ugrás a tartalomhoz

BeebleX: a PHP témájú kereső

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 21. (Cs), 14.57
Unalomig ismételjük, hogy ha egy problémával találjuk szembe magunkat, próbáljuk meg röviden megfogalmazni, hogy mi a gondunk. Ez egyenesen kis keresőkifejezésekhez vezet, amelyeket a megfelelő keresőbe adva rögtön megkapjuk a hasznos találatokat. He nem vagyunk megelégedve a találatokkal, akkor finomíthatjuk a keresést, vagy valamilyen téma specifikus kereső után nézhetünk. A BeebleX ez utóbbi feladatot látja el, PHP fókusszal.

Marco Tabini, a php|architect tulajdonosa, és az abból kinőtt többi kezdeményezés elindítója adta hírül, hogy elindította a BeebleX keresőt, ami egyelőre néhány forrást indexel le, és így PHP fókuszú kereséseket tesz lehetővé. Minden célját természetesen nem érte el, de már most is számos funkcióval rendelkezik.

A webhely a Xapian motort használja, mely egy C++-ban írt, és más nyelvekhez kiterjesztési felületen illesztett valószínűségi modellel dolgozó információ lekérdezési rendszer. A Xapian PHP 4 kiterjesztése érdekes módon a SWIG nevű illesztési felület generálóval készült, ami egy tucat nyelvre tud C és C++ kód alapján illesztőfelületeket kialakítani.