ugrás a tartalomhoz

Dátumkezelés PHP 5.1-ben

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 21. (Cs), 20.47
Nem is érezhetjük a dátumok igazi problémáit, amíg egy nemzetközi célú oldalt nem készítünk, vagy egy határokon átívelő közösség részei nem leszünk, ahol számos időzónából csatlakoznak emberek, akik másképp értik az általunk megszokott dátum felírási módokat, vagy akár másképp is mérik az időt. A PHP 5.1-ig nem volt kellő támogatás az időzónák helyes kezelésére, és a Unix időbélyegeken kívüli időpontokkal való műveletekre sem.

Derick Rethans tartott ma előadást (PDF) az ApacheCon Europe konferencián Stuttgartban a PHP 5.1 új dátumkezelési kiterjesztéséről, mely sokmindent megváltoztat. Ügyel arra, hogy bizonyos országokban nyári időszámítást tartanak, de ez nem mindenhol egy órás módosulást jelent, van ahol fél- sőt negyed óra eltérés van nyáron az időmérésben. Az időzónák helyett terület megnevezések használatával az országokon (sőt bizonyos amerikai államokon) belül is eltérően mért időhöz is támogatást tud adni. A 32 bites PHP-ben használható egész szám helyett objektumként teszi elérhetővé a dátum értékét, így 64 biten ábrázolja az időpontot, ami ezzel nem korlátozódik a Unix időbélyeg kereteire.

Érdemes megtekinteni az előadás fóliáit, Derick szokásos stílusához hűen számos példát kapunk az új dátum függvények használatához, melyek egy újabb okot adhatnak arra, hogy a PHP 5.1-re frissítsünk, amint megérkezik.
 
1

szökőmásodpercekről

tiku I tikaszvince · 2005. Júl. 22. (P), 09.07
Nem akartam blogmarknak küldeni, de azt hiszem kapcsolódhat ide ez a cikk a HUP-on:
a szilveszteri szökőmásodpercekről. Főleg a kommentek a lényegesek belőle.

ui: néha rettenetesen meglepődök mennyi IQ préselődik egy egy ilyen szálba :)

TikuVoltam
Ma is holnap fekszünk le, mint tegnap