ugrás a tartalomhoz

A Yahoo a mini böngészőkben látja a jövőt

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 25. (H), 12.10
Az Apple Dashboard bejelentésekor többször foglalkoztunk azzal, hogy a Konfabulator, mint hasonló célokat megvalósító, és az Apple megoldását jelentősen megelőző termék miképpen lesz érintett az azt lesöprő Apple lépése következtében. Nos, mára kiderült, hogy nagyonis jól jártak a Konfabulator fejlesztői, érdemes volt kitartaniuk a termékük mellett, és különösen érdemes volt Windows rendszerre is kiadni. Ma jelentették be, hogy a Yahoo felvásárolja a céget.

Egy Konfabulator widget

Tavaly nyáron értekeztünk arról, hogy a mikrotartalmak szolgátatása új erőre kap, az információ áradatban a lényeget leszűrni segítő kis kliensek, reklámok nélkül és a célra tervezett felülettel egyre kedveltebbek. Hiába jár azonban egy ilyen mini klienseket támogató motor a Mac OS X Tiger óta egy operációs rendszerhez, a Microsoft korábbi hasonló célkitűzései (HTML Applications) vakvágányra futottak, és közismert, hogy nem is szándékoznak ezt a vonalat a jövőben kidolgozni, hanem saját egyedi megoldásaikat részesítik előnyben.

És itt kerül a képbe a Yahoo, akik ugyan tudomásunk szerint nem fejlesztenek operációs rendszert, viszont tartalomszolgáltatásaikat annál inkább népszerűsíteni szeretnék, hiszen a látogatókból származik bevételük. Az Apple Dashboard pedig sikerre vitte a mikroböngészőket, úgyhogy itt az ideje, hogy keresztplatformos megoldás is elérhető legyen. A Yahoo illetékesei tehát gondoltak egyet, és felvásárolták a Konfabulator mögött álló mindössze három fős céget, és a jövőben ingyen teszik elérhetővé a kisalkalmazások működtetésére használt motort.

Ez szerintem mindenképpen jót tesz a webfejlesztőknek, hiszen a Windows rendszereken történő widget használat gyors terjedése következtében kénytelenek lesznek hozzászokni, hogy ismét újabb kliens típusok kiszolgására érdemes felkészülni, és ez lehetővé teheti, hogy okosabb, rugalmasabb, nem egy böngészőre koncentráló megoldások szülessenek.

Hasonló célú alkalmazások Linuxra is elérhetőek, a gDesklets ilyen Gnome felületre, a SuperKaramba pedig ilyen KDE-hez, sajnos ezek formátumai sem egymással, sem a fentiekkel nem kompatibilisek.
 
1

SuperKaramba

kgyt · 2005. Júl. 25. (H), 13.19
A sajnos listához annyit, hogy a stabilitásban is nehézségekkel küzd egyelőre...

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt(a)kgyt.hu - http://kgyt.hu
2

XULRunner

attlad · 2005. Júl. 25. (H), 13.49
Inkább a fentire építve lehetne egy ilyet összehozni, platformfüggetlenül.

Mondjuk eddig elég kevés olyan widgetet láttam, ami esetleg hasznos is lehet, nem csak a helyet foglalja.

Attila
5

hasznos widget-ek

zila · 2005. Júl. 25. (H), 18.40
Mondjuk eddig elég kevés olyan widgetet láttam, ami esetleg hasznos is lehet, nem csak a helyet foglalja.

Hát Dashboardhoz én használok párat (szinte csak hasznosat :)
PHP Manual, wikipedia, Dictionary kliens, unix man pages, addressbook, iCal events és todo, óra és naptár, jegyzetek...

üdv,
Zila
6

Lehet hasznos

attlad · 2005. Júl. 25. (H), 19.38
De nekem eddig nem hiányzott, a böngésző kulcsszavakat használom keresésre (pl. F6-ot kell hozzá nyomni és máris írható):
php date (PHP manual)
wiki dog (Angol Wikipedia)
wikihu kutya (Magyar Wikipedia)
en dog (Sztaki szótár)

Stb. így egy helyen tudok mindenre keresni, 20-30 is simán megjegyezhető bár Firefoxban van egy kis bug ezzel kapcsolatban. Óra a sarokban van mindig, ha rákattintok előjön a naptár. Jegyzeteket, TODO-t én máshol tartom, egy kattintásra előjön. Hírcsatorna widgetek helyett ott a jóval hatékonyabb hírolvasó. Persze lehet hasznos valakinek, csak nekem nem hiányoztak, a Dashboard widget feedet azért olvasom, hátha van valami. Meg most felraktam a SuperKaramba-t meg a Konfabulator-t is kipróbálni.

Attila
3

Yahoo Widgets

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 25. (H), 15.59
Itt van a Yahoo Widgets oldala.
4

Még több platformra lehet

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 25. (H), 16.10
Macworld: Yahoo! acquires Konfabulator:
... one of our goals is to investigate ways to open up Konfabulator to things like cell phones and maybe even Linux and your Tivo device. It’s about complete multi-platform distribution.
Illetve érdekes a keresztplatformról alkotott látásmódjuk, persze Mac magazinról van szó:
It takes what the Mac currently has with Dashboard and opens it up to this massive amount of people to start developing these things. It’s not just being developed on a Mac for a Mac, it’s being developed by everybody for the Mac.
És bár nem tudják megígérni, a fejlesztők szeretnék, ha lenne Dashboard -> Konfabulator konverter is.
7

Nem rossz

Bártházi András · 2005. Júl. 26. (K), 19.37
Ilyen kütyüért pénzt nem adnék, mert azért annyira nem tud hasznos lenni, de így, hogy ingyenes, ránéztem, s nem rossz. Az alap Konposé-t előhozó F8 kicsit zavar, ha PuTTY-on keresztül törölni szeretne az ember, de ez konfigurálható, át is tettem.

A szerver ping, weblap válasz, talán a naptár és az RSS olvasó napi szinten használható eszközöknek tűnnek. Meg persze lehet fejleszteni hozzá bármit. :)

Jó lépés - számomra nagyon szimpatikus - volt a Yahoo-tól. Talán erre a Microsoft is felfigyel, s betesz valami hasonlót a Longhornba, ki tudja... És az Apple-nek is alaposan feladták a leckét. :)

-boogie-
9

Helyzet

Bártházi András · 2005. Okt. 2. (V), 16.32
No, a kezdeti lelkesedés elmúlt, s azóta nem láttam hasznát. Jó lenne hozzá fejleszteni saját megoldásokat, de... Mondjuk az is számíthat, hogy a napom jelentős részét (8-9 óra) Linux alatt töltöm, ott meg ugye nincs.

-boogie-
8

Nagyon jó és ötletes!

Kérésre törölve 10. · 2005. Okt. 1. (Szo), 17.04
Így útólag figyeltem fel a Konfabulator!-ra, eddig nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget és nem is nagyon tudtam, mire lehet használni.
Szerintem remek dolog, nekem a legjobban az tetszik benne, hogy nagyon egyszerűen lehet benne új "widgeteket" készíteni.
___________
by ChaTeve