ugrás a tartalomhoz

Megjelent az Internet Explorer 7 bétája

Bártházi András · 2005. Júl. 28. (Cs), 15.08
A mai nappal megjelent az Internet Explorer 7 béta változata. A böngészőt a következő Microsoft operációs rendszerrel, a Microsoft Vista előzetes verziójával tette közzé a cég, s bár korábbi hírek szerint csak magával az operációs rendszer előzetessel lett volna elérhető, most mégis megjelent belőle önállóan használható verzió is.

Windows Vista Beta

Az önállóan, angol Windows XP SP2 verziójával futtatható példányt (mely úgy tűnik, hogy nem teljesen egyezik meg a Vistában is megjelent verzióban, s kicsit újabb verzió lehet) többek között a Techconnect Magazine oldaláról tölthetjük le. Mivel nekem csak magyar Windows XP SP2 állt rendelkezésemre, ezért a következőkben a netes beszámolókat összefoglalva tudok csak hírt adni az újdonságokról.

A különböző oldalakon olvasható beszámolókban a szerzők egyébként nincsenek elragadtatva, azt írják, hogy az újdonságok tekintetében az Internet Explorer vagy utoléri a Mozilla Firefoxot, vagy pedig még azt sem. A legszembetűnőbb újdonságként a füles böngészés lehetőségét említik, illetve a kereső doboz megjelenését, ez utóbbi azonban nem bővíthető, vagy legalábbis nem ismeretes, hogy ezt hogyan lehet megoldani. A beépített keresők között az alapértelmezett MSN Search mellett az AOL Search, Ask Jeeves, Google és a Yahoo! Search keresők érhetőek el.

Az egyes hírforrások eltérnek abban, hogy a böngésző tartalmaz-e RSS támogatást, vagy az csak a következő bétában jelenik meg. Az Internet Explorer RSS támogatása a hírforrások észlelését, s azok a böngészőből történő elérhetőségét fogja lehetővé tenni.

A böngészőmotorról nem szólnak a hírek, így egyelőre nem tudni, hogy milyen újdonságokat hoz ebből a tekintetből az Internet Explorer. A fejlesztők beszámolója szerint sok eddigi hiba javításra fog kerülni, illetve javítanak a CSS támogatáson is. Hogy ezzel megelőzik-e majd a jelenleg élen járó alternatív böngészőket (Firefox, Opera, Safari), azt még nem lehet tudni, bár nagy valószínűséggel sokan fogják a mai nap letölteni és ebből a szempontból is tesztelni a béta verziót.

A végleges verzió megjelenéséig várhatóan több szolgáltatás is belekerül még a böngészőbe - ilyen például a hírek szerint az adatlopás elleni védelem is, illetve a visszajelzések alapján remélhetőleg tovább fogják javítani a már bekerült szolgáltatásokat is.
 
1

Nem sok jó vélemény

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 28. (Cs), 15.53
Egy-két CSS hibát javítottak ki, lényegi változás nincs. Érdemes Tom-Eric blogbejegyzését elolvasni. Anne van Kesteren még azt is írja, hogy az új tab nyitásnál tapasztalható az ismert villódzás, és erről arra következtet, hogy valószínűleg új IE példány indul, csak a rendszer a tab mögé rejti el. A tabhoz rendelt (eléggé szokatlanul elhelyezett) menü is erre utal különben.

Szerencsésnek tekinthető, hogy ha már a hibákat nem javították ki, a CSS trükkök használhatóságát sem korlátozták.
3

Csalódás

Bártházi András · 2005. Júl. 28. (Cs), 16.26
Ez a béta egy csalódás azt hiszem. Valódi fejlesztés a motorban nem volt, a PNG támogatás lett javítva, két CSS renderelési hiba lett kijavítva és talán még egy-két dolog. Sokan hiányolnak egy egyszerű change logot, illetve nem értik, miért nem érhető el publikusan bárki számára a béta.

Az RSS támogatás kimerül az RSS-ek felismerésében és egy XSLT az RSS-ekre húzásában. Az interfész nagyon sok embernek nem tetszik, bár van olyan pozitív vélemény, hogy az egyszerűsítés jót tett a felületnek. A JavaScript hibaüzenetek a hozzászólások alapján továbbra is semmitmondóak. Ha valóban ennyit sikerült a Microsoftnak lépnie, akkor az Internet Explorernek annyi (plusz nem értem, hogy min dolgoztak ennyit). Várhatóak még további béták, melyek valószínűleg újdonságokat is behoznak, lehet, hogy ezzel akarnak dobbantani, nem tudom.

Korábban abban reménykedtem, hogy azért titokban dolgoznak az ügyön, erre a XAML leíró nyelv, illetve annak az IE6-nál sokkal jobb CSS támogatása adott okot. Vagy korábban néztem félre valamit (a XAML-lal nem foglalkoztam sokat), vagy nem értem, nem értem, nem értem.

-boogie-
9

Korai a gyászmise(?)

RandolF · 2005. Júl. 31. (V), 15.57
Szerintem egy beta 1 alapján még nem érdemes nagyon leírni az IE-t, ha lehet hinni az IEBlog erre vonatkozó bejegyzésének, lesznek még itt újdonságok (de az is igaz, hogy ezekkel együtt is csak legfeljebb utolérni tudja majd az 'alternatív' böngészőket; de én már annak is örülnék személy szerint -- fejlesztés szempontjából már ez is kevesebb bosszúságot jelentene -- legalábbis majd pár év múlva, mikorra aki nem akar elszakadni az IE-től, átáll a 7-es verzióra...).
Mindenesetre én még reménykedek; nem lehet, hogy a Microsoftnál ne vegyék észre a böngészőjük népszerüségének csökkenését, és ha felismerték, nem hiszem, hogy egy ilyen erőforrásokkal rendelkező cégnek ennek a folyamatnak az okait kijavítani nagy gondot kellene, hogy jelentsen (még akkor sem, ha kezdetektől kéne újraírnijuk -- de ha erre van szükség, és 4 év alatt nem sikerült, akkor már nem is fog).
10

Béta

Bártházi András · 2005. Júl. 31. (V), 16.48
A Microsoft valóban egy kicsit másképp számozza a kiadásait, s a béta verzió nem jelent közel sem véglegeset az újdonságokat illetően. Mégis, az általános vélemény az, hogy amit változott, az nagyon kevés, a felületet illetően pedig még rossz is.

Az nagyon-nagyon jó lenne, ha lehetne végre szabványosan fejleszteni, s valóban jöhet még meglepetés, de... A Microsoft új fejlesztéseit tekintve számomra semmilyen érdekességet nem tudtak felmutatni az utóbbi időben, sem a keresőjük, sem a térképük, sem a böngészőjük béta 1-e nem hozott igazán nagy ötletet.

Én már évek óta reménykedek, hogy lesz valami jó, érdekes tőlük, ez a reményem az utóbbi időben kezd alábbhagyni. De majd meglássuk. ;)

-boogie-
11

Ha erdekességet akarsz

dtaylor · 2005. Aug. 1. (H), 08.22
akkor talan ajátékprogramjaik körül kellene nézelődni... :)

--
[ Dönci ]
13

Á

Bártházi András · 2005. Aug. 1. (H), 15.03
A játékprogramokra nincs időm. :)

-boogie-
12

Lista

Bártházi András · 2005. Aug. 1. (H), 15.02
Még annyit hozzátennék, hogy az általad belinkelt oldalon egy szimpatikus listát látni, ha ezek megvalósulnak, s a lendület továbbra sem áll meg a fejlesztésben, részemről boldog leszek. :)

-boogie-
16

Wilson listája

RandolF · 2005. Aug. 1. (H), 22.58
Igen, engem is ez a felsorolás fogott meg; mivel előtte mindenhol azt olvastam, hogy egyedül 2, azaz kettő css hibajavítás (Peekaboo, Guillotine), meg alpha átlátszóságos png, ezen kívül bizonytalanság van, külön kellemesen érintett (főleg hogy az előbb említett két css-bugfixen kívül további 15 -- a "házon belüli" kiadásokban -- már megoldottat vonultat fel) szóval reméljük a legjobbakat :).
17

Kevés

attlad · 2005. Aug. 3. (Sze), 15.44
Szvsz a blogbejegyzésben felsorolt pár hibajavítás kevés. Ezzel továbbra is hátráltatni fogja a webet. Ami minimum kéne: XHTML 1.1, SVG, DOM 3, CSS 2.1 teljes, CSS 3-ból szelektorok + 1-2 fontosabb dolog. JScript javítások, XPath, XMLHTTPRequest objektumként, (E4X?), stb. WHAT-WG cuccok. XForms. Amikor IE 6-ot kiadták az szerintem jó böngészőnek számított, ez viszont ha csak ennyi lenne a változás semmi újat nem hoz és alapból lemaradva, és ezzel mindenkit hátráltatva indul.

Ha esetleg valamit nem lehetne megoldani visszafelé kompatibilisen még mindig lehetne egy gomb, ami visszavált a 6.0-ás motorra.

Attila
18

Khm...

kgyt · 2005. Aug. 3. (Sze), 15.59
Tudsz olyan böngészőt, ami teljesíti a feltételeidet?


--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt(a)kgyt.hu - http://kgyt.hu
20

1 év

attlad · 2005. Aug. 3. (Sze), 17.00
Firefox pl. már sokat tud a fentiekből (talán csak WHAT-WG-t nem, habár a CANVAS elemet igen, meg mondjuk CSS-ből, meg DOM-ból nem mindent), de más böngészők is jól állnak. És Vistát nem most adják ki, addig még tovább javul a többi böngésző.

A másik meg, hogy ha valami kereskedelmi termék (még ha nem is közvetlenül), akkor illene a legjobbnak, de legalábbis jobbnak lennie, mint az ingyenes társai, vsz. (Ez Operára is igaz :-)

Attila
21

Acid2

kgyt · 2005. Aug. 3. (Sze), 20.22
Opera:


Firefox:

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt(a)kgyt.hu - http://kgyt.hu
23

???

attlad · 2005. Aug. 3. (Sze), 21.20
Konquerorban meg teljesen jó. Az is ingyenes. (Nálam amúgy Firefox alatt a feje teteje nem ilyen, hanem jó.) De vsz nem kapcsolódik ide pont az Acid 2 teszt, nem csak a CSS-ről írtam. :-)

Attila
24

infó

kgyt · 2005. Aug. 3. (Sze), 22.37
Vékonyra állítottam a klienseket és egymás mellett néztem, mit hoznak ki a tesztből.

Konquerorban nekem (még) széthullik, nem volt kedvem frissíteni 3.4.1 óta...

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt(a)kgyt.hu - http://kgyt.hu
2

Nagyon alapos Vista review

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 28. (Cs), 16.06
És többek között elég sok információt kaphatunk a winsupersite.com nagyon alapos (három részes) Vista áttekintésében, az Internet Explorer új kiadásáról, és az új Windowsról is.
4

Mozilla Alapítvány

Bártházi András · 2005. Júl. 28. (Cs), 21.31
Furcsállom, hogy a Mozilla Alapítvány eddig nem írt egy szót sem az IE7-ről... Érdekes.

-boogie-
5

Jobb hallgatni?

Dualon · 2005. Júl. 28. (Cs), 21.44
Lehet, hogy illemből teszik. :)
Az eddigi véleményeket olvasgatva az IE7 ezen változatának (finoman szólva) aligha sikerül visszaadnia a kételkedők bizalmát - ha van egy jó böngészőprogramod, a konkurrens cég pedig kijön egy rosszal, a legelegánsabb dolog, amit tehetsz, hogy hallgatsz. Személy szerint megütköznék rajt, ha a Mozilla alapítvány rosszat írna, vagy hamisan hallgatná el a rossz dolgokat.
6

Opera, Netscape

Bártházi András · 2005. Júl. 28. (Cs), 22.26
Az Operát, Netscape-et nem szokták kímélni, ezért furcsa számomra ez a hallgatás. De lehet, hogy csak erőt gyűjtenek. :)

-boogie-
7

Win2k?

Anonymous · 2005. Júl. 29. (P), 11.00
Sziasztok!

Két kérdésem lenne, hátha tudok rá válaszolni:

1) Lesz-e Windows 2000-re is IE7? A WinXP-vel még nem vagyok kibékélve biztonsági szempontból, tehát még nem szándékozom frissíteni, viszont szükségem lenne az IE7-re.

2) Kijavították-e a :hover támogatást? Az IE6-ban csak az <a> elemeknek volt :hover támogatás, a többinek nem. Ugyanígy érdekelne a display: tulajdonságok támogatása.

Köszi

ProClub
proclub##kukac##karinthy.hu
8

Nem, még nem

attlad · 2005. Júl. 29. (P), 11.27
1. Állítólag nem tervezik, mivel június 30-tól extended support van már csak a Windows 2000-hez, így új funkciók nem járnak, idézet innen:
It should be no surprise that we do not plan on releasing IE7 for Windows 2000.

Kapcsolodó hír: http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=29403

2. Nem. Talán majd béta 2-ben.. Itt egy teszt. Állítólag csak PNG meg 2 CSS hibajavítás van :-)

Attila
14

Eemtom...

Brad Pitt · 2005. Aug. 1. (H), 15.15
Azért én is reménykedek egy kicsit a Microsoftban. Márcsak azért is, mert ha már ekkora cég, akkor csak összeszedhetné magát.

Itt van egy erdekes fórum, CSS, VBScript, meg ilyesmi:
https://sourceforge.net/forum/forum.php?forum_id=379297

Ez meg bug report:
https://sourceforge.net/tracker/?group_id=109983&atid=656978

Éri Ádám
15

Nem Microsoft

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 1. (H), 15.20
Dean Edwards IE7-je nem a Microsoft terméke.
19

Magyar XP-n IE 7b

sly · 2005. Aug. 3. (Sze), 16.43
- Indítsad el a telepítőt
- Amikor kiírja a hibaüzenetet, keres a c: meghajtón egy furcsa nevű mappát. Ha találsz benne egy iexplore.exe nevű fájlt akkor megtaláltad.
- Másold be egy mappába a könnytár tartalmát.
- Bezárhatod a telepítőt.
- Készíts egy iexplore.exe.local nevű teljesen üres fájlt az ie7 könyvtárában.
- Most már indíthatod a iexplore.exe-t

Tapasztalataim:
- Egyik dll miatt mindig hibát ír ki.
- a névjegyén 6.0 szerepel de script teszt 7.0 mutat.
<script>
document.write(navigator.userAgent)
</script>
Alert() függvénnyel elég gázos, mert letiltja, ami engem nagyon idegesített.

Elérhettek a sly##kukac##citromail.hu címen.

-sly-
22

Tényleg működik

Bártházi András · 2005. Aug. 3. (Sze), 21.19
Kipróbáltam, szépen működik. :) Usability problémákkal még küzd, pl. az URL sorba (FF-nál: F6, vagy CTRL-L) ugorva nem kerül kiválasztásra a cím, így ha új címet szeretnénk beírni (én tipikusan), még egy billentyűleütés szükséges. A forráskódnak nincs kombinációja, legalábbis nem találtam meg (syntax highlighting sincs, csak a jó öreg notepad). Az éppen aktuális fület be lehet csukni Ctrl-W-vel, ez jó (nyilván nyitni is lehet).

-boogie-