért meglepetéseket tartogat azok számára, akik GNU/Linux-hoz szoktak. Én személy szerint ebben látom egyik legnagyobb hasznát, mert így megnyílik minden kiváncsi Windows-t használó előtt a PC-n túli világ is a Linux mellett. Az Interix-hez a Tool Warehouse for SFU oldalról lehet letölteni további - akár Linux-ból ismert - eszközöket, amivel komplett fordítókörnyezetet lehet összeépíteni. Ez nagyban megkönnyíti a többplatformos alkalmazások fejlesztését.